Платформата на Ланселот Нелсън и Атанас Тончев Order.bg дава на

...
Коментари Харесай

Новият доставчик на храна

Платформата на Ланселот Нелсън и Атанас Тончев Order.bg дава на заведенията за хранене директен достъп до клиентите, които поръчват храна за у дома. Това им обезпечава надзор върху данните и по-ниски комисиони. С новия артикул бизнесмените от Zavedenia.bg затварят кръга от резервация на маса до доставка.
Пандемията и периодическото затваряне на заведенията за хранене предстоящо докара до растеж на поръчките на храна за у дома. Това извади на повърхността и някои от проблемите, с които заведенията се сблъскват при работата си със съществуващите агрегатори. В опит да намерят решение за тях, Ланселот Нелсън и Атанас Тончев основават платформата Order.bg, която дава на заведенията за хранене цялостен надзор върху данните, както и много по-приемлива цена. За клиентите пък преимуществото е, че към този момент могат да получат доставка без значение какъв брой надалеч от центъра живеят. С новия артикул бизнесмените, които към този момент имат работеща платформа за резервация на маса - Zavedenia.bg, на процедура затварят кръга от услуги за заведенията за хранене и с доставки до у дома. А в проектите им е моделът да се предложи и в други страни.
Проблемите
Нелсън и Тончев имат общ бизнес от 2014 година, когато основават компанията " Ап фактори ", която създава мобилни приложения главно за клиенти в Обединеното кралство. Няколко години по-късно към " АП фактори " минава и " Заведения.бг ", основана през 2009 година от Тончев и различен сътрудник, който излиза от компанията.
Комисионите на конкурентните платформи са 30-35%, а също така има спомагателни такси - за корекции, осчетоводяване и така нататък, които хората постоянно не схващат, споделя съоснователят на компанията " Ап фактори ".
Когато предходната пролет стартира пандемията, няколко ресторанта се обръщат към тях с молба да изготвят решение за продажба на храна за у дома, защото не са доста удовлетворени от съществуващите агрегатори. Причините за това са няколко. " Комисионите на такива платформи са 30-35%, а също така има спомагателни такси - за корекции, осчетоводяване и така нататък, които хората постоянно не схващат ", споделя Нелсън. В същото време безплатната доставката значи, че разликата би трябвало да се покрие от някого, което пък води до различен проблем - или цените би трябвало да се покачат, или би трябвало да има разнообразни цени за обслужване на място и на храна за у дома. " Не е доста прелестно, когато имаш ресторант, да усещаш, че клиентите ти съпоставят разнообразни цени за едно и също нещо ", прецизира Нелсън.

Друг проблем както за заведенията за хранене, по този начин и за клиентите е, че агрегаторите постоянно отхвърлят поръчки за по-отдалечени адреси, защото разчитат на успеваемост на самата доставка. " В същото време доста от хората, които поръчват премиум храна, живеят на хълма - Бояна, Драгалевци, Симеоново, тук-там като Панчарево или Лозен. Те могат да създадат по-голяма поръчка и не възразяват да платят повече за самата доставка, само че няма кой да им я направи ", споделя Нелсън.
Капитал - брой 16
Не на последно място стои и казусът с данните, които заведенията за хранене на процедура преотстъпват и които огромните компании евентуално могат да употребяват против тях. От една страна, това ги лишава от опцията да стигнат до потребителите, които към този момент са поръчвали от тях, или да оферират разнообразни стратегии за преданост, било то за доставки до дома или при посещаване на място. От друга, агрегаторите разполагат с цялата информация кой какво поръчва и по кое време и теоретично биха могли да я употребяват, с цел да оферират други сходни заведения за хранене на потребителите. " Малките заведения може да не регистрират това като проблем, само че сме открили, че има много заведения за хранене, които схващат какъв брой е значимо да разполагат с данните си ", разяснява Нелсън.
Решението
След известно изследване бизнесмените откриват, че на някои пазари бизнесът с доставките се прави по друг метод. В Гърция да вземем за пример заведенията за хранене дават на другари, родственици или познати таксиметрови водачи да доставят храната, вместо да заплащат на някой различен да го прави, като по този метод си резервират контрола върху качеството на доставката и данните си. " Като софтуерна компания видяхме, че заведенията за хранене имат потребност от софтуерно решение, нещо като Uber Eats ", споделя Нелсън.

Така предходната пролет компанията стартира създаването на платформата Order.bg, която през октомври потегля, както и на две приложения - за водачи и за заведения за хранене. По думите на Нелсън това разрешава на заведенията за хранене да бъдат като лични агрегатори и да управляват данните и доставките. През приложението те могат да дефинират и кой да направи доставката - техен личен чиновник, водач на Order.bg или даже да я възложат на външна група. " Такива групи към този момент се появяват, най-вече в Съединени американски щати и Обединеното кралство, само че също и в други страни ", изясни Нелсън. Това взема решение и казуса с обслужването на клиенти от по-далечните квартали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР