Пакетът документи с правилата по програмата за саниране вече е

...
Пакетът документи с правилата по програмата за саниране вече е
Коментари Харесай

За безплатното саниране ще се кандидатства до края на март 2023 г.

Пакетът документи с разпоредбите по програмата за саниране към този момент е оповестен за разискване Предвидено е за гратис саниране да се кандидатства до 31 март, а по-късно плановете ще са с 20% самофинансиране Минималните условия са в постройката да има 4 жилища на разнообразни притежатели и да са проектирани преди 1999 година
Месец преди да стартира Министерство на районното развиване и благоустройството разгласява за публично разискване пакета с Насоките, условията и нужните документи за кандидатстване.

От тях излиза наяве, че ще има два периода за кандидатстване. Единият е до 15 февруари 2023 година, а другият до 31 март 2023 година Всички подадени до първия период оферти ще бъдат прегледани и ще имат преимущество при оценката пред подадените по време на втория период. Всяко планово предложение, което е подадено след втория период за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде обсъждано по актуалната процедура.

След приключването на този първи стадий се чака да бъде оповестена нова процедура, при която обаче безвъзмездната финансова помощ към този момент ще бъде 80% от разноските, а останалото ще би трябвало да платят притежателите на парцелите. По не ще може да се кандидатства до 31 декември 2023 година
Реклама
Заложените в плана за публично разискване стойности за финансиране са 100 000 лева най-малък размер на декларирани средства за всеки самостоятелен план за постройка, а оптималният размер не може да надвишава 6 500 000 лв..

Новата стратегия за саниране ще се финансира с 1.13 милиарда лева без Данък добавена стойност по. Тя е ориентирана към енергийно възобновяване многофамилни жилищни здания на територията на цялата страна и ще се извършва в идващите 4 години.
Детайлите за санирането
Одобрените планове на сдружения по Националната стратегия за енергийна успеваемост, за които не доближи финансиране и чакаха с подготвени планове ще би трябвало да прекратят подписаните контракти за безплатна помощ с Българска банка за развиване, в случай че желаят да аплайват по актуалната процедура.

Това е планувано, с цел да се избегне двойно финансиране и повтаряне на действия.
Реклама
Според оповестената документи възможни за финансиране ще са са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 година Освен това броят на независимите обекти в постройката би трябвало да са минимум четири и да принадлежат на повече от един притежател . Сградата, която ще се санира следва да е жилищна и да е предопределена за непрекъснато обитаване, в която минимум 60% от разгънатата застроена повърхност се заема от жилища.

Допустими за финансиране ще са и разноските по правене на обследвания за енергийна успеваемост и документ за енергийни характерности на постройките, даже в случай че те са готови преди подаване на плановото предложение.

Важна детайлност е, че плановете по процедурата могат да бъдат подавани единствено в партньорство с общинската администрация, която като водещ сътрудник ще носи цялостната отговорност за качеството и пълнотата на създадената техническа документи, в това число за законосъобразността при правенето, съгласуването и одобряването й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР