Най-големият пакет от данъчни облекчения във Великобритания за последните 50

...
Най-големият пакет от данъчни облекчения във Великобритания за последните 50
Коментари Харесай

Данъчният план на Великобритания срина паунда до 37-годишно дъно

Най-големият пакет от данъчни облекчения във Англия за последните 50 години включва понижаване на най-високата ставка за най-добре печелещите до 40% от 45% Предвидени са облекчения и за имотния пазар, които могат да не дадат стремежи резултат Целта е Англия да излезе от рецесията и да реализира дълготраен стопански напредък
Британският паунд се срина с 3.5% по отношение на $ до под 1.09, най-ниското равнище от 1985 година, откакто финансовият министър Куаси Куартенг разгласи пакет от данъчни облекчения за 45 милиарда паунда, който ще бъде финансиран с дълг. Най-големият пакет от данъчни облекчения във Англия за последните 50 години включва понижаване на най-високата ставка за най-добре печелещите до 40% от 45%, както и внезапно намаление на налозите върху дивидентите, оповестява Financial Times. Но загрижеността по отношение на размера на дълга, нужен за финансиране на данъчните облекчения и милиардите паунди енергийни дотации докара до срив на английската валута. Водещият показател на борсата в Лондон - FTSE100, се намали с 2%.

" Обединеното кралство се държи малко като нововъзникващ пазар, който се трансформира в потъващ пазар ", споделя някогашният министър на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс пред Bloomberg. " Англия ще бъде запомнена с това, че е следвала най-лошите макроикономически политики измежду всички голями страни отдавна насам. "
Реклама
Институтът за фискални проучвания (IFS) предвижда, че обществените заеми ще надвишават 190 милиарда паунда тази година, третото най-високо равнище от Втората международна война насам, и ще останат над 110 милиарда до 2026-2027 година, което подсигурява, че тежестта на обществения дълг ще продължи да пораства.

Новото финансиране на държавното управление ще бъде доста по-скъпо поради покачването на лихвите. Финансовият министър залага на това, че радикалните данъчни съкращения и дерегулацията ще покачат бавния ритъм на напредък на Англия до 2.5%. " Това е нов метод за нова епоха, фокусирана върху растежа ", сподели Куартенг пред депутатите в Народното събрание. За разлика от предходните огромни понижения на налозите през 80-те години, в този момент финансовият министър ще заеме десетки милиарди паунди от пазара, с цел да финансира проектите си. Това ще стане в миг, когато Английската централна банка покачва лихвените проценти, с цел да овладее инфлацията.

Пол Джонсън, шеф на IFS, счита, че " проектът наподобява е да вземем огромни суми назаем при все по-високи лихви, да сложим държавния дълг на неустойчиво растяща писта и да се надяваме, че ще имаме по-добър напредък ".

Националният институт за стопански и обществени проучвания съобщи, че заради спомагателните заеми рецесията в Обединеното кралство ще бъде по-кратка и по-малка, в сравнение с очакваше по-рано. Но с цел да резервира инфлацията под надзор, институтът счита, че централната банка ще би трябвало да увеличи лихвените проценти до 5% и да ги задържи на това равнище най-малко до 2024 година
Реклама Конкретните оферти
Основната ставка на налога върху приходите ще бъде понижена от 20 на 19% идващия април. Осигуровките и налозите върху дивидентите също ще спаднат. Гербовият данък ще бъде понижен, с цел да се помогне на купувачите, които за пръв път получават жилище, а плануваното нарастване на корпоративния налог ще бъде анулирано.

Намаляването на налога върху приходите значи, че физическо лице, печелещо 200 хиляди паунда на година, ще си спести налог от близо близо 4500 паунда 2023-2024 година спрямо 2022-2023 година Работник с годишна заплата от 20 хиляди ще спести едвам 218 паунда.

Общите разноски на държавното управление за понижаване на налозите до 2026-2027 година ще бъдат съвсем 45 милиарда паунда. Финансовият министър съобщи пред депутатите, че задачата му е да трансформира " порочния кръг на стагнацията в благодетелен цикъл на напредък ", само че призна, че трансформацията " няма да се случи за една нощ ".
Подкрепа за имотния пазар
Правителството разгласи поредност от данъчни облекчения, с цел да подтиква забавящия се жилищен пазар в страната. Прагът, от който ще се постановат имотни налози, ще бъде подсилен до 250 хиляди паунда. Прагът за гербовия данък за хората, купуващи първото си жилище, ще бъде вдигнат до 425 хиляди паунда по отношение на 300 хиляди паунда до момента, а оптималната стойност на жилище, което може да получи облекчението, ще нарасне до 625 хиляди паунда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР