Нова тарифна политика: без карти за една линия, без талони

...
Нова тарифна политика: без карти за една линия, без талони
Коментари Харесай

Транпортът на София: нови билети, нови цени, и тикет-система под подозрение

Нова тарифна политика: без карти за една линия, без талони за метрото, книжен билет от лидера за 2 лева и за 1.60 лева от касите на метрото Всички нови билети и карти ще се издават от билет системата на ЦГМ, която е построена от компания на гръцки жител и връзки с някогашните общинари Иво Тонев и Орлин Алексиев Това провокира подозрения, само че предлагането на " Демократична България " за одит не беше признато
София промени метода, по който таксува хората в градския превоз. Вече няма да има карти за една линия и талони за метрото, само че ще има акцент върху месечните и годишните карти, които ще могат да се заплащат на вноски. Въвеждат се два електронни билета: за пътешестване с прехвърляне за над 30 и над 60 минути. Първият ще струва1.60 лева, вторият - 2.20 лева Те ще се зареждат върху пластики.

Без повишаване на билета единствено за метрото - той ще остане 1.60 лева, след промени, направени по време на разискване в комисии. Той обаче няма да включва прехвърляне в различен превоз.

Това в резюме съставлява новата тарифна политика, която през днешния ден одобри Столичният общински съвет. Тя обаче върви в гарнитура с други промени, които провокираха парещ спор и замяна на остри реплики сред съветници от ГЕРБ-СДС и " Демократична България ".
Реклама
Притесненията на Демократична България са свързани с неналичието на отчетност и надзор къде ще отиват приходите от продажба на билети (200 млн. годишно), откакто всички валидации ще минават през билет системата на Центъра за градска подвижност (ЦГМ). Системата за 100 млн.лв. беше построена главно от " Компютърнет сървисиз " със притежател (74%) - гръцкият жител Орфанидис Христос Димитриос компании на
Всички желали одит, само че подобен няма да има
Наредбата, импортирана от общинските съветници Зафир Зарков, Прошко Прошков, Карлос Контрера и Борис Бонев планува Центърът за градска подвижност да бъде единствен издател на транспортни документи, което значи, че огромна част от приходите на метрото в този момент (особено след отпадане на талоните и картите на " Метрополитен " ) ще отиват към него през билет системата.

Тази идея действително е заложена още в изискванията на публичната поръчка от 2017 година на ЦГМ и има смисъл поради концепцията за интегриран градски превоз. Проблемът обаче е в противоречивата известност на ЦГМ и в това дали ще има бистрота.

По време на днешното съвещание общинският консултант Симеон Ставрев от Демократична България изиска да бъде изработен одит на системата на ЦГМ, както и на " Метрополитен ", преди да се вкара новата тарифна политика, само че с болшинството на ГЕРБ-СДС и Вътрешна македонска революционна организация предлагането не се одобри. То даже ядоса общинския консултант от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков, който изясни, че това е " една от най-хубавите билет системи в света " и би трябвало да има един издател, тъй като " ЦГМ става гръбнака на нещо доста значимо - бъдещето на всеки град е подвижността като услуга ".
Реклама
" Имахте мнение за обединен издател, а през вчерашния ден направихте огледална конференция, на която не участват експерите ви (бел.авт. има се поради транспортният специалист на Демократична България Виктор Чаушев), несъмнено засрамени. Внимавайте по коя пътека стъпвате! ", съобщи разпалено Прошков в имитация на предлагането на Симеон Ставрев.
В дълбините на системата
" Този отчет е добър, само че зад положителната фасада... се породиха подозрения, че в действителност сме напипали нишката на това, което виждаме през днешния ден в зала - в това число опасността " внимавайте по кой път вървите ". ЦГМ е едно от най-непрозрачните звена, някогашен началник на " Паркинги и гаражи " беше погубен с два патрона в главата, на различен му беше разпален жилището ", разяснява общинският консултант от " Демократична България " Иво Божков, който оприличи това, което става с ЦГМ на скица " Цеко 2 " поради " един грък, който ще ръководи софтуерно системата на софиянци ".

" Дали столичното " Капитан Андреево не се споделя ЦГМ? ", запита различен общински консултант от Демократична България - Грети Стефанова.

Прошков изясни, че към този момент е имало предложение за одит по време на разискването в комисии, и то " доста по-добро, доста по-силно ", като отдаде заслугата за това на " Спаси София " и Борис Бонев. То обаче предвиждаше външният одит да се прави " по правила, написани от ЦГМ ", като самата процедура за одит също се изготви от ЦГМ. Друго изискване беше одитът да се прави от време на време - когато желае СОС, само че към този момент откакто новата тарифна политика е призната. Предложението на Ставрев от Демократична България е за повсеместен одит на двете системи - на ЦГМ и метрото, който да бъде предоставен от кмета на София на направление " Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване " и други, по преценка. Ставрев също акцентира, че става въпрос за външен одит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР