Под натиск от Исторически парк Ветрино стана първата община в

...
Под натиск от Исторически парк Ветрино стана първата община в
Коментари Харесай

Защо "Исторически парк" спира вятърен проект за 1.2 млрд. лв.

Под напън от " Исторически парк " Ветрино стана първата община в Европа, наложила цялостен мораториум върху построяването на ветрогенератори. Конкретната причина е планът " Добротич уинд " на интернационалната CWP Europe на стойност 1.2 милиарда лева Ивелин Михайлов от " Исторически парк " цитира като аргументи за натиска над общината несъответственост с неговия бизнес, както и изказвания, че ветрогенераторите водят до смъртност.
В община Ветрино, както проличава и по името, има вятър. Поне на доктрина това я прави логически избор за създаване на парк за вятърна сила. Затова през 2021 година интернационалната компания CWP Europe, джойнт венчър сред швейцарската Mercuria - един от най-големите търговци на първични материали и сила в света, и фонда за ВЕИ вложения CWP Global, предлага да построи плана " Добротич уинд " на стойност 1.2 милиарда лева, който би бил един от най-големите на Балканския полуостров. И упованията са една от дребното общини в България, в която даже няма град, най-малко да прояви интерес към инвестиция от сходен мащаб.

Вместо това година по-късно, след митинги, подписки и напън над общинския съвет от страна на хора, самоопределящи се като част от, Ветрино става първата община в Европа, наложила цялостен мораториум върху построяването на ветрогенератори - въпреки самият юрист на общината да предизвестява, че сходно решение е в прорез и с националното законодателство, и с интернационалните контракти, подписани от България. Съдбите и на плана, и на мораториума евентуално ще се решат по правосъден път.

Причините, които се показват и публично, и импровизирано, варират от несъответственост на " Исторически парк " като туристически бизнес с ветрогенераторните перки до изказвания, че те предизвикват рак и чума, а крайната цел е жителите на общината да бъдат вкарани в резерват. Има и ултиматум: в случай че планът се случи, " Исторически парк " си потегля от общината.
Реклама
Историята има отражение и на национално равнище. В миг на енергийна рецесия България стопира голям план за възобновима сила, който би бил с мощ 519 мегавата и за година би трябвало да създава към 1.6 млн. мегаватчаса - 5% от общите потребности на България. При това на извънредно конкурентна цена - съгласно сметките на CWP Europe токът ще бъде с към осем пъти по-ниска цена, в сравнение с е настоящата на борсата.

Но аргументите да се стигне до тази парадоксална обстановка на мораториуми и митинги са напълно локални - и по-сложни, в сравнение с структурата и размера на община Ветрино допуска.
" Добротич уинд ", втори опит
Проектът " Добротич уинд " не е нов. Той стартира като самодейност на едноименната българска компания през 2008 година, по време на първата вълна на създаване на възобновими източници на сила (ВЕИ). Тогава става дума за 35 ветрогенератора, ситуирани в община Вълчи дол - самият план е кръстен на село Добротич в общината.

" Тогава планът минава през един доста дълъг развой по документи, само че когато се стига до разрешителните, към този момент ги няма подкрепящите ограничения. Проектът стопира до една фаза " позволение за градеж " и с документи за турбини, които все още са морално и механически остарели ", споделя пред " Капитал " Биляна Петрова, изпълнителен шеф на " Добротич уинд " и началник на едноименния план.
Реклама
Идеята за вятърния парк се възражда десетилетие по-късно, само че в уголемен вид: към този момент става дума за близо 80 турбини, които да бъдат ситуирани освен във Вълчи дол, само че и в прилежащата община Ветрино, а като сътрудник на локалния вложител влиза и CWP Europe - интернационална компания, която в началото създава паркове в Румъния и Сърбия, а по-късно се насочва и към Австралия, където развива една от най-големите мрежи от ВЕИ в света, с общ потенциал 2 гигавата. Един от съоснователите на CWP Europe е българинът Димитър Енчев.

Проектът се възражда публично през лятото на 2021 година, когато е входирано капиталово желание в община Ветрино, защото перките би трябвало да се намират в пет села - Ветрино, Средно село, Момчилово, Доброплодно и Агнило. Най-много турбини се плануват в село Доброплодно.

Започва превантивна мониторингова акция за зимуващите и гнездящи птици с външен реализатор. Общата инвестиция на плана е оценена на 1.2 милиарда лева
е основана от американеца Марк Крандъл (основател на " Трафигура " ), австралиеца Алекс Хюит, и българина Димитър Енчев. Освен един от водачите във ВЕИ секторите на Австралия и Югоизточна Европа CWP е пионер в региона на производството на зелен водород с планове над 140 гВт на 4 континента. CWP е създател на Green Hydrogen Catapult - световна самодейност, чиято цел е да подтиква огромно увеличение на производството на зелен водород, като се ангажира да построи 40 гВт електролизни съоръжения до 2026 година Част от екипа на компанията е основан в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР