- Платформата за сделки със зърнени култури Agriniser е основана

...
Коментари Харесай

По-дигиталната търговия със зърно

- Платформата за покупко-продажби със зърнени култури Agriniser е учредена от Кристиан Иванов и английски бизнес ангели. - Стартиралата преди две години компания е с фокус българския пазар, само че ще опита да се разшири към Румъния и Англия. - Моделът е през абонаменти, а клиентите са главно междинни и огромни производители и търговци.
Над 12 млн. тона продукция годишно, експорт в границите на 5-6 милиарда лева, цялостна доминация измежду водачите в селскостопански бранш. Така най-общо наподобява водещият в българското земеделие зърнен бранш. На фона на навлизането на от ден на ден цифрови технологии на равнище произвеждане комерсиалните връзки в него остават все по този начин " аналогови ". А един български стартъп с британски адрес ще се опита да разчупи този модел. Създаденият през 2019 година Agriniser дава опция за онлайн издание на предложения и водене на договаряния в търговията със зърно. Платформата към този момент има 2 хиляди консуматори в България и стартира да гледа към европейските пазари. Първо - към прилежаща Румъния и Англия, а след това и към други.
В началото бе (лошият) опит
Кристиан Иванов е приключил висшето си обучение във Англия и е живял към 10 години на Острова, където в началото е работил като пазарен анализатор в Electricitе de France (известна повече с абревиатурата EDF), a след това към три години и половина в търговията с газ и електричество. Рязката промяна на попрището - от енергетиката към земеделието, се случва през 2010 година, когато той се връща в България и стартира да оказва помощ в фамилната компания - видинската мелница " Арчар ". " Занимавах се с изкупуване на зърнени култури и реализация на готовата продукция - брашната, които произвеждаме. Правили сме пакетажи за огромните вериги, имаме и експорт за Гърция ", споделя той. През този интервал Иванов твърди, че е срещал най-големи компликации с обезпечаването на нужните първични материали за произвеждане със съответното качество. " Истината е, че моделът на работа е доста консервативен. Всички търговски компании, общо взето, имат конструкция с циркулиране и " блъскане на вратата ": " Ти каква продукция имаш " и така нататък Самата търговия е много локализирана, доста производители изобщо не търсят опция къде биха могли да намерят по-добра цена ", споделя той.

Точно този опит води през 2016 година и до концепцията за Agriniser - платформа от вида marketplace, на която разнообразни производители и търговци могат да разгласяват разгласи за продажба и покупка на зърнени култури, както и да водят договаряния и подписват покупко-продажби. " Това е и главната цел - да могат хората безусловно за секунди да открият в действително време кой какво търси да купи или продаде, да могат на момента да си пратят оферти един към различен ", споделя Иванов.

Marketplace платформите са публикувани в доста промишлености, само че са по-скоро изключение в бранша на земеделието. Самата корпоративна конструкция на Agriniser също е по-скоро необикновена. Компанията майка Agriniser Limited, въпреки и започваща бизнеса си от България, е записана в Лондон. Неин мажоритарен притежател с 66% е самият Кристиан Иванов, като останалите вложители са бизнес ангели - физически лица, работещи в капиталови банки и фондовия пазар във Англия. Общите инвестиции дотук са 350 хиляди английски паунда. " Няколко са аргументите, заради които сме регистрирани във Англия. От една страна, катостартъп компания там имаш повече тежест и благоприятни условия за бъдещи срещи с вложители. От друга, страната е много подкрепяща в такива начинания и предлага помощи и данъчни облекчения на вложителите, които подхващат такива рискови инициативи. Ако ти окажеш помощ на една английска компания да се развива, страната ще ти върне налози, това е един добре менажиран риск ", споделя Иванов, съгласно който тези преимущества надвиват над доста по-високите корпоративни налози там.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За интервала от 2019 година до момента Agriniser има към 2 хиляди консуматори в България. Основната част от тях са продавачите на зърно - към 65% от всички. Изтъргуваната зърнена продукция през платформата надвишава 104 хиляди тона. А съгласно наблюденията на компанията цените в България са условно с към 10% по-ниски по отношение на конкурентни пазари в Черноморския басейн.
Капитал - брой 21 Как се случва търговията
Първоначалната регистрация в Agriniser е безвъзмездна. Всеки покупател или продавач може да качи своя оферта с дадени характерности: какъв тип зърнени култури предлага или търси, какво е количеството, качеството, в кой регион се намира продукцията и така нататък Възможни са обявления и " на зелено " - когато продукцията към момента не е прибрана от полето. Всеки консуматор може да изпраща оферти до всеки от останалите в действително време, като процесът е автоматизиран с SMS известия, като разрешава и водене на договаряния по всички условия на една възможна договорка. " Целия развой сме го създали да е неизвестен, не разкриваме в началото коя е страната, стояща зад дадена оферта, заради простата причина, че тези връзки, които са основани сред хората в годините обратно, пречат да бъдат справедливи и да отстояват интереса си ", споделя Иванов. Така потребителят в платформата може във всяко едно време да одобри, да откаже оферта или да продължи да договаря. Когато се реализира договорка, към този момент се реализира връзката сред двете страни, които между тях договарят елементи по доставки, заплащания и други. Agriniser не събира комисиона от продавачите или купувачите, само че изисква заплатен абонамент преди сключването на първата договорка. Това значи, че след сполучливо извършени договаряния и постигане до договорка всеки консуматор ще би трябвало да заплати такса за 6 или 12 месеца, преди да се свърже с другата страна. Цените са надлежно 715 и 1188 лева, като през интервала на абонамента могат да бъдат сключвани безграничен брой покупко-продажби, без да се дължи нищо за тях.

" В сектора по принцип се работи на комерсиална комисиона, само че ние желаеме да се разграничим от това да сме брокери. Ние сме услуга, канал, в който нашите участници сами са си брокери. Ние не пожелаваме от потребителите да заплащат абонамент, преди да са видели дали има смисъл, абонаментът е при първата договорка ", споделя Иванов. Платеният достъп с изключение на неограничена опция за подписване на покупко-продажби през интервала му дава и други благоприятни условия според от определения пакет. Сред тях да вземем за пример са пазарни обзори по пазари и райони, както и прогнози. Пълният абонамент дава опция за консултация с представител на компанията за пазарната обстановка в бранша или пък за " персонален брокер " - човек, който да качва разгласи, да търси насрещни предложения и даже да води договаряния от името на консуматор при авансово заложени параметри.

В последните месеци е въведена и нова опция - за обществено издание на предложения, които също са част от пакета с заплатен достъп. А съгласно наблюденията на Иванов по-често производителите се възползват от тази опция, купувачите избират да пазят анонимността си до сключването на договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР