Пътната агенция е обявила 7 обществени поръчки за поддръжка на

...
Пътната агенция е обявила 7 обществени поръчки за поддръжка на
Коментари Харесай

АПИ иска да даде 2.4 млрд. лв. за пътни ремонти на любимите строители на ГЕРБ

Пътната организация е оповестила 7 публични поръчки за поддръжка на републиканската пътна мрежа, които повтарят порочния модел до тук Условията за огромен подобен опит в последно време стеснява кръга на участници до познатите огромни строители Отделно ще има и търг за зимно разчистване, както разгласи районният министър
Днес АПИ още веднъж и без да заяви обществено разгласи мегапоръчките за поддържане на пътища за 2.4 милиарда лева без Данък добавена стойност или данъкоплатците ще дават по съвсем милиард годишно за поправки на мрачно. Условията са написани по този начин, че да могат да вземат участие единствено старите огромни строителни компании, които бяха абонирани при ГЕРБ за задачата.

Новите обявления за седем районни публични поръчки за три години зимно разчистване и пътни поправки идват откакто при започване на седмицата служебният отраслов министър Иван Шишков разгласи, че документите е порочна и по тази причина ще се разгласят бързи поръчки единствено за тази зима. На което строителният отрасъл реагира, че не харесва концепцията, тъй като не печелили задоволително единствено от зимното разчистване и желаят и поправки.

Сега държавната Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) изцяло прекатурва волята на принципала си - районното министерство. И предлага старите любимци да вземат договорите.
Реклама Историята до тук
Поръчките за ремонт се употребиха по времето на ГЕРБ, с цел да се раздават стотици милиони левове бързо и на мрачно без конкурс. При служебните държавни управления и това на Кирил Петков практиката беше подложена на критика и даже излезе отчет, че като настоящи са възлагани съществени поправки, само че на доста по-високи цени.

Но тогавашният министър Гроздан Караджов и подопечната му АПИ (която и в този момент се управлява от неговия екип) на два пъти и за идните три години за 2.4 милиарда лева Те сякаш бяха с по-ниски критерии за присъединяване, само че, с цел да имат коз да продължат да работят с анекси. Последното развиване беше, че Комисия за защита на конкуренцията откри недостатъци и пътната организация спря поръчките. Сега просто ги повтаря.

" Да се надяваме, че този път са направени като хората ", разяснява за " Капитал " министър Шишков. " Ако забележим, че продължаваме да си играем на неприятни поръчки, ще преценяме юридически всички вероятни разновидности ", добави още той като изрази вяра, че забележките на Комисия за защита на конкуренцията са отстранени, каквото изказване е получил от АПИ.
Още от същото в този момент
В началото на седмицата министър Шишков уточни, че е упълномощил на АПИ подготвянето и оповестяването на нови поръчки, които да са единствено за зимно поддържане.
Реклама
Днес за " Капитал " министърът удостовери това и уточни, че чака до няколко дни АПИ да разгласи поръчки за зимно разчистване единствено за тази зима, а за интервала по-късно, почистването да остане в мегапоръчките. Задачата за почистването през зимата в действителност е незабавна и би трябвало да се откри решение. Странно обаче е че вместо да се разшири кръгът на участниците и да се вършат по-малки същински надпревари, в този момент отново ще вършат дълготрайни възлагания към шепа огромни компании.

По отношение на поръчките за ремонт и поддръжка справката в регистъра демонстрира, че те са още веднъж седем на брой, а регионите още веднъж 28-те регионални центрове, които са обособени по същия метод - Северен централен регион, Южен централен регион, Югозападен регион, Югоизточен регион, Северозападен регион, Североизточен регион и четирите автомагистрали ( " Хемус ", " Тракия ", " Марица " и " Струма " ).

Общата индикативна стойност на поръчките е съвсем 2.4 милиарда лева Срокът на новите контракти е още веднъж 3 години. Справка в документите демонстрира, че в действителност стойностите на всяка обособена социална поръчка са непокътнати същите. Огледални остават и допустимите действия по поддръжка, които обаче са дефинирани, според Закон за устройство на територията и Наредба за поддържане и настоящ ремонт на пътищата. Оферти ще се подават до 13 септември.
Само за старите любимци
Различното в новата документи е едно условие в критериите за асортимент, което касае техническите и професионални качества на изпълнителя. В случая нужното изискване е разграничено на две елементи, първата - претендентите е да са изпълнявали зимно поддържане през последните 3 години на " 150 км зимно поддържане на автомагистрала/и и/или на път/ища от Републиканската пътна мрежа (РПМ), и/или на път/ища от Общинската пътна мрежа (ОПМ), и/или на улица/и в страната, и/или на път/ища с еквивалентни характерности отвън страната ". И второто - " за последните 5 (пет) години от датата на подаване на офертата, да е извършил 150 км настоящ ремонт и/или настоящо поддържане на автомагистрала/и и/или на път/ища от Републиканската пътна мрежа (РПМ), и/или на път/ища от Общинската пътна мрежа (ОПМ), и/или на улица/и в страната, и/или на път/ища с еквивалентни характерности отвън страната ". Важна специфичност е, че минималното условие е кумулативно, т.е. би трябвало да бъдат изпълнени по едно и също време и двете условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР