По брой сделки началното тримесечие на 2021 г. изпреварва същия

...
Коментари Харесай

Търсят се жилища за живеене

По брой покупко-продажби началното тримесечие на 2021 година изпреварва същия интервал и на 2020 година, и на 2019 година Активният пазар продължава да подбутва цените на парцелите гладко нагоре. Мнозина се възползват от ниските лихви, с цел да се реалокират в по-добри жилища.
Първото тримесечие на 2021 година донесе деен, жив и работещ пазар на недвижими парцели в България. През интервала са подписани повече покупко-продажби, в сравнение с по същото време и на 2020 година и на 2019 година По данни на Агенция по вписванията изповяданите покупко-продажби са 43 369, което е със 15% повече от същия интервал на 2020 година Това, че има растеж, не е изненада, поради че втората половина от предишния март попадна в обсега на първия локдаун и тогава покупко-продажбите внезапно пресъхнаха. Нарастване от 8.4% обаче има и спрямо началото на 2019 година, която се счита за мощна година на имотния пазар. Данните в тази ситуация включват единствено сделки с нотариален акт. Сделките и растежът идват най-много от жилищния сегмент, като търсени са и парцелите за еднофамилни къщи.
Почти еуфоричен пазар
Общо е чувството за растеж в търсенето и покупко-продажбите измежду организациите за недвижими парцели. Младен Митов, управител " Пазарни изследвания и разбори " в " Явлена ", даже приказва за " еуфоричен пазар ". " Пазарът от началото на годината продължава да е деен и при нас се следи увеличение на клиентите ", споделя Любомира Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ". При организацията растежът и на купувачите, и на продавачите в София е 11%. Във Варна купувачите се усилват с 12%, само че продавачите понижават с 8%. Докато в Пловдив данните демонстрират 18% растеж на купувачите и 16% растеж на продавачите. " През тримесечието интензивността на купувачите (измерена като брой запитвания - бел. ред.) е съвсем идентична с тази при започване на 2019 година, разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ".

Bulgarian Properties регистрира растеж на новите подписани покупко-продажби за София към 20% през първо тримесечие на 2021 по отношение на същия интервал на 2020 година Спрямо 2019 година той е към 8%. Изпълнителният шеф на компанията Полина Стойкова отбелязва фактор, който евентуално води до статистически растеж, по-голям от действителния. " В началото на годината бяха въведени в употреба цели нови здания. В момента се изповядват към този момент подписани покупко-продажби за жилища в тях на зелено. Има здания и с по 300 жилището, а когато става дума за няколко сходни, това сензитивно въздейства върху статистиката ", изяснява тя.

Младен Митов обръща внимание и че при четенето на данните за първото тримесечие би трябвало да се имат поради наближаващите избори. Те обичайно въздействат на пазара, въпреки и придвижванията да са разнопосочни. Някои клиенти отсрочват покупките за след изборите, други избират да ги осъществят в позната среда преди тях, разяснява той.
Факторите: ниски лихви и още нещо
Като съществени фактори за засилената пазарна динамичност от организациите обрисуват най-малко три: възходящите спестявания и нулевите или негативни банкови лихви по депозитите; чувството, че времето на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми стартира да изтича; и възходящото предпочитание на хората да трансформират към по-добро жилищния си статус, съчетано с удобната пазарна обстановка за това.
Капитал - брой 14
" Хората търсят сигурност за средствата си, които с изключение на с всичко друго по време на пандемията набъбнаха с най-малко 10%. При неналичието на други други възможности и нулевите, и даже негативни лихви по депозитите се влага в жилища ", изяснява Гергана Тенекеджиева. А Любомира Атанасова прибавя, че въздействие върху интензивността на пазара на недвижимите парцели оказват и новите банкови такси върху депозити над избрани граници. Отделни банки таксуват с 1.7% фирмени депозити над 200 000 лв. и депозити на частни лица над 400 000 лв., твърди тя. Тези цифри обаче са много над това, което се вижда от статистиката и цените на банките.

По наблюденията на Младен Митов обаче вложителите по-скоро са се отдръпнали, а сега се купуват жилища главно за живеене. " Ако допреди пет-шест години хората купуваха главно с цел да отдават чартърен, в този момент са доста по-склонни да обмислят дали да не сменят жилището си с ново - по-голямо, по-удобно, на по-престижна локация ", удостоверява Гергана Тенекеджиева. По нейни наблюдения настройката, че жилище се купува за цялостен живот, се трансформира. Хората към този момент позволяват, че може да сменят дома си съгласно настоящите си потребности. Но въпреки всичко обещано жилище престоява в едно семейство най-малко пет години, по данни на " Явлена ".
Докато е налично
Мнозина в този момент продават, възползват се от достъпността на ипотечното кредитиране и в допълнение теглят заем, с цел да купят по-добро жилище. " Новото е, че на фона на информациите в Съединени американски щати за започващ растеж на лихвите по ипотечни заеми мнозина си дават сметка, че сегашната удобна обстановка няма да продължи постоянно, и бързат да се възползват от нея. И макар растежа в цените на парцелите през последните четири-пет години хората, които по този начин или другояче ще финансират покупката си посредством заем, регистрират, че сега това е по-достъпно за тях ", споделя Гергана Тенекеджиева. А достъпността се преглежда освен като лихви, а и като условия. " Банките последователно стартират да стягат финансирането, прибавят спомагателни условия към оценките и по този начин пресява кандидат-купувачите. Освен това и в епидемиологичната конюнктура се следи закъснение на утвърждението за заем ", споделя Младен Митов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР