Оборотите на най-динамичните металообработващи компании порастват с цели 80% през

...
Оборотите на най-динамичните металообработващи компании порастват с цели 80% през
Коментари Харесай

Металообработващите компании растат бурно през 2021 г.

Оборотите на най-динамичните металообработващи компании порастват с цели 80% през 2021 година Част от нарастването се дължи на повишаването на продуктите, само че предприятията подвигат и размерите си. Повечето сдружения чакат растеж и тази година, въпреки и по-скромен.
Бурен растеж на продажбите регистрират металообработващите компании в страната през 2021 година Приходите на 20-те най-бързо растящи сдружения в бранша нарастват приблизително с 80%, надвишавайки доста маркираните 63% миналата година. Макар че част от растежа се дължи на инфлационни фактори и нараснали цени на продукцията, предприятията като цяло усилват и размерите си. Най-силно е търсенето от строителството и мебелната промишленост, само че доста от фирмите подвигат оборотите си и с спомагателни услуги и артикули, а някои уголемяват и потенциала си, с цел да поемат увеличените поръчки. Нито едно сдружение в топ 20 не е на загуба, а общата им облага скача повече от два пъти. Увеличение има и на заетите. За да се оправят с високите цени на силата, предприятията всеобщо залагат на лични фотоволтаици, с което съумяват да покрият част от потреблението си на електрическа енергия. Основен проблем остават веригите за доставки, само че фирмите търсят решения с по-дългосрочни поръчки на материали. А множеството чакат да отбележат растеж и тази година.

Четири с трицифрен растеж

Практически без конкуренция. Основната причина за бурния растеж е фактът, че компанията стартира произвеждане на термопанели през есента на 2020 година и предходната година е първата, в която заводът й в пловдивското село Царацово работи цялостни 12 месеца. Активното строителство обаче оказва помощ на сдружението бързо да заеме пазарни позиции, а към този момент възнамерява и уголемение. Компанията е част от гръцката група Kamaridis GlobalWire, а с 20% в нея взе участие локалният сътрудник " Фригопан ".
Реклама
Трицифрен растеж на продажбите отбелязва и пловдивската " Булде ", която се подрежда на второ място в класацията. Компанията е основана през 2017 година като българско-германско партньорство и дава на производителите на истински съставни елементи цялостен аутсорсинг (contract manufacturing) на услугите по произвеждане, асемблиране и доставяне. Продуктите й включват железни скоби, крепежни детайли и алуминиеви съставни елементи за покривни прозорци за автомобилната и строителната промишленост, а измежду клиентите й са интернационалните индустриални концерни от Германия, Чехия, Дания и Франция.

" Ръстът на приходите през миналата година се дължи както на придобиването на нови пазари и клиенти от страна на " Булде ", по този начин и на разширението на предоставяните аутсорсинг услуги в посока доставяне и надзор на качеството на подкомпонентите и суровините за създаваните артикули ", сподели шефът Маргарита Стоичкова, която държи 33.3% от компанията, а останалите 66.7% са благосъстоятелност на Волфганг Фишер. По думите й от 2020 година компанията предлага цялостно аутсорсинг покритие като услуга към индустриални клиенти (full-fledged manufacturing). Прогнозите на сдружението за 2022 година още веднъж са за растеж над 30%.

също регистрира близо 134% покачване на оборота през предходната година. По думите на шефа и притежател Александър Младенов растежът е логически резултат от дългогодишните старания на компанията да построява постоянни партньорства. " Реинвестираме облагата в най-модерни софтуерни линии за обработка и преработване на вторични първични материали, с цел да можем да отговорим на актуалните екологични условия ", сподели той. Младенов обаче посочи, че компанията разчита единствено на лични капиталовложения, защото браншът не се финансира от европрограмите. " Това ни слага в по-неизгодна бизнес среда спрямо останалите браншове ", добави той. Както всички работещи предприятия, и " Метал инвест " през тази година е изправено пред провокациите на войната в Украйна, нарасналите цени на енергийните запаси и цялостната комплицирана обстановка на интернационалните пазари. " Въпреки това прогнозите ни сочат, че 2022 година ще е следващата сполучлива година за " Метал инвест ", като и отсега нататък ще продължим да търсим нови пазари и да внедряваме съвременни софтуерни решения в региона на преработването ", уточни Младенов.
Реклама Класираните на второ и трето място " Булде " и " Метал инвест " чакат тази година също да е сполучлива. Четвъртото дружество с трицифрено нарастване на приходите през 2021 година е производителят на алуминиеви системи " Ленокс груп ". Фабриката се намира в пловдивското село Стряма и прави профили за порти, прозорци, фасади, осветителни системи, спортна екипировка и така нататък По данни от уеб страницата годишният й потенциал е 12 хиляди тона. Компанията е благосъстоятелност на " МР инвест " на Михаил Ракаджиев. Модернизация и уголемение
Близо двойно по-висок е оборотът на производителя на стоманени тръби и профили " БМТ трейд " от Лом, който е благосъстоятелност на. " Фирмата е 100% експортно насочена и растежът е обвързван с вложенията, които са направени в завода ", сподели шефът Емил Арсенов. По думите му потенциалът на предприятието не е повишен, само че е осъвременено производството. " Подменено е цялото съоръжение с последна дума на техниката и е понижен личният състав. Инвестиционната стратегия се следва и това са резултатите, които сме очаквали ", посочи той. Прогнозите му за 2022 година обаче са много по-умерени. " Няма да можем да подобрим резултатите си тази година поради несъответствието на цените, които се подвигнаха доста, след това паднаха и всички минаха на спокоен огън за няколко месеца. От септември-октомври обстановката стартира да се усъвършенства, само че индикаторите на предходната година мъчно ще се реализиран ", счита той.
Няма да можем да подобрим резултатите си тази година поради несъответствието на цените, които се подвигнаха доста, след това паднаха и всички минаха на спокоен огън за няколко месеца. Емил Арсенов
Управител на " БМТ трейд "

Силно търсене и повишен потенциал стоят зад растящите доходи на софийската " Топ хаус ". Компанията създава разнообразни типове контейнери (стандартни, жилищни, механически, хладилни, санитарни, гаражни), преместваеми къщи, мобилни офиси и павилиони, кабини за защита и така нататък Продажбите й са както в България, по този начин и в чужбина (Австрия, Германия, Белгия), като през предходната година изключително се е повишило търсенето в Австрия, а за Белгия е имало доставка на контейнери за бежанци. " Всякакви клиенти купуваха - от будки за защита до хотели ", сподели комерсиалният шеф Красимир Генков. По думите му през тази година продажбите още веднъж се движат добре, като поради по-високите цени упованията са оборотът още веднъж да нарасне. Компанията отчасти покрива потреблението си на електрическа енергия със лични фотоволтаици. Собственици на " Топ хаус " са Хайри Кулов (51%) и Айнур Гошкелов (49%). Италианско ускорение
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР