Най-големите рекламодатели в сектора са българско трио: Efbet на братя

...
Коментари Харесай

Хазартна реклама над закона

Най-големите рекламодатели в бранша са българско трио: Efbet на братя Найденови, Winbet на Валтер Папазки и Palms bet на Мило Борисов. Тълкуването на закона е неразбираемо за регулаторите и те остават безучастни.
Гледате телевизия, рекламният блок стартира и на екрана ви се появява Фики Стораро, който с приповдигнат звук запява " Сега е момента за жилището ". Ако попадате за първи път на този клип евентуално се чудите дали синът на поп фолк изпълнителя Тони Стораро ви предлага имотни услуги или екзотична отмора. В края на 30-секундната реклама обаче излиза наяве, че това е хазартният уебсайт Palms
bet.

На телевизионния екран или в онлайн пространството може да попаднете и на противоречивото любовно трио Валери Божинов, Николай Михайлов и Николета Лозанова, които се трансфораха в рекламни лица на различен
хазартен бранд - Efbet. Наскоро пък Христо Стоичков и водещият Димитър Рачков се появиха на редица билбордове на марката Winbet.

Рекламите на
хазартни артикули са обективно доста повече и това напълно не е инцидентно. За първите три месеца на 2021 година трите най-големи хазартни рекламодатели - Efbet, Winbet и Palms bet, са вложили повече пари в телевизионна реклама, в сравнение с общо за цялата минала година. По данни на ГАРБ, предоставени от " Publicis Groupe България ", от януари до март трите компании са вложили общо над 35.6 млн. лева Тази сума действително е по-малка, защото мониторингът се прави по формалните цени на медиите, без да се включват разнообразни типове отстъпки. Това обаче надалеч не са задачите им бюджети за реклама. Те влагат още в цифрова, външна, принт и радиореклама, само че данни за вложенията им в тези канали няма.
Законът за
хазарта е по този начин написан, че не излиза наяве коя реклама се приема за директна и надлежно неразрешена, с цел да може да се глоби.
По закон рекламата на
хазартни игри е неразрешена, само че единствено в случай че е директна. През годините фирмите за залози се научиха ловко да употребяват малките врати в ограничаването и да усилват наличието си в медийното пространство. Ръст на хазартните реклами в България, макар че игралните зали и казината стояха затворени с месеци поради коронавирус, виждат и регулаторите, от които зависи спазването на закона. Глобени обаче няма, липсват и действителни ограничения за ограничението на хазартната реклама. А това прави хазартните компании все по-смели в привличането на залози за милиарди лв. годишно.
Капитал - брой 19 Рекламно завладяване
Със основаването на частните
лотарии на Васил Божков през 2014 година хазартните фирмите на пазара започнаха да тестват търпимостта на закона, като популяризираха страхливо в телевизия. Тогава общите им брутни бюджети бяха към 4.5 млн. лева по данни на Nielsen. Истинският рекламен взрив обаче стартира две години по-късно, когато " Национална лотария " за първи път харчи над 25 млн. лева, което съставлява близо 90% от общите рекламни инвестиции на всички хазартни компании в телевизия.
Фотограф: Юлия Лазарова
През годините рекламният дял на " Национална
лотария " се резервира и през 2018 година компанията влага 43.2 млн. лева, а през 2019 година - 37.2 млн. лева, по данни на Nielsen. В рекламния си разцвет компанията разполагаше със лични излъчвания по " Нова тв ", беше главен спонсор на футболния тим " Левски " и непрекъснато продуцираше нови телевизионни и онлайн рекламни клипове, постоянно с присъединяване на известни персони.

През цялото това време, макар нарастването на рекламните вложения и навлизането на от ден на ден рекламни формати, законът не се трансформира значително. На процедура той не разрешава само директната реклама на
хазартни игри. Но могат да се афишират наименования и условия на игрите, бонуси, коефициенти и тегления на тиражи, както и да се демонстрират название и комерсиална марка на уредника. Именно тези изключения в закона се употребяват от години необезпокоявано от хазартните компании. През 2018 година Валери Симеонов внесе план за възбрана на всякаква реклама на хазарт, който по този начин и не беше придвижен за гласоподаване в зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР