Община Варна не смогва да почисти града, тъй като отпадъците

...
Община Варна не смогва да почисти града, тъй като отпадъците
Коментари Харесай

Как Варна потъна в боклук

Община Варна не смогва да почисти града, защото отпадъците се усилват поради туристите, а определената компания не съблюдава графика по контракт Засега само се постановат наказания, само че по всичко проличава, че липсва надзор, а контейнерите не са задоволително и не са добре ситуирани Все още се чакат и подземни такива, които биха решили част от казуса, и са включени в контракта за 90 млн. лева за пет години, извоюван от ЗМБГ
Варна посрещна лятото по най-миризливия метод: с претъпкани от отпадък кофи.

Хаосът и неприятната миризма докара до публично неодобрение и даже митинги. Заявките на общината са, че прави всичко допустимо, с цел да реши казуса. Засега обаче това не се случва, а обстоятелствата приказват следното: една компания - " или с 30 млн. лева по-скъпо спрямо контракта от 2015 година Тя не извършва отговорностите си, споделят от общината, и по тази причина постановат наказания. Но по всичко проличава, че има и различен проблем - липсват ясно написани правила, цели и по-добър надзор, както и добре ситуирани контейнери. Част от контракта - доставката на подземни контейнери, към момента не изпълнена.

Така летния сезон и множеството туристи, които респективно водят до повече отпадък, хващат морската столица неподготвена. " Причините за препълнените контейнери са свързани с организационни проблеми от страна на компанията реализатор - софийската ЗМБГ, по отношение на неспазване на одобрените часови и маршрутни графици, заради увеличение на генерираното количество боклуци от жителите и гостите на община Варна през летния туристически сезон с към 30 % ", разясняват от община Варна за " Капитал ".
" В знак на митинг, излязохме пред общината седем индивида с торбички, цялостни с хартия, без планове да ги оставяме там, и общинска полиция пристигна да ни глобява. Бяха санкционирани пет физически лица и две компании ", споделя гражданският деятел, някогашен общински консултант и народен представител от Демократична България Стела Николова. Източник: Стела Николова Реклама
Според Стела Николова, която е цивилен деятел, някогашен общински консултант и някогашен народен представител от " Демократична България ", това обаче не е годно опрощение. " Как за поредна година Варна е сюрпризирана от туристите? Градът ни е презастроен, само че контейнерите не се усилват. На мястото на 2-3 остарели контейнера слагат 1-2 от новите ", разяснява тя за " Капитал ".
Един камион и доста проблеми
От общината настояват, че са подхванали " незабавни ограничения " и са обезпечили спомагателни механически средства за дейностите по събиране и превозване на боклуци и разчистване, както и че се правят ежедневни инспекции. " Общината е назначила и дежурни екипи за инспекции през предпразничните и почивни дни, компанията -изпълнител е подхванала организационни промени за възстановяване осъществяването на дейностите по контракта ", изясняват от там.

От сключването на контракта до момента ЗМБГ е санкционирана с 1.1 млн. лева, а от началото на август, когато се появиха и репортажи по медиите за казуса с боклука, с още 91 хиляди лева

Според Стела Николова това обаче не е задоволително и даже не наподобява да е истина. " Контролът се реализира по следния метод: има един човек в региона, който единствено снима. Иначе няма кой да събере боклука, без да има наказания. Вместо да стоят в администрацията, доста чиновници на общината могат да излязат на открито и да стартират да глобяват. Но всички намират опрощение и споделят, че нищо не могат да създадат ", споделя тя.
Реклама
Според нея по време на комисии представителите на ЗМБГ са споделили, че разполагат единствено с един камион, приспособен да събира боклука, оставен отвън контейнерите - за град от съвсем 350 хиляди души население. Броят на чиновниците, които наблюдават за контрола в празнични и работни дни, е 61 по регионите и още 14 чиновници от дирекция " Екология и запазване на околната среда ".
Нищо не е решено, всичко е единствено празни приказки. Имаме и незабележим кмет - когато се появи на съвещание на общинския съвет, приказва само с политически нападки, без да дава отговор съответно на въпросите, които му задавам. Една компания за цяла Варна
Ако приемем обвиняванията на общината, че компанията не извършва контракта си, то идва разумният въпрос по какъв начин е определена тя и с какво преимущество пред другите. През минали години, градът е бил разграничен на няколко елементи, като за това са отговаряли две компании - още веднъж ЗМБГ и консорциум сред компаниите " Нелсен непорочност " и " Ай ес ви трейд ".

На въпроса на каква база е взето решението за избор на ЗМБГ през 2021 година като единствена компания, която да чисти територията, от общината не дават отговор всъщност - " на съображение извършена социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки от Общинско дружество Инвестиционна политика ".

Като действителни притежатели на ЗМБГ са посочени Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Контролът върху компанията се прави от две акционерни сдружения - " Директ инвест " и " Бул инвест груп 2009 ", в които акционери са отново същите лица. Втората компания държи акции и във футболния клуб " Лудогорец " на Кирил Домусчиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР