Платформата ще разчита на директивата REpowerEU като рамка В нея

...
Платформата ще разчита на директивата REpowerEU като рамка В нея
Коментари Харесай

Пътят на Балканите към енергийна независимост: Единна платформа и REpowerEU

Платформата ще разчита на директивата REpowerEU като рамка В нея ще влязат Украйна, Западни Балкани и Турция Българско-гръцкият интерконектор ще играе съществена роля на Балканите
България, страните от Западните Балкани, Украйна и Турция влизат в единна енергийна платформа в района, която в идващите месеци ще се занимава с уреждането на различни енергийни доставки. За задачата към този момент е основана районна работна група на Балканите, а задачата е подвластните от Русия от доставки на газ, нефт, въглища и нуклеарно гориво страни да стартират да работят дружно, с цел да могат да намерят по-изгоден вид. Създаването на обединен пазар е по концепция на Европейската комисия (ЕК).

На 1 юни беше разгласен проект за деяние, като концепцията е той да стартира да се извършва допустимо най-бързо, с цел да може преди идната зима страни като България, със спрени доставки на газ, да могат да могат да разчитат на задоволителни количества.
Среща за бъдещето
Преди по-малко от месец в София се състоя среща сред представители на страните от Югоизточна Европа за основаването на работна група като част на единната енергийна платформа на Европейски Съюз (EU Energy Platform). Срещата в столицата сплоти представители на България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция и Украйна като тя беше посетена от Дите Йоргенсен, началник на основна дирекция " Енергетика " на Европейската комисия. Целта на срещата беше да се положат основите за осъществяване на новата инструкция на комисията за диверсификация на доставките на енергийни запаси. Всички страни от района са директно подвластни от съветските запаси, като изключително годно това е за природния газ. Целта на този проект е през идващите години да се разреши на района да откри различни доставки и по този метод да има по-голяма енергийна самостоятелност от Москва. Вече са подхванати и по какъв начин да проработи проектът.
Реклама
Показателно е, че на тази среща участва и азерският енергиен министър Парвиз Шахбазов, а Баку ще играе съществена роля за бъдещето на района с построяването на Трансадриатическия водопровод (TAP), Трансанадолския водопровод (TANAP) и стартирането на българско-гръцкия интерконектор (ICGB) по-късно през тази година.

Регионалната работна група ще поддържа и координира взаимни проекти, интернационалните общи покупки, предпазване на енергийни запаси и междусистемни връзки. Идеята е, че сходна самодейност ще усили опцията за закупуване на по-големи количества на по-ниска цена. България има 3 милиарда куб. метра годишно ползване на природен газ, само че в случай че е в композиция с другите балкански страни и Турция, това би означавало над 80 милиарда куб. метра на година. При общи договаряния цената за страната би била доста по-ниска при доставка на танкери с полутечен газ.

Преди няколко дни на 1 юни беше признат и съответен проект за деяние, съгласно който има три съществени цели. Това би трябвало да се случи в идващите няколко месеца:

облекчаване на потребностите на газ в района, в това число понижаване на търсенето посредством електрифициране
Реклама
инфраструктурни планове варианти за доставка на природен газ
REPowerEU
Целта е посредством проекта REPowerEU Европейската комисия да предприеме структурна смяна в енергетиката на съюза. Като две са главните рамки, които следва този проект - пакетът Готови за 55 (Fit for 55, чиято цел е 55% понижение на излъчванията до 2030 г.) и упоритостта за въглеродна индиферентност на континента до 2050 година В документа се загатва следното: " При новите действителности потреблението на газ в Европейски Съюз ще понижава с по-бързи темпове, което ще ограничи ролята на газа до преходно гориво. Отказът от съветските изкопаеми горива обаче ще изисква и целеви вложения, ориентирани към сигурността на доставките, в газопреносна инфраструктура и доста лимитирани промени в нефтената инфраструктура, както и огромни вложения в електроенергийната мрежа и съществена инфраструктура на Европейски Съюз за транспорт на водород ".

Интересното е, че при каквото и да е развиване на доставките на газ, до 2030 година потреблението му би трябвало да е намаляло с 30% съгласно проекта. Предвид че това е главното гориво на зеления преход, защото ще замества потреблението на въглища, е противоречиво до каква степен е осъществима такава стратегия. Европа значително оставя подвластна от синьото гориво през зимния сезон поради отоплението.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Медиа и реклама 3 Свят 1 Политика 2 Политика 3 Технологии 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Свят Реклама
Общата енергийна платформа EU Energy Platform ще бъде отворена за договарящите се страни от Енергийната общественост (Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия), както и за сътрудниците на Европейски Съюз, ситуирани в близко съседство. А незабавното синхронизиране на електроенергийните мрежи на Украйна и Молдова с европейската електроенергийна мрежа в средата на март демонстрира уговорката за обезпечаване на междусистемна съгласуваност на Украйна и Молдова с електроенергийната мрежа на Европейски Съюз.

Вицепремиерът Асен Василев няколко път загатна през последните месеци, че Украйна може да играе съществена роля в свалянето на цената на електрическата енергия поради огромните си нуклеарни мощности. Проблемът обаче с такава самодейност е, че България би могла да губи пари заради обстоятелството, че Румъния ще изкупува евтиния украински ток, до момента в който нашият би станал непотребен и износът му ще намалее.

Комисията дефинира в проекта REPowerEU цел за над 320 гигавата новоинсталирани фотоволтаични мощности за слънчева сила до 2025 година, което е над два пъти повече от настоящето ниво, и съвсем 600 гигавата до 2030 година Проблемът е, че сходно нещо би означавало голямо засищане на съоръжения в района - изключително Гърция, България и Турция, и това би понижило търсенето фрапантно. В момента в България при потребност от най-много 7 гигавата мощности в Енергийния систематичен оператор ЕСО са декларирани съвсем 20 гигавата слънчеви планове.

Регионът ще стартира също декларира нуклеарно гориво дружно, с цел да може по този метод да се откри различен уран, който досега съвсем напълно идваше от Русия. В България по този индикатор има обезпечени доставки до 2024 година
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР