Наследниците на Денис Ершов предстои да заведат рекорден арбитражен иск

...
Коментари Харесай

Цената на превзетия "Петрол"

Наследниците на Денис Ершов следва да заведат рекорден арбитражен иск за 840 млн. $ против България в арбитражен съд във Вашингтон. Претенциите са поради дейности или бездействия на редица държавни институции, посредством които става допустимо рейдърското завземане на "Петрол " през 2013 година Тогава интервенцията беше водена от КТБ, като в желае поименно се упреква Делян Пеевски, че я е оркестрирал.
Почти 1.35 милиарда лева Това е сумата, за която наследниците на Денис Ершов, тогавашният съсобственик на " Петрол ", имат намерение да съдят България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. През втората половина на април в Министерството на финансите, дирекция " Съдебна отбрана ", е получено писмо, в което Eгор и Василиса Ершови на 29 страници излагат желанието и причините си по отношение на бъдещия арбитражен иск.

Той е рекорден по мярка и ще бъде заведен против България, в случай че в тримесечен интервал МФ не реагира на писмото и не се опита да реализира извънсъдебно съглашение. До напускането на поста министър Кирил Ананиев резервира безмълвие и не уведоми обществото за това писмо - макар че информация по тематиката излезе първо в най-малко две реномирани профилирани американски.
Предисторията
Войната за " Петрол " беше с доста участници, продължи доста години и в нея се използваха доста средства - разрешени, граничещи с ръба на допустимото и законното, само че и някои, които евентуално го прескачат. Последната категория в този момент дава съображение на децата на умрелия през 2017 година Денис Ершов да предявят иск против България на полето на интернационалното право.

" Капитал " е писал неведнъж през годините по отношение на тази борба. Основни участници в нея с изключение на директно воюващите страни Ершов и тогавашния му сътрудник Митко Събев бяха и главният заемодател КТБ, Агенцията по вписванията, разнообразни търговски правосъдни сформира из страната, Комисията за финансов контрол, Централният депозитар и, несъмнено, прокуратурата. Най-общо казано, всякога щом създателят и главен акционер Денис Ершов успяваше да означи " победа " в някоя борба, против него се активираше нова тактика и контраофанзива с присъединяване на нови и нови регулатори и държавни органи. Основните моменти, най-малко съгласно уведомлението на Ершови, могат да бъдат обрисувани по следния метод:
Капитал - брой 21
- В началото на 2010 година Агенцията по вписванията приема и вписва в Търговския указател промени в устава на " Петрол " в нарушаване на редица разпореждания на Търговския закон, както и на личните си вътрешни
правила. Използвани са в това число и фалшифицирани подписи на Александър Мелник - който дружно с Ершов към оня миг държи общо 52.5% от акциите на компанията майка " Петрол холдинг " и затова упражнява дружно с Ершов мажоритарен надзор над " Петрол ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР