По поръчките за зимно поддържане вече има класирани кандидати. Това

...
По поръчките за зимно поддържане вече има класирани кандидати. Това
Коментари Харесай

Завръщането на пътния картел и някои изненади

По поръчките за зимно поддържане към този момент има класирани претенденти. Това са познатите строители с безотчетните контракти, само че има две изключения. Големите поръчки за ремонт и поддръжка в идващите три години се апелират.
Огромният проблем с българските пътища се усеща по доста способи. В битов проект - когато да вземем за пример научите за следващата злополука или пътувате където и да е из страната. В политически - точно пътищата са една от аргументите за разпада на четворната коалиция, откакто. Но най-много се усеща като приключване на средства, без да се виждат резултати.

Въпреки рокадите във властта по този начин ще бъде и в идващите няколко години. Резултатите от последните публични поръчки на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) пък приказват, че вместо да бъде " премахнат ",.

Заявките на служебните държавни управления на Румен Радев бяха, че порочната процедура от времето на ГЕРБ да се раздават стотици милиони левове по непрогледен метод на определени ще се промени. Но малко след промяната на властта през август и обещанието на новия районен министър Шишков, че този път ще е друго,. Кандидати по тях към този момент са известни и в огромната си част това са същите компании, които и до момента имаха контракти с празни чекове, по които получават и. Най-големи суми за пътна поддръжка от интервала 2019-2021 година бяха получили компании от орбитите на " Грома холд ", " Хидрострой ", ПСТ, " Пътинженерингстрой-Т " и " Нивел строй ".
Реклама
Сблъсъкът на огромните ползи обаче води до голям брой тъжби и цялостно блокиране на тези търгове най-малко за момента. Което пък слага под риск почистването на пътищата тази зима - договорите със старите компании бяха прекъснати от Народното събрание и изтичат на 1 октомври. Точно по тази причина министър Шишков изиска незабавно да бъдат готови и пуснати поръчки единствено за поддръжка през идващия сезон. Това се случи на 22 август, като търговете са с бюджет малко над 280 млн. лева Очакванията бяха за по-голяма конкурентност и благоприятни условия повече и по-малки компании да се явят като претенденти по тези поръчки. Но изискванията действително свиха кръга на евентуални участници до старите любимци на ГЕРБ, които имат техника и опит.
Кой ще чисти през зимата
бяха оповестени в к поради наближаващата зима . Едно от условията обаче беше претендентите да са изпълнявали зимно поддържане през последните 3 години на 150 км зимно поддържане на автомагистрали и/или на пътища, както и за последните 5 години да са правили настоящ ремонт или поддръжка на същите по размери обекти. Това значително стесни кръга на претендентите единствено до тези, които и преди са печелили поръчките на АПИ.

По множеството позиции към този момент са оповестени ценовите предложения на претендентите, само че не са подписани контракти. В Североизточния регион две от общо четирите позиции - за Варна и Добрич, е спечелил консорциум сред " Пътища и мостове " и " Пътно строителство ". Първата компания е благосъстоятелност на " Пътища и пътни уреди ", чийто представител е Росен Колелиев. Тя е взела участие и в консорциума, поддържал пътищата на Добрич през последните години, който е обвързван с Валентин Зеленченко. Зеленченко е и автентичен притежател на втората компания - " Пътно строителство ".
Отворени са ценовите предложения от състезанията за зимна поддръжка, само че към момента няма подписани контракти Фотограф: Юлия Лазарова
Област Търговище пък отива при " Пътинженерингстрой-Т ", която е благосъстоятелност на " ИГ холдинг " на Григор Иванов. Консорциум с нейно присъединяване държи и предходния контракт за тази област. Същата компания - " Инфра специалист " на Велико Желев, ще продължи да поддържа през зимата пътищата на Шумен в консорциум с " Пътстрой ВДХ ", която е благосъстоятелност на " Хидрострой ", а в борда още веднъж е Желев.
Реклама
За две от четирите позиции в Югозападния регион (за София и Перник) към момента не са оповестени резултати от класирането, а третата, за Кюстендил, е прекъсната. Избран реализатор има единствено за четвъртата и последна позиция - за Благоевград. Това, както и преди, е " Грома холд " на Христо Савев, която е в консорциум с " Водно строителство Благоевград " и БКС.

Свързваната с предприемача Румен Гайтански-Вълка " Пътстройинженеринг " в обединяване с " ПСП строй " на Петър Пешев и Станислава Стоянова печели Кърджали в поръчката за Южен Централен регион, като предходният контракт е бил единствено с " Пътстройинженеринг ". Пловдив още веднъж отива при " Европейски пътища " на Христо Савев, която преди е печелила и Пазарджик, само че към този момент към момента няма класиране за позицията. " Инфра ескперт " на Велико Желев печели Хасково, който и преди се е обслужвал от негова компания - АБ. " Инфра специалист " има изтичащ контракт и за София, за която още не са излезли резултатите от класирането. Класирането за Смолян също не е оповестено.

Три от четирите позиции в пакета за Северен Централен регион са извоювани от компании на Григор Иванов. " Пътни градежи - Велико Търново " на Иванов (с 66% дял) и Велико Желев взима Велико Търново и Габрово, а за Русе още веднъж се е класирала " Пътинженеринг " на Иванов. Друга компания на Иванов - " Пътперфект-Т ", още веднъж печели Силистра. Единствено за Разград процедурата е прекъсната, като преди региона е обслужвана от " Пътперфект-Т ".
Има и изненади
В класирането за Югоизточния регион обаче има непредвидени имена. За поддръжката в Бургас да вземем за пример преди всичко е " нов състезател " - " БГ нова ", чийто автентичен притежател е Веселин Господинов. Тя е единствената, подала оферта за тази област, и по всяка възможност ще получи контракта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР