- От 18 години "Газтрейд" се опитва да завърши пристанището

...
Коментари Харесай

В Космоса може, в Белослав не

- От 18 години "Газтрейд " се пробва да приключи пристанището за пропан-бутан в Белославското езеро. - На финалната права планът, в който към този момент са вложени 50 млн. лева, се стопира от общината. - Според вложителя повода е отвод да поддържа кмета по време на изборите през 2019 година
Космическата компания SpaceX на Илън Мъск започва през 2002 година Година по-късно българската " Газтрейд " поставя основите на плана си за пристанище за разтоварване на пропан-бутан в Белославското езеро край Варна. Почти две десетилетия по-късно, до момента в който единият е изстрелял над 1500 спътника в орбита, притежателят на " Газтрейд " е все по този начин заседнал в процедури и издаване на разрешителни на българска земя. Или колонизацията на Марс наподобява надалеч по-реална от построяването на заветния пирс за разтоварване на транспортен съд в Белославското езеро.

Освен безмилостния ход на времето, смяната на пазарите и технологиите изхарчените пари на " Газтрейд " все още в терминала са към 50 млн. лева по сметки на притежателя Милчо Василев - в складова база на брега, инфраструктурни връзки, 42 метра кейова стена и така нататък А оборудване LPG се появи много по-бързо на концесионираното от братя Домусчиеви пристанище Бургас.

Финалната права, т.е. пирсът, на който да пристава корабът във вътрешността във водата, е на път за следващ път да се удължи. Този път общината и кметът на Белослав Деян Иванов от ГЕРБ застанаха срещу плана, както и краткотрайният началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, Ерджан Ебатин, който, когато не е в екоинспекцията, е народен представител от Движение за права и свободи, застанаха против плана. А сюжетът, че на 8 юни ще има съвещание на експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, който да се изкаже по отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, доближи до медиите, откакто беше оповестено, че община Белослав провежда петиция против пристанището и беше разгласен и митинг.

Основните причини, които се откроиха, са опасенията какъв ще е мащабът на една детонация, в случай че движещ се транспортен съд се блъсне в различен транспортен съд с полутечен газ, до момента в който той разтоварва на пирса, както и че планът до 2011 година е предвиждал приставането на по-малки кораби. Ерджан Ебатин разяснява пред локалните медии, че липсват симулации, които да показват възможните последствия от случай. Той изясни още, че ежеседмично в региона минава транспортен съд с нуклеарни боклуци. " Как да понеса отговорност, в случай че същият аварира и удари газовоз на пирса ", съобщи той. Кметът пък напомни и трите повреди с пропан-бутан, макар че вложителят разпознава като своя единствено повредата в село Езерово, разследване на човешка неточност при разтоварване.

Според Милчо Василев и формалната позиция на " Газтрейд " аргументите за саботирането на плана се коренят другаде - в отхвърли от поддръжка от негова страна към кмета по време на предизборната акция през 2019 година за поста градоначалник.
Капитал - брой 23 От акция до акция
" През миналия интервал от 2003 година до извършените през 2019 година локални избори за кмет и общински съветници община Белослав издава над 20 броя позитивни мнения по капиталовите планове на " Газтрейд " и не е налице нито едно негативно мнение. Именно опитът за несполучлив рекет (подпомагане за реализиране на резултати) от страна на претендента за кмет и сегашен изпълняващ тази функционалност докара до коренна смяна на връзките община - вложител ", написа в позицията си " Газтрейд ". " Явно за някои субекти, проследявайки процеса на първото построено от нулата пристанище и виждайки към този момент финалния резултат, се явиха апетити за кражба на бизнес, каквито не са необичайност през последните години ", не престават още от сдружението.

По тематиката с поддръжката за акцията кметът съобщи, че доста ще се радва, в случай че от компанията показват доказателства, както и че се е виждал три пъти с Милчо Василев - на курбаните на компанията през 2016, 2017 и 2018 година, които прави на 15 август поради повредата през 2013 година в село Езерово.

Василев обаче споделя, че против него е била подадена тъжба до районната прокуратура във Варна от кмета и от общинския консултант Недялко Липчев за това, че бил заплашвал кмета с ликвидиране. Прокуратурата обаче не предоставила сигнала на притежателя на " Газтрейд ", защото производството се води против незнаен причинител. Пред " Капитал " пък кметът изясни, че през общински консултант е схванал за закани към него, че Василев има револвер. Василев в действителност има охранителна компания от 2008 година за защита на неговите обекти, има и записано оръжие, само че споделя пред " Капитал ", че в никакъв случай не го носи със себе си. В последна сметка следствието е прекъснато.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР