Офис пазарът засега "държи фронта", но през 2021 г. в

...
Коментари Харесай

Новите времена изискват гъвкавост от тромавия офис

Офис пазарът към този момент "държи фронта ", само че през 2021 година в София е планувано да излязат два пъти повече нови площи от наетите предходната година. При отрицателен сюжет празните офиси ще набъбнат и наемите ще паднат, от което се чака да пострадат главно постройките клас Б. Сградите клас А би трябвало да оферират еластичност и да печелят от услуги, по рекомендации на IT промишлеността.
Когато общественият живот се възстановява, хората последователно ще стартират да се завръщат в офиса, въпреки и не на 100%, както бяха преди. След година отдалечена работа той стартира да липсва и на работодателите, и на чиновниците най-много като място за другарство, раждане на хрумвания и за създаване на екипи. Очаква се към края на 2021 година и офисният пазар в България да стартира да се съвзема - на фона на възобновяване на международната и на европейската стопанска система, съгласно разбор на Cushman&Wakefield Forton. В каква степен и в какъв тип обаче към този момент е мистерия. Различни хипотези бяха показани в полемика за пазара на офис площи по време на Office Investments&Workspace Forum 2021, проведен от " Градът медиа груп ". В диалога участваха наематели от IT промишлеността и наемодателите - вложители в нови офис здания и мениджъри на към този момент съществуващи.
Срив няма, развиването се бави
Срив на пазара на офис площи в България към този момент не се следи, само че има съществено закъснение в развиването му, излиза наяве от данни на C&W Forton, показани от изпълнителния шеф Михаела Лашова. В София междинният дял на свободните площи е 13%. Офертните наемни равнища на офис площи клас А се движат към 12-14 евро на кв.м - без основни промени. Ефективният наем е по-нисък спрямо предходните години, защото в този момент наемателите са по-склони на отстъпки. При предстоящи 180 хиляди кв.м нови офис площи на пазара през 2020 година, действително са били пуснати единствено 100 хиляди кв.м. Това не променя значително предлагането на офис площи клас А и клас Б в София, което доближава 2.09 млн. кв.м. През предходната година са подписани наемни контракти за 107 хиляди кв.м, което е с 33% под междинното равнище от 160 хиляди кв.м за последните пет години. (В цифрата влизат и преподписаните контракти. Чисто новонаетите площи през 2020 година по данни на MBL са 75 хиляди кв.м.) През първото тримесечие на 2021 година ситуацията със покупко-продажбите се утежнява - чартърен са отдадени едвам 16 хиляди кв.м, което е спад от 46% по отношение на последните пет години, по данни на C&W Forton.

В офисите към този момент, както и в края на предходната година, не престават да са към 30% от чиновниците. Повечето компании вършат преоценка по какъв начин да употребяват офисите си. Все още обаче се въздържат от огромни решения за наетите площи и вътрешните преструктурирания. По доста от въпросите се чака развръзка. " Изпробват се разнообразни благоприятни условия, само че към този момент не може да се каже, че се обрисуват ясни решения и трендове. Ситуацията е предизвикателство пред ръководещите офис здания - ясно е, че отсега нататък офис плановете няма да се конкурират по познатите критерии - локация, идея, технология, финансови параметри, а преимуществата им ще зависят от нови и непознати механизми ", споделя Росен Тенев, районен управител за България на Prodea Investments (Telus Tower)
Възможности доста, " гениите " - малко
От бизнеса идват сигнали, които на офис пазара разчитат като положителни. От 100 компании, интервюирани от MBL, 43% са нараснали личния състав си последната година, а 50% считат да го създадат през идващите една-две. Около 8-9% са декларирали, че ще уголемяват офисите си, въпреки главната част да не възнамеряват промени в това отношение. През 2020 година софтуерният отрасъл в България записва 10% растеж в приходите. Наблюдава се отмалялост от отдалечената работа.

" Не съм оптимист, че всичко това непосредствено ще докара до по-голям размер отдадени офиси ", разяснява Георги Брашнаров, шеф на " Немечек България ", бизнесмен в областта на софтуера и член на Консултативния съвет на БАСКОМ (асоциацията на софтуерните компании). Той изяснява, че гениите (както в бранша назовават квалифицираните чиновници - бел. авт.) в страната са незадоволително. Наемането на нови хора в този момент минава през пренасяне им от един офис в различен. И това е огромно предизвикателство за растежа на фирмите в страната, а и за развиването на бизнеса на новодошлите.
Капитал - брой 17 " Ако размерът на наетите офис площи през тази година нарасне и част от плануваните нови офис здания преминат за следващата година, сривът на пазара ще бъде избегнат. " Михаела Лашова, изпълнителен шеф, C&W Forton Нови 200 хиляди кв.м офиси
В същото време в София през тази година е планувано да влязат в употреба нови 200 хиляди кв.м офис площи, по данни на C&W Forton. Част от тях са отдадени чартърен отчасти, само че за значително това следва. Всичко това поражда въпроси за развиването на пазара и на наемите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР