От 3 юли някои пластмасови продукти за еднократна употреба в

...
Коментари Харесай

Новият враг на Европа: пластмасата

От 3 юли някои пластмасови артикули за еднократна приложимост в Европейски Съюз и България ще бъдат неразрешени. Това е доста дребна крачка в борбата за понижаване на пластмасата, като прогнозите са за растеж на използването й. Решенията са в новите технологии, по-доброто събиране, преработването и най-много понижаване на използването й.
Тонове бутилки от бира, безалкохолни питиета, вода, кутии от сокове, опаковки от медикаменти, туби моторно масло. Плаващият остров на боклуците се появи през януари по река Искър до Водноелектрическа централа Своге. Потресаваща панорама, сложна за забравяне. Скоро по-късно придошлите води на река Средецка в Бургаско качиха тонове отпадъци по дърветата. Отпадъци се появиха и по Струма под село Невестино.

Голяма част от тези планини от боклуци, които виждаме единствено когато ни залеят, са от един или различен тип пластмаса. Това им подсигурява дълго бъдеще измежду природата. Седемдесет години откакто пластмасата промени света ни един път вечно, сме изправени пред алтернатива. От една страна, тя е евтина, устойчива, многофункционална, даде подтик на редица промишлености. От друга страна, нейната практическа безсмъртност се оказа голям проблем. Осмият континент, който се заформи от хиляди тонове отпадъци в Тихия океан сред Хавай и Калифорния, прочут като The Great Pacific Garbage Patch, към този момент надвишава два пъти територията на Тексас. Прогнозите са, че към 2050 година в океаните ще има повече боклуци, в сравнение с риба. Изчисленията на Европейския съюз демонстрираха, че 80-85% от морските боклуци съставляват пластмаса. Около 50% от нея са произведения за еднократна приложимост, а 27% такива, свързани с риболова.

И Европейски Съюз като най-голямата комерсиална общественост в света реши да направи нещо по въпроса. През лятото на 2019 година беше призната инструкция за намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Ето за какво, от 3 юли всички консуматори, в това число тези в България, ще би трябвало да се разделят с част от пластмасовите артикули за еднократна приложимост. Тогава влизат в действие наредбите на директивата.

Новото законодателство провокира мощен интерес на всички по веригата - производители, търговци на дребно и консуматори. Но даже да наподобява като смяна на бизнес модел (и краят на избрани практики), това е доста дребна и плаха стъпка в битката с пластмасата. Прогнозите демонстрират, че се чака растеж на производството и потреблението на пластмаса. А възбраната на едни артикули най-вероятно ще докара до замяната им с нови. Ограничения обаче доведоха до ново покачване на тематиката за преработването, което не може да се похвали с огромни триумфи, и за генералното намаляването на пластмасата на другите равнища - общество, бизнес и обособен субект.
Автор: Капитал Новата възбрана
Директива 904 е ориентирана против продуктите, " предопределени за потребление единствено един път или за малко време, преди да бъдат изхвърлени ". Подходите са няколко: възбрана на част от продуктите, опит за понижаване на други, смяна на условията във връзка с трети и информиране на потребителите за четвърти.
Капитал - брой 17
Забранените за стартиране на пазара от 3 юли са клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите чинии, сламките, бъркалките, пръчиците за балони и съдовете за храна и питиета от експандиран полистирен - т.е. стиропор, както и оксо-разградимата пластмаса.

По отношение на останалите кутии за храна за еднократна приложимост, при които може да се употребява непосредствено от съда или да се изнесат на открито, както и чашите и техните капаци всяка страна ще би трябвало да изготви ограничения за понижаване на потреблението им. Целта е да се обърне трендът на растеж на потреблението, като към 2026 година би трябвало да има понижение на потреблението, измерено по отношение на 2022 година

При пластмасовите бутилки до 3 литра има смяна на условията. Тези от тях, които са от полиетилен терефталат (бутилки от PET) от 2025 година ще би трябвало да съдържат минимум 25% рециклирана пластмаса, а от 2030 година - най-малко 30%. Изчислението ще е на база междинна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще би трябвало да се увеличи и разделното им събиране. До 2025 година 77% от бутилките би трябвало да бъдат събирани, а до 2029 година - 90%. Друг огромен проблем са капачките и капаците. Те ще би трябвало да остават прикрепени към съдовете по време на използването на продукта и ще важи от 3 юли 2024 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР