Овладяването на всички публични активи през последните години включва и

...
Коментари Харесай

Похитените болници

Овладяването на всички обществени активи през последните години включва и част от четирите милиарда лв. в здравния бранш. Шефовете на държавните лечебни заведения се трансфораха в политически назначения и това разклаща в допълнение нестабилната система. Ефектът от корупцията и неприятното ръководство е, че услугите в държавния бранш са с ниско качество, от което губят, освен пациентите, само че още лекарите и сестрите.
Тази история има доста лица, ето единствено едно от тях:

През февруари 2020 година - месец откакто към този момент се знаеше за заплахата от коронавирус епидемията, софийската болница " Света Анна " стартира социална поръчка за доставката на две ЕCMO машини. Toва е уред, който обогатява кръвта с О2 отвън тялото на болния. Дотогава се употребява най-много в сърдечната хирургия, а през идващите няколко месеца ще стане ясно, че това е последната линия на медицината сред най-тежко болните от COVID-19 и гибелта. Обществената поръчка на " Света Анна " е направена по този начин, че се явява единствено един претендент. Цената, на която се подписва договорът, е 2.3 пъти по-голяма, в сравнение с тази, на която същата компания доставя същата марка, само че по-висок клас ECMO машина по-рано за друга българска болница. Иначе казано, за същите пари болничното заведение можеше да купи четири машини.

Разликата в тази ситуация се мери с човешки живот. Хората, организирали поръчката, естествено не са знаели, че тези апарати ще имат толкоз огромно значение през идващите месеци. Но историята е показателна за това по какъв начин се изразходват парите в опазването на здравето. Ако да вземем за пример в пътното строителство корупцията и разхищенията на обществени средства водят до по-малко и по-некачествени автомагистрали, в опазването на здравето цената на злоупотребите е доста по-сериозна.

Всяка година в този бранш се изливат четири милиарда лв.. И в случай че, както се вижда по-ясно, в последно време, през последните години, се краде от пътища, енергетика, язовири, ББР, разпределяне на паспорти, еврофондове и впрочем, дали парите в опазването на здравето са останали незабелязани за групата, която присвоява обществена благосъстоятелност?

Два случая от последните седмици привлякоха вниманието към ръководството на лечебните заведения. Ръководствата на две огромни софийски лечебни заведения - " Лозенец " и " Александровска ", реагираха на опита да бъдат заменени от служебното държавно управление тъкмо както реагираха и шефовете на типичен " завладяни " държавни компании като " Автомагистрали " и ББР. Те апелираха решението за промяна с вярата да " прескочат " служебното държавно управление и след изборите да бъдат оставени да ръководят както са привикнали.
Капитал - брой 24
Това, несъмнено, не слага цялостен знак на тъждество сред двете най-задлъжнели държавни лечебни заведения с " Автомагистрали " и ББР. Но историята сигурно демонстрира, че ръководството на здравния бранш е извънредно политизирано. И това е проблем. Защото в тази ситуация политици са мълчали и заповядали пререждането на един чакащ трансплантация човек пред други, търговия с органи, източването на здравната каса посредством подправени заболели и възлагането на поръчка за изхранване на екипите на болничното заведение на личната тъща.

От началото на годината медицинските екипи, които работят в 65-те огромни държавни лечебни заведения, са в позицията на държавни чиновници, които чакат промяната на държавното управление, и клиниките се тресат от клюки, упоритости и догатки какво ще се случи. Оттогава текат състезанията за нови шефове и бордове на лечебните заведения, а до момента в който няма изясненост кой ще остане на поста и по какъв начин ще се развива болничното заведение, фокусът на работата е в друга посока.

Дори и откакто всеобщо нагласените от ГЕРБ състезания завършиха бетонирането на множеството досегашни шефове, атмосферата в лечебните заведения не се успокои. В част от тях се събират подписки за и срещу бордовете им, лекари и сестри ги бранят или стачкуват против тях и влизат в спор между тях, на една или друга страна застават съсловни организации, преподаватели и настоящи лекари и политически партии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР