Платформата Quendoo ще помага на собственици успешно да предлагат ваканционните

...
Коментари Харесай

Намери ми наемател

Платформата Quendoo ще оказва помощ на притежатели сполучливо да оферират ваканционните си парцели на туристи. Проектът надгражда системата за резервации Arendoo със софтуерен артикул за дребните хотелиери. Компанията наскоро получи 750 хиляди евро от "Витоша венчър партнърс ", а задачата е да стане районен състезател.
Туристическият бизнес не звучи като първия бранш, в който човек би се впуснал в интервал на пандемия. Въпреки това бизнесмените от Quendoo имат вяра, че обстановката скоро ще се промени, а желанието на хората да пътуват в никакъв случай няма да свърши. Като се има поради и наклонността за растеж на самостоятелния туризъм, положителната връзка сред притежателите на ваканционни парцели и евентуалните наематели ще става все по-ключова. Това е и нишата, в която се прицелва новата платформа - да обезпечи нужните принадлежности на дребните хотелиери, с които те да могат по-успешно да оферират и ръководят парцелите си.

Зад плана стоят четирима съдружници, които от години имат сполучлив заможен бизнес. Самото сдружението " Куендоо " е записано през октомври 2020 година, като сътрудници с равни дялове в него са Горян Върбанов, Тони Видолов, Георги Иванов и англичанинът Кристоф Гейтър. Те са притежатели и на платформата за резервации Arendoo, която на процедура Quendoo в този момент надгражда. За капацитета на концепцията приказва и решението на фонда " Витоша венчър партнърс " наскоро да влага 750 хиляди евро в компанията, против което закупи 15%. Това на процедура прави оценка бизнеса на 5 млн. евро.
Вино, парцели и програмен продукт
Предисторията на Quendoo стартира преди 15 години, когато четиримата съдружници основават бизнес с недвижими парцели, до момента в който са студенти във Англия. " По това време работех във компания, която търгуваше с български виновност, само че около виновността англичаните започнаха да ме питат за парцели в България. Така взехме решение да създадем брокерска организация ", споделя Горян Върбанов. Услугите са ориентирани напълно към чужденци, най-вече британци, по-късно като основни купувачи се появяват и руснаците. Междувременно младежите се връщат в България, с тях идва и английският им сътрудник, който се открива тук.

Брокерската активност се оказва извънредно сполучлива, като по думите на Върбанов за 6-7 години компанията е продала хиляди жилища - главно в Слънчев бряг, Банско и други курорти. Тъй като това обаче са ваканционни парцели и в огромна част от времето са свободни, в един миг се появява потребност те да бъдат ръководени и предлагани чартърен. Така естествено се стига и до даването на услуги по мениджмънт на парцели, за което би трябвало да бъде създаден програмен продукт. " В началото направихме един безусловно аматьорски програмен продукт, само че след това започнахме да го създаваме и да влагаме пари. В последна сметка взехме решение да оставим мениджмънта на жилищата на други компании, а ние да се фокусираме върху платформата. Софтуерът ни стана отворен за компаниите, които да качват обявите си там, а ние направихме front-end - Arendoo.com, където хората да могат да си резервират тези парцели ", изяснява Върбанов.

Така в един миг облагата на компанията стартира да зависи само от комисиони, което се оказва неособено преференциален бизнес за български пазар. Не по този начин обаче стоят нещата в прилежаща Гърция - там платформата бързо набира скорост, като свързва притежатели на гръцки вили с български туристи. С този модел Arendoo на практика застава в конкуренция с платформи като Booking и Airbnb - нещо, което Върбанов назовава " неравностойно съревнование ". " За всеки бизнесмен е ясно, че да се изправи против мултимилиардни компании е задача невъзможна. Затова взехме решение с изключение на портала Arendoo да предоставяме услуги, които надграждат, които са преди портала ", споделя той.
Капитал - брой 15 За дребния притежател
Идеята в действителност е да обезпечат принадлежности на дребните притежатели на парцели да влязат в цифровия свят и по този начин да доближат до клиенти, без да влагат доста пари. " Това като начало значи да имаш уеб страница, с цел да можеш да присъстваш в платформите. На този уебсайт обаче клиентът би трябвало да може да ревизира по кое време парцелът е свободен, какви са цените, да може да заплати през него. Изготвянето на сходен уебсайт коства от порядъка на 3-4 хиляди евро, а това не е цена, която притежателят на един апартамент да вземем за пример е податлив да заплати ", изяснява Върбанов. " Следващият стадий е, че той би трябвало да менажира вярно всичките канали на дистрибуция - да вземем за пример да изключва дадена платформа през лятото, когато търсенето по този начин или другояче е мощно, с цел да не заплаща комисиона, и всичко това би трябвало да бъде автоматизирано по някакъв метод ", прибавя той.

Именно такива услуги ще бъдат обединени под марката Quendoo. Новата платформа на процедура употребява същата система като Arendoo, само че се отваря на още едно равнище, тъй че притежателят на парцел може да си сътвори акаунт, да си постави фотоси и с натискане на един бутон да си направи уеб страница с всички тези функционалности. " Arendoo си остава портал за резервации, а през Quendoo на процедура ще продаваме програмен продукт. Това са два разнообразни бизнеса и по тази причина ги разделяме на два марката ", изяснява Върбанов.

Новият Quendoo ще включва четири разнообразни продукта и ще коства сред 500 и 1000 лева годишно според от определения вид. Първият артикул, който би трябвало да е подготвен до края на май, е booking engine. Чрез него притежателите на парцели, които имат някакъв уеб страница, ще могат да прибавят алтернатива клиентите да ревизират за свободни стаи, дати, отстъпки и така нататък Тези пък, които в този момент желаят да си създадат уебсайт, ще могат да употребяват website builder, който ще коства 160 евро на година. Третият артикул е channel manager, през който притежателите ще могат да ръководят всички канали, през които оферират парцелите си чартърен. Последният детайл е така наречен price optimizer, който ще е основан на изкуствен интелект и ще им " подсказва " по кое време и по какъв начин да трансформират цените си, с цел да ги усъвършенстват. Върбанов прецизира, че самият програмен продукт за това ще е подготвен до края на годината, само че по-късно ще има интервал на струпване на данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР