От 1 юли дори и пратките под 30 лв. вече

...
Коментари Харесай

Нови правила за онлайн покупките от чужбина

От 1 юли даже и пратките под 30 лева към този момент ще се таксуват с Данък добавена стойност, в случай че са от страни отвън Европейски Съюз. За всички колета от страни отвън Европейски Съюз към този момент би трябвало да се подава и митническа декларация, само че за суми до 150 евро тя ще е опростена. Новите условия може да оскъпят някои покупки от търговци от трети страни.
Ако до момента дребните онлайн поръчки от Китай или Съединени американски щати на стойност под 30 лева идваха в България до адрес на получателя, без да се изисква митническа обработка и без да се дължи Данък добавена стойност върху тях, от 1 юли това няма да е допустимо. Причината - влизат в действие нови правила за електронната търговия в целия Европейски Съюз, по силата на които всички търговски артикули, внасяни в страни от съюза, би трябвало да бъдат обложени с Данък добавена стойност. За тях ще се изисква и попълване на митническа декларация.

Това може да оскъпи някои колета, само че пък не е наложително приемането им да е по-сложно. Особено в случай че са на стойност до 150 евро. Причината е, че Европейска комисия вкарва специфични опростени режими за събиране на Данък добавена стойност при импорт на колета до тази сума. Както и опростена митническа декларация за тях.
Какво се трансформира след 1 юли
След тази дата влизат в действие куп нови евродирективи, които касаят Данък добавена стойност в региона на електронната търговия. Онлайн платформите или онлайн търговците ще могат да събират дължимия Данък добавена стойност за артикули с генезис трети страни (САЩ, Китай, Великобритания) още сега на поръчката. За задачата те би трябвало да са регистрирани за потребление на IOSS (обслужване на едно гише при импорт - виж карето надолу). На този стадий регистрацията по IOSS не е наложителна, по тази причина и преди да направи поръчка, всеки би трябвало да се осведоми авансово дали онлайн търговецът е регистриран и какви са изискванията му за доставка.

Платформите, които употребяват IOSS, начисляват косвения налог в размера, в който се дължи за съответната страна (стандартната ставка за България като се изключи книги и детски храни е 20%). Имайте поради, че Данък добавена стойност се дължи освен върху покупната стойност на стоката, само че и върху тази на доставката. От митниците дават съответен образец: Купувач - физическо лице от България, пазари от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна (например Съединени американски щати Китай и др.) и заплаща Данък добавена стойност в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи спомагателни такси, отвън авансово оповестените от търговеца. Впоследствие търговецът превежда дължимия Данък добавена стойност към данъчните органи на съответната страна, в която ще се използва стоката. Все още не е ясно дали за тази услуга онлайн платформите ще събират такса от потребителите, или пък тя ще е за сметка на търговеца.
Автор: Капитал
Ако търговецът, от който купувате стока, не употребява IOSS обаче, би трябвало да се подаде митническа декларация и да се заплати дължимият Данък добавена стойност. За колета на стойност до 150 евро (които не са акцизни артикули и не са неразрешени за внос) се вкарва специфична митническа декларация с понижен набор от данни, по колона Н7. Тя може да се попълни и подаде онлайн персонално от получателя (виж карето) или пък да се упълномощи доставчикът или куриерът, в случай че оферират такава услуга. Което в множеството случаи значи и спомагателна такса, само че и спестени нерви и време.
Капитал - брой 24 Кой по какъв начин ще работи
" Български пощи " да вземем за пример, с които най-често идват доставките от китайската платформа Ali Express, са оповестили на уеб страницата си, че оферират митническо посланичество. За артикули на стойност до 150 евро, които не са акцизни, те оферират да попълнят и подадат декларация с понижен набор от данни и да заплатят зародилите отговорности за Данък добавена стойност за стоките в пратката. Цената за тази услуга е 3.90 лева и се заплаща дружно с дължимия налог при приемане на пратката, показват от " Български пощи ". Ако пратката е с по-висока стойност или е акцизна, се подава различен вид декларация, надлежно и цените за обработката са по-високи.

От уеб страницата на DHL излиза наяве, че ще работят сходно на пощите, само че няма оповестена ценова цена. От компанията изясняват, че в случай че имате DHL акаунт, той ще бъде таксуван с в допълнение дължимия Данък добавена стойност. В този случай след доставката на пратката DHL фактурира на клиента дължимите Данък добавена стойност (и мита, в случай че има), които са платени от куриера, плюс " дребна административна такса ".

Ако нямате DHL акаунт обаче, куриерът ще изпрати линк за заплащане, което би трябвало да се направи бързо, с цел да се обезпечи безпроблемна доставка на пратката по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР