Първите 50 камиона от новата линия, която официално бе сертифицирана

...
Първите 50 камиона от новата линия, която официално бе сертифицирана
Коментари Харесай

"Милара" ще достави 500 електрически камиона за САЩ до края на годината

Първите 50 камиона от новата линия, която публично бе сертифицирана през 2021 година, към този момент са изнесени за Съединени американски щати. Търсят се други възможности за снабдители на батериите, тъй че производството да е напълно в Европа. До края на 2023 година се чака да отвори новата база на компанията, която ще усили потенциала на произвеждане до 10 пъти.
Съединени американски щати стартират да внасят коли от България. Звучи като начало на анекдот от соцвреме, само че в действителност към този момент в статистиката на Национален статистически институт ще влезе подобен износ. Продажбата и доставката на първите 50 броя от новия модел електрически камиончета Sevic v500 на " Милара интернешънъл " и Sevic Systems от индустриалната им база в Пловдив са към този момент факт. Те са за американския пазар - експедирани са към локалния сътрудник Tropos Motors, а по контракт до края на календарната година ще бъдат изнесени още 450 електрическия автомобил.

Моделът Sevic v500, който бе в началото съединен и сертифициран за придвижване по европейските пътища от формалната автомобилна лаборатория във Франция UTAC Ceram през 2021 година, е разработка на " Милара ". И това ще е новият фокус на компанията, известна най-много като производител на индустриални роботи.

Досега в базата в Пловдив главно бяха асемблирани и продадени към 250 камиона от първата версия на е-камионите на " Милара ", която бе по закупения от китайската компания Cenntro патент. Новите електрически автомобили са с по-големи мощности и товаримост по отношение на китайската им версия, разполагат и с освежен програмен продукт и способ за зареждане, който ги прави по-гъвкави за бързо разтоварване и зареждане в градски условия.
Реклама
Средната цена на Sevic v500 е сред 20 и 25 хиляди евро , като разликата е в комплектоването и добавените екстри - примерно две акумулатори вместо една за по-голям обхват на доставки, товаримост до 600 кг и други
Партньори отдалече
Идеята за произвеждане на електрически камиончета за вътрешноградски доставки и интервенции в Европа идва от немската Sevic Systems. Тя дълго време търси стратегически сътрудници, които да се оправят с индустриалната част. Така през 2017 година се прави първата връзка за монтаж в България, а през 2018 година се основава и клонът на немската компания в страната " Севик България ".

" Като управител бизнес развиване в " Тракия икономическа зона " през септември 2017 година се срещнах с представители на Sevic Systems на ревюто IAA във Франкфурт. Там за първи път се организираха диалози за това планът да се развие в България. Впоследствие започнахме да търсим сътрудници в страната и след договаряния с разнообразни компании се спряхме през 2019 година на " Милара интернешънъл ", които влязоха в плана като стратегически сътрудник и вложител ", разяснява Емил Янков, изпълнителен шеф на " Севик България ".
Емил Янков, изпълнителен шеф на " Севик България ". Фотограф: Владислав Христов
Сега двете компании дружно са притежатели на интелектуалната благосъстоятелност на двата модела електрически автомобили. Отделно притежателите на " Милара " Красимир Петков и неговият бизнес сътрудник Йордан Найденов влагат персонално 4 млн. евро в европейския клон на Sevic Systems, Задачите на " Милара " са обвързани с техническото развиване на продукта и неговото асемблиране, до момента в който от " Севик България ", където единственият работещ е Янков, и Sevic Systems се заемат с тяхната продажба на интернационалните пазари и последващата поддръжка.
Реклама Почти напълно балкански
От " Милара " и Sevic желаят техните електрически автомобили да могат да се създават с елементи, които са направени напълно в Европа. Причината - несигурността, която е пристигнала от нарушените вериги за доставки като разследване от коронавирус пандемията, както и от войната в Украйна.

Тази цел наподобява постижима, защото съвсем всички елементи се доставят от страни на Балканите - изключенията са шаситата, които се създават в Турция, и батериите, които идват от Азия.

" Не единствено батериите, само че и за други основни съставни елементи търсим разновидности да бъдат създавани в България. Батерията е един от главните съставни елементи във всеки електрически автомобил и пътят му от завода до автомобила е основен от позиция на разноски, време и успеваемост на превоза. През годините сме преговаряли с разнообразни производители, като даже и сега има действителен вложител в тази сфера, с който се договаря. Считам, че е въпрос на време да се осъществя подобен план в България и той би съдействал за привличането и на още производители в сектора и района ", разяснява Янков.

Самите акумулатори, които се употребяват за електрическите автомобили на " Милара " и Sevic, са с потенциал 17 кВт/ч, като в едно камионче могат да бъдат слагани по две. Това дефинира и каква отдалеченост могат да покрият - с една батерия докъм 150 км, а с две докъм 300. Според Янков тези акумулатори могат да бъдат заредени за към 4-5 лева до оптимален потенциал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР