Партията на Слави Трифонов засили натиска си върху премиера да

...
Партията на Слави Трифонов засили натиска си върху премиера да
Коментари Харесай

Тошко Йорданов съобщи на депутатите от ИТН, че напускат коалицията заради Македония

Партията на Слави Трифонов ускори натиска си върху премиера да не се деблокира ветото върху Северна Македония В опит да предотврати раздор в болшинството Кирил Петков изиска от президента да свика КСНС по тематиката Решението за западната ни съседка най-вероятно ще бъде отсрочено за след шест месеца
Темата за повдигането на ветото на България за започване на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз е на път да сътвори следващия сериозен трус в ръководещата коалиция.

В петък сутринта ръководителят на парламентарната група на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов е събрал депутатите от партията и е оповестил, че идната седмица групировката ще напусне ръководещата коалиция поради упованието, че министър председателят Кирил Петков ще предприеме стъпки за събаряне на ветото върху започването на договаряния с Македония за присъединение към Европейски Съюз. Министър-председателят Кирил Петков пък излезе с видеообръщение, в което прикани президента Румен Радев да свика консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да се разиска положението на договарянията сред България и Северна Македония, както и, че следва идната седмица българската позиция да бъде разисквана и на съдружен съвет на водачите на четирите партии от ръководещото болшинство.

Всичко това става на фона на двудневната аудиенция на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси доктор Карън Донфрид тази седмица, както и на късото посещаване в четвъртък на еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи. Двамата имаха срещи с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев, а Донфрид беседва и с водачите на парламентарно показаните политически сили като по неофициална информация главната тематика на диалога на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати с ръководителите на партиите от Народното събрание е била договарянията на България със Северна Македония.
Реклама
Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на Скопие като част от напъните им за понижаване на съветското въздействие на Балканите.

Еврокомисарят Верхеи пък съобщи, че след три седмици ще бъде още веднъж в София, с цел да се опита да реализира смяна в позицията на България против започването на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Желанието на Европейска комисия е разногласието сред България и Северна Македония да бъде решен до края на френското председателство на Европейски Съюз, което изтича в края на юни.

Заявлението на Тошко Йорданов пред депутатите, че ще излязат от обединението не значи, че това наложително ще се случи, само че при всички положения е показателно за равнището доверие и качеството на връзката в обединението.
Натискът на Има Такъв Народ
Депутати от партията на Слави Трифонов описаха, че Тошко Йорданов е събрал парламентарната група в петък и ги е уведомил, че водачът на партията има желание да разгласи идната седмица, че Има Такъв Народ напуща обединението. Пред тях той изразил убеденост, че министър председателят ще разгласи повдигането на ветото върху западната ни съседка, макар че Кирил Петков на няколко пъти съобщи, че крайното решение ще е на Народното събрание и той няма да предприеме никакви стъпки без глобата на Народното събрание.
Реклама
В ръководещата четворна коалиция има още една партия, която се опълчва на повдигането на ветото до момента в който Северна Македония не извърши изискванията на България - Българска социалистическа партия. Срещу повдигането на ветото преди Скопие да е изпълнило изискванията на София е и президентът Румен Радев.

Твърде евентуално е тъкмо поради този напън на Има Такъв Народ и опасността от разпад на ръководещата коалиция министър председателят Кирил Петков да е подхванал хода с настояването към президента за привикване на КСНС. Във видео обръщението си министър-председателят декларира, че в съвещанието по тематиката би трябвало да вземат участие представители на всички партии, всички служби и президентската институция. Петков изиска и външно министерство да даде отчет за положението на договарянията сред България и Северна Македония.
Премиерът Кирил Петков (на фотографията с премиера на Македония Димитър Ковачевски) е подложен на вътрешен напън ветото върху започването на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз да остане Фотограф: Юлия Лазарова
Външният министър Теодора Генчовска, препоръчана на поста от Има Такъв Народ, също пази позицията на групировката, която я е излъчила - че Скопие би трябвало да извърши изискванията на София и едвам тогава да бъде вдигнато ветото. Генчовска наскоро даже упрекна премиера, че държавното управление води две външни политики по въпроса. Парадоксът в обстановката е, че тя е права. Според източници от кабинета самата външна министърка блокира опитите да се реализира договореност с Македония и на практика води самостоятелна от премиера външна политика.
Петков: Кабинетътняма да взема решение за Македония
Във видеообръщението си Кирил Петков за следващ път съобщи, че кабинетът няма да вземе решение по казуса и преди да има цялостно съгласие сред съдружните сътрудници. " Единствено Народното събрание има финалния законен мандат по тематиката Северна Македония и това би трябвало да е безусловно ясно за цялото българското общество и за външните ни сътрудници ", сподели Кирил Петков.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Данъци и обезпечаване 1 Енергетика 2 Строителство и парцели 3 Предприемач Реклама
Депутати от ръководещото болшинство считат, че макар натиска от Европейска комисия и Съединени американски щати, решаването на въпроса със Северна Македония ще бъде отсрочен и няма да има развиване до края на френското председателство. По неофициална информация помощник-държавният секретар на Съединени американски щати е сондирала при диалозите си с партийните водачи опцията договарянията със Северна Македония да продължат с небосвод пет-шест месеца.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР