Новата директива ще замени досегашния стандарт за нефинансово отчитане, който

...
Новата директива ще замени досегашния стандарт за нефинансово отчитане, който
Коментари Харесай

Новата директива за отчитане на корпоративна устойчивост e на финалната права

Новата инструкция ще размени досегашния стандарт за нефинансово отчитане, който не е задоволително сложен Тя ще е главен инструментите на Европейски Съюз за надзор дали едрият бизнес съблюдава устойчивите цели на съюза Освен да пресече подправените екоцели инструкция се чака и да ускори фокуса върху общественото влияние на бизнеса
Два от главните политически органи в Европейски Съюз - Европейския съвет и Европейския парламент, стигнаха до авансово съглашение за Директивата за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD). Накратко, това ще е един от главните принадлежности, посредством който приблизително огромният и едрият бизнес в Европа ще бъде следен да съблюдава устойчивите цели на съюза от края на тази година. Тя ще размени до момента функциониращата инструкция за отчитане на нефинансова информация (). Самият факт, че се реализира контракт с представители на Европейския съвет е огромна стъпка напред за реализирането на новото законодателство.

Причините за търсенето на политическо решение точно сега са доста, само че най-много неналичието на ясна рамка на критериите за екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), което постоянно води до подозрения за " зелено измиване на ръце " от страна на огромните компании (т.нар.greenwashing). " Грийнуошингът " е излъган прийом в екомаркетинга и се използва в случаи, когато изказванията на дадена компания, че нещо е " еко " или " зелено ", не дава отговор на истината. Явлението провокира земетресения във финансовия свят през последните месеци, като неотдавна даже полиция в Германия щурмува офисите на немската компания DWS Group за злоупотреби.
На крачка от старта
С постигането на предварителното съглашение дейно се приема новата рамка за отчитане на корпоративна резистентност, съгласно която огромните компании са длъжни да разгласяват доклади и по въпроси, свързани с устойчивостта като " екологично влияние, обществени права, човешки права и фактори на ръководство ".
Реклама
А съответно CSRD рамката ще бъде стандартизирана от европейската консултативна група за финансово отчитане EFRAG, която най-верояно ще ги приготви през четвъртото тримесечие на тази година. След като бъдат утвърдени, те ще бъдат последователно вкарани в деяние след 2024 година До 2026 г пък обект на новия тип нефинансово отчитане ще бъдат и листнатите в Европейски Съюз дребни и междинни предприятия.

Основната причина за търсенето на смяна от отчитане на нефинансова информация (NFRD) към доста по-комплексните стандарти за резистентност (CSRD) e, че първите реализираха непълен, само че непълен триумф в ESG отчетността. Те осъществяваха двойна вещественост, която да демонстрира по какъв начин устойчивите политики рефлектират на бизнеса и по какъв начин бизнесът въздейства на околната среда, само че не съумяха да реализират цялостен взор над екологичното и общественото влияние на едно сдружение. С новите стандарти контролът ще е доста по-висок, а с това и въздействието на CSRD върху целия бизнес модел на огромния бизнес в Европейски Съюз.

" Това съглашение е отлична вест за всички. Чрез него те ще бъдат по-добре осведомени за връзката сред бизнеса, човешките права и околната среда. Повече бистрота за жителите, потребителите и вложителите. Също по този начин значи по-голяма разбираемост на информацията и условията, предоставяни от фирмите, които би трябвало да бъдат вкарани в приложимост. Грийнуошингът завърши. С този текст Европа ще застане на челно място в интернационалната конкуренция за стандарти, като слага високи такива в сходство с екологичните и обществени упоритости ", съобщи Бруно Льо Мер, министър на стопанската система на Франция във връзка новото съглашение, което рамкира новите условия за нефинансово отчитане в Европейски Съюз.
Greenwashing - подправените зелени политики
В изявлението на Льо Мер има няколко забавни момента: ролята на човешките права ( " S " или " social " в абревиатурата ESG), грийнуошингът и фактът, че до момента условията на Европейски Съюз очевидно са били одобрявани изцяло неточно.
Реклама
Реален образец за непрозрачността на европейските условия е казусът в DWS group- голяма компания с милиарди активи, благосъстоятелност на Deutsche bank. Според данни на FT немската полиция е иззела документи от офисите на компанията във Франкфурт при започване на юни, откакто компанията в последните месеци е била разследвана за грийнуошинг. Oт DWS най-вероятно са се възползвали от маркетинг или финансови трикове, с цел да прокламират резистентност, като без в същото време политиките и вложенията им да са били зелени.

Повод за следствието стават изказвания на някогашен чиновник за лъжливи данни в докладите от 2020 година на компанията. Според записаното в декларациите половината от активите на DWS са вложени съгласно ESG критерии, само че съгласно служителя това не е правилно и докладите съдържат съзнателно погрешна информация. В следствие от компанията трансформираха личните си критерии за стабилно финансиране (дори и вътрешната ESG рамка), само че и това не спря по-нататъшен срив в акциите. Заради абсурда изпълнителният шеф на компанията Асока Воорман бе отхвърлен от поста, който заема от 2018 година

С новата инструкция се чака европейските институции да могат да наложат надзор над сходни практики.. Друга значима цел също е да се изравни фокусът върху екологичното развиване с това за общественото влияние на бизнеса. Целта е човешките права да не бъдат неглижирани за сметка единствено на екополитика, както позволяваше да се случва до момента работещата инструкция за нефинансово отчитане (NFRD).
Свързани публикации Бягството на София от въглерода 29 юни 2022, 10:46 Многоликата въглеродна индиферентност - какво ще ядем, по какъв начин ще пътуваме и още 24 юни 2022, 17:10 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР