Първият български еднорог надрасна технологичния хъб Campus Х и нае

...
Първият български еднорог надрасна технологичния хъб Campus Х и нае
Коментари Харесай

Младата компания Payhawk сменя Campus Х с Polygraphia Office Center

Първият български еднорог надрасна софтуерния хъб Campus Х и нае офис в Polygraphia Office Center Компанията възнамерява да утрои екипа си и площта от 3000 кв. м е разчетена като за наличие на всички В " кастинга " са взели участие 35 здания като решаващи са били близостта до Борисовата градина и до метро
Payhawk, първият български еднорог (млада компания с оценка над 1 милиарда долара), нае офис в Polygraphia Office Center - постройка наоколо до Борисовата градина и " Орлов мост ". Офис площта е над 3000 кв. м и ще подсигури бъдещото развиване на финтех компанията, която възнамерява да утрои екипа си - от над 100 индивида в България в този момент до над 300 към края на годината, а на по-късен стадий и до 400. Освен в България Payhawk има офиси в Лондон, Берлин и Барселона, и с тях чиновниците й общо са към 200.

Като млада компания в стадий на бурно развиване и създаване на екипа си Payhawk, съдейки по данните, наподобява избира да заложи на обичайния офис модел - работно място в офиса за всеки (10 кв. м приблизително на човек). За хората от бизнеса с офис площи това е доста добра вест. След години пандемия и отдалечена работа, завръщането в офиса в този момент е предстоящо, само че се случва постепенно и мъчно. Особено в IT бранша, където конкуренцията за хора е изострена и чиновниците са доста мобилни. Голямата част от фирмите ползват хибриден модел на работа - няколко дни в офиса, останалото време отвън него. Има и такива, които свиват площта си, преориентират се към споделени пространства, ротационна работа и прочие
Payhawk ще показа концепцията си есента
От Payhawk към този момент отхвърлиха да разясняват какъв ще е техният модел на работа. " По тематиката ще приказваме през есента ", сподели основният изпълнителен шеф на Payhawk Христо Борисов за " Капитал ". Очаква се до тогава концепцията за новия офис да е избистрена и осъществена. Преместването на компанията в Polygraphia Office Center от софтуерния хъб Campus X, в който работи в този момент, се чака да се случи в интервала октомври-декември.
Реклама
Payhawk, която е учредена преди четири години от Христо Борисов и Бойко Караджов, създава платформа за ръководство на корпоративни разноски и издава корпоративни дебитни карти. Работи на пазарите в 27 европейски страни. Тя доближи оценка от 1 милиарда $, откакто през февруари добави 100 млн. $ финансиране към към този момент внушителния си рунд от 112 млн. $, разгласен през ноември 2021 година

Новината за наемната договорка беше оповестена в LinkedIn профила на Polygraphia Office Center, а след това и от Avalant - консултантите на Payhawk по наема, в обществените мрежи. Според имотния указател наемният контракт е вписан публично на 24 юни. От наемодателя разясниха, че той е петгодишен като включва и алтернатива за в допълнение наемане. Предметът му са двата последни етажа и терасата на постройката.

Наемната цена, която се загатва в общественото пространство, е 15 евро на кв. м - настоящето оптимално равнище за офис постройка в центъра на София. Предполага се, че това е номиналната. С гратисния интервал, отстъпките и довършителните работи, които ще бъдат осъществени от притежателите на постройката, действителната най-вероятно е по-ниска.
Една бърза договорка
" От Payhawk са доста оперативни и вземат решения доста бързо ", разясняват сътрудниците им по договорката. Тя е лишила два месеца и половина, както за съпоставяне в офис бранша наемните покупко-продажби нормално лишават сред шест и 12 месеца. По разнообразни мотиви в последно време консултанти разясняват какъв брой постепенно и мъчно се случват нещата при огромните мултинационални компании. Особено тромави са тези, които имат " изнесени " real estate екипи. При тях анализите стартират две години по-рано, вършат се поредност финансови проекти, огледи, разменят се писма за ползи и прочие
Реклама
" В това е хубостта на една млада компания - работи бързо. Корпоративната им просвета е такава, че работят единствено в офиса ", сподели Таня Косева-Бошова, ръководещ сътрудник на Lion`s Head Investments, които са притежател на Polygraphia Office Center. Lion`s Head има също софийския Megapark, както и три здания в Букурещ. Цялото им портфолио е от към 235 хиляди кв. м офис площи клас А. Основни вложители в компанията са южноафриканската Old Mutual Property и българската AG Capital с главен акционер Христо Илиев.

" В Polygraphia Office Center се получи добър микс от разнообразни наематели и заетостта в този момент е 100% ", сподели Таня Косева Бошова. Сред наемателите в офис постройката, която е в лявото крило на някогашния " Полиграфически комбинат ", откъм ул. " Ракитин ", са компании като Groupama, Kostal, EY България, GfK, Банка ДСК. Собствениците се приготвят за завръщането на чиновниците в офисите и обновяват двата ресторанта и кафето.

Доскоро вакантните площи евентуално се дължат на компанията Poker Stars, които имат офис и в бизнес постройката Goldline на " Цариградско шосе " и се допуска, че е събрала екипа си на едно място.
При избор сред 35 офис здания
" При избора на офис за Payhawk в началото в листата бяха включени 35 здания клас А в София - съществуващи или в напреднало строителство. Търсената повърхност беше към 3.5 хиляди кв.м ", изясни Христо Андонов, сътрудник в Avalant, компанията съветник на Payhawk. После изборът е редуциран до три-четири здания, като на финалния стадий са се състезавали две.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Имена Реклама
Той изясни, че Polygraphia Office Center е победила най-много поради близостта до Борисовата градина и метрото. Други съществени плюсове на постройката са размерът на етажна плоча - съвсем 2000 кв. м, който разрешава огромна част от екипа да е на едно място, както и огромната тераса на последния етаж.

От основно значение за компанията са били и опциите за напредък в същата постройка, което е предполагало по-голяма постройка, както и схващане от наемодателя, с цел да възнамерява и подсигурява място за упования напредък.

" Payhawk се интересуваха най-много от региони с централизация на улеснения и непосредственост до метро. Към тези места има огромно търсене и наемодателите постоянно са в мощна позиция при договарянията. От друга страна клиентът ни е доста различим и с огромен капацитет за напредък, което го прави мечтан от офис постройките ", сподели Христо Андонов.

" На този стадий от развиването им беше доста евентуално да надраснат кампуса ", добави той, като даде да се разбере, че са били самодейни във връзка с клиента си.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Avalant e българска консултантска компания, основана през 2020 година, която от април стана извънреден представител за офисния и капиталовия пазар в България на американската консултантска компания JLL.
В Campus X членуват към 80 организации и доста от тях към този момент са пораснали толкоз, че имат потребност от в допълнение пространство Payhawk надрасна Campus X
" Payhawk са първият образец на организация, която надрасна Campux X. Възприемаме това и като наш триумф ", разяснява Николай Бонев, шеф на софтуерния хъб, основан от създателите на " Телерик " и " Телерик академия " през 2018 година Payhawk е в него от самото си учредяване през същата година. Започват в един от споделените офиси с четири индивида и сега имат към 200 чиновници в целия свят.

Campus X е основан като хъб, който да предложи на софтуерните компании среда, стимулираща нововъведения. Работата със стартъпите стартира в техния напълно начален етап, като задачата е да пораснат при тях като получават упътвания от водачите на българската предприемаческа екосистема, среда и достъп до разнообразни услуги. Обикновено първоначално фирмите употребяват споделени пространства и последователно минават към независими офиси.

Николай Бонев разясни, че има разнообразни знаци по тази причина по кое време една компания е пораснала задоволително в кампуса, с цел да може към този момент да поеме независимо и да се отдели в независим офис. Ориентир да вземем за пример, е броят на чиновниците - достигането до 150 се считат за самобитен breaking point. На подобен стадий - дорастване за независим офис, са и софтуерната gtmhub, добави в Бонев.

Campus X разполага с към 1500 работни места. В него членуват към 80 организации и доста от тях към този момент са пораснали толкоз, че имат потребност от в допълнение пространство. Освен това от кампуса са в диалози и с компании, които приготвят нахлуване на пазара в страната.

Според Търговския указател " Кампус Х " е благосъстоятелност на Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев. От няколко седмици съучастник е и Николай Бонев.

Как ще наподобява офисът на PayHawk ще е ясно през есента. Сега на компанията следва да реши по какъв начин да бъде разпределено пространството като функционалности. Говори са, че упоритостите са да се сътвори доста качествена офис среда, с отворени пространства като в нея се резервира стартъп духа. Едно от условията да вземем за пример, е сегашните окачени тавани в пространствата да бъдат сменени от открити.
Свързани публикации Сделките в Централна и Източна Европа са най-много за офиси и търговски площи 29 юни 2022, 17:39 Христо Борисов: Днес в Payhawk ще е неработен ден
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР