Националната здравноинформационна система обещава безпрецедентен достъп до качествено, персонализирано здравеопазване.

...
Националната здравноинформационна система обещава безпрецедентен достъп до качествено, персонализирано здравеопазване.
Коментари Харесай

Най-после е време за дигитална трансформация на българското здравеопазване

Националната здравноинформационна система дава обещание невиждан достъп до качествено, персонализирано опазване на здравето. Дигиталните данни основават бистрота, която улеснява лекарите и са причина за по-добри закони в опазването на здравето. Интеграцията на всички жители в системата е главната спънка пред нея.
Здравеопазването в България е на прага на от дълго време чакана цифрова гражданска война, която ще го направи в пъти по-прозрачно, качествено и (при най-хубавия сценарий) налично.

Това е недвусмисленото умозаключение от първия панел на конференцията Digihealth, проведена от " Капитал ". Събитието събра на едно място всички значими фактори в системата на българското опазване на здравето. По думите на доктор Александър Симидчиев, който модерира първия панел, тази колекция бележи кулминационната точка на " 10-годишна фантазия за ефикасна цифровизация на опазването на здравето ".

" Светлина, бистрота и качество " са трите думи, с които доктор Симидчиев окачестви навлизащата смяна. В панела присъединяване взеха ръководителят на комисията по опазване на здравето в Народното събрание доктор Антон Тонев, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, министърът на цифровото ръководство Божидар Божанов, шефът на Национална здравноосигурителна каса доктор Петко Салчев, ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров и други
Реклама
Зам.-директорът софтуерни интеграции в " Информационно обслужване " Борис Костадинов направи първата проява на приложението на Националната здравноинформационна система (НЗИС). НЗИС е и в центъра на интегрираните, персонализирани здравни услуги, до които българските жители ще придобият цялостен достъп в идните месеци. Система към този момент действа, а първите резултати са обещаващи.
Що е то цифрово опазване на здравето
През последните 10 години дигитализацията навлезе стремително във всекидневието ни. Тя е реалност до известна степен и в системата на опазването на здравето. Досега тя обаче се е правила по скоро на парче и по отношение на вътрешните процеси за ръководство, фактуриране и следене на лекарствените артикули.

Чрез системата, създадена от НЗИС, цифровото опазване на здравето е на път да придобие визия на " необятна, мултидисциплинарна идея за секване на благоприятни условия в грижата за публичното и персоналното здраве ", сподели доцент Тонев. Тази идея включва взаимоотношение сред програмен продукт, хардуер, бази данни и лични устройства за асортимент, систематизация и презентация на здравни данни.

Тези данни получават формата на цифрово досие с графи за предписания, прегледи, посоки и имунизационни календари. Пациентът, както и лекуващите го експерти имат достъп до въпросното досие. Според Тонев това дава опция за по-точно " здравно обмисляне, както и ръководство на обществените запаси по отношение на потребностите на пациентите ".
Реклама
Електронните артикули подсказват какви са верните стъпки както при назначението на лекувания, по този начин и при всекидневното държание на пациентите.

" Здравната просвета неизбежно ще се увеличи, защото пациентите ще имат достъп до данни по отношение на това до каква степен съответни лечения ще намалят здравният им риск ", споделя още доцент Тонев.

Същевременно цифровото опазване на здравето е услуга, която изисква обработката на огромно количество персонални данни, което поражда опасности за сигурността им. Министерството на цифровото развиване е натоварено точно със задачата да ограничи този риск. " Данните в НЗИС са криптирани с подобаваща криптография и грануларност на криптирането ", увери министър Божанов.

Криптографски е обезпечен и записът на данни по отношение на лицата, които преглеждат здравните данни. Така " следата остава ", а при положение на корист би могъл да се извърши ефикасен одит на достъпа до данните. Ограничен достъп до данни по отношение на съответните потребности за лекуване ще имат и другите медицински експерти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Интервю 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Свят Реклама
Не на последно място НЗИС е с програмен интерфейс, който разрешава на разрешава на екосистемата от новаторски компании в областта на опазването на здравето да създава спомагателни услуги в ядрото и. С други думи, страната е основала самобитна цифрова инфраструктура, по която представителите на частния бранш да канализират продуктите си.
Резултатите до момента Към май през НЗИС има над 300 000 регистрирани електронни прегледа Ежедневно се усилва броят употребявани през системата принадлежности Над 90% от общопрактикуващите лекари, аптеки, фармацевти употребяват НЗИС Електронно досие е налично за пациенти с електронен автограф Готово е мобилно приложение към него Функционира и Национален кол-център за подпомагане с имплементацията на системата. Ползите
Централизираният надзор на данните взаимно с механизмите за отчетност, разказани от Божанов, ще ограничи злоупотребите в бранша. Същевременно навлизането на изкуствения разсъдък ще подсигурява по-малък брой лекарски неточности, защото софтуерната система ще сверява решенията на медицинските експерти за курса на лекуване с останалата налична информация за здравословното положение на пациента.

Употребата на изкуствен интелект ще съкрати и времето за установяването на точна диагноза, което в някои незабавни случаи е от решаващо значение. Системата, която обгръща всички здравни експерти в страната, ще даде опция и за по-бързата интеграция на нововъведения в опазването на здравето, служейки като канал за връзка сред другите звена в системата.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
От политическа позиция анонимизираните бази данни дават опция за обществено тестване на резултата от въвеждането на съответни разпореждания. На самостоятелно равнище НЗИС дава на жителите невиждан достъп до данни за личното им здравословно състояни е. Тази бистрота основава причина пациентите да възприемат лекуването си като съзнателен избор. По думите на министър Сербезова това ще докара до " нараснало доверие " в системата и " по-благоприятна работна среда " за лекарите.

Бюрокрацията, с която медицинските експерти се сблъскват при поддръжката на здравните регистри, също ще отпадне, което ще им отвори повече качествено време, отдадено на пациентите.

Дигитализираните данни ще могат по-лесно да се употребяват за научни проучвания. Те ще се трансфорат и в " обединен пиедестал за образование по здравни тематики ", сподели Сербезова. Това ще усъвършенства системата на обществените грижи у нас.

Същевременно цифровото здравно досие е причина и за по-добра последователност на грижите за български жители, които обитават в чужбина. В момента в Брюксел тече полемика за въвеждане на европейско здравно досие, а НЗИС слага България в добра позиция във връзка с този развой.
Проблемите
По думите на доктор Маджаров въвеждането на цифровото опазване на здравето изисква добра информационна акция по отношение на всички заинтригувани страни. Именно от провеждането на такава акция зависи разрешаването на главните проблеми към въвеждането на НЗИС. Маджаров очерта три групи съперници на нововъведенията, към които такава акция би трябвало да е ориентирана.

По думите му ще има пациенти, които ще третират прозрачността като опит на страната да ги следи, лекари, които ще се противят на насоки в методите им на диагностика, както и други специалисти, които ще проявят подозрения дали дигитализацията ще е цялостна, или ще е съпроводена с попълване на досегашните хартиени регистри.

Доц. Тонев установи и предизвикването цифровата система да обхване " затруднените групи ". Става дума най-много за по-възрастните членове на обществото, които имат по-ниски равнища на цифрова просветеност и стеснен достъп до електронни устройства . Тонев акцентира, че тези провокации са планувани и следва да бъдат " изпреварени " посредством съответните способи за интеграция на всички жители.

Сама по себе си новата електронна система няма да позволи и някои от най-наболелите проблеми във фармацевтичния отрасъл. Пандемията от COVID-19 разкри един от най-сериозните измежду тях, а точно неравният достъп на аптеките до лекарствени артикули. Достъпът на жителите до аптеки като цяло е несиметричен.

" Цели общини са без аптека или имат аптека, само че тя не работи със здравна каса, не извършва предписания за наркотични медикаменти или е с лимитирано работно време ", сподели фармацевтът Анжела Мизова. По думите и това се дължи ненапълно на обстоятелството, че страната третира аптеките като " търговски обекти " и не дава задоволително положително поръчителство за дейностите, които те правят.

По думите на Мизова част от проблемите с достъпа могат да се разрешат при допускане на по този начин наречената генерична подмяна.

В момента фармацевтите са длъжни да изписват лекарствените артикули под съответното комерсиално название, упоменато в лекарското наставление. Това е по този начин, даже когато те разполагат с различен артикул със същите дейни съставки, доза и форма, само че да вземем за пример на по-изгодна цена. Генеричната подмяна би разрешила фармацевтите да осведомят клиентите си за всички налични други възможности без значение от производителя.

Както министър Божанов, по този начин и министър Сербезова означиха, че НЗИС разрешава въвеждането на генеричната подмяна, като лекарствените артикули в електронните предписания се обозначат не по отношение на комерсиалното им наименование, а по отношение на код, който дава информация за дейните им съставки и частта от тялото, на която работят.

Очаква се до август НЗИС да обхване всички услуги в системата на опазването на здравето. Междувременно се чака бета-версия на приложението, която жители ще могат смъкват от.
Добрият примерОт 2016 година насам в България към този момент се ползва цифрова система за верификация на медикаментите. Системата, която е стандартизирана на европейско равнище, е инструмент за следене на веригата за лекарствоснабдяване в Европейски Съюз. По думите на Илиана Паунова, която е изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите, въвеждането на системата е било съпроводено от някои механически компликации и опозиция от страна на фармацевтите, само че те са били превъзмогнати. В момента 99% от аптеките у нас са обхванати от системата. Покачва се и процентът фармацевти, които я употребяват, с цел да ревизират достоверността на медикаментите, които продават. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР