Наличието на хеликоптери в спешната помощ може да спаси стотици

...
Наличието на хеликоптери в спешната помощ може да спаси стотици
Коментари Харесай

България ще има въздушни линейки най-рано през 2026 година

Наличието на хеликоптери в незабавната помощ може да избави стотици хора. Години наред обаче страната отхвърляше да се занимава с това, като не поддържа и частния план на HEMS. Сега ще се разчита на Плана за възобновяване за построяването на мрежа от въздушни коли за спешна помощ.
Хилядите случаи на пациенти, умряли при произшествия, злополуки или получи инфаркт или инсулт в отдалечени региони, без да има кой да им помогне или да ги води до болница, доста пъти са поставяли въпроса за какво толкоз години страната не направи нищо, с цел да има хеликоптерна незабавна помощ.

Частният план на хеликоптерна незабавна здравна работа, прочут във всички европейски страни като Helicopter Emergency Medical Service (HEMS),. Държавата, която дава отговор и финансира безплатната и навременна незабавна здравна помощ, не го припозна и не подкрепя работата му. Но не купи и лични хеликоптери - в края на 2019 година държавното управление на Бойко Борисов зави,. По същия метод тя не финансира и незабавните отделения на частните лечебни заведения. Само от време на време предходният министър председател Бойко Борисов изпращаше държавните хеликоптери да докарат потърпевш човек или да пренесат органи за трансплантация. Това пораждаше повече въпроси кой тъкмо има право на хеликоптер до болничното заведение - предходният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева беше превозена с хеликоптер поради една навехната китка.

Планът за възобновяване и резистентност може да даде решение на изчезналото звено в незабавната помощ на България. Според него през третото тримесечие на тази година ще бъде подписан контракт за покупка на пет въздушни коли за спешна помощ, като те обаче ще бъдат доставени до третото тримесечие на 2026 година Година по-рано ще бъде подготвен летателният им състав, лекарите, сестрите и парамедиците.
Реклама
Освен това ще бъдат издигнати и шест бази за хеликоптерите - в София, Пловдив (летище Крумово), Варна (летище Балчик), Бургас (летище Сарафово), Плевен (летище Долна Митрополия) и Ямбол (летище Безмер). Обществените поръчки за всичко това ще бъдат подписани от Министерството на здравеопазването, което е отговорно за обезпечаване на навременна незабавна помощ на всички жители.

Проектът за въздушната незабавна помощ е на обща стойност 119.1 млн. лева и ще се реализира главно с евросредства.
Защо са нужни
Линейките-хеликоптери могат да обезпечат така наречен златен час при инфаркти, инсулти, произшествия и злополуки и пациентите да получат квалифицирана незабавна здравна помощ от всяка географска точка на страната. Те могат да служат и за превоз на пациенти от една болница в друга, да доставят кръв, органи и медикаменти. Целта е по този метод да се понижи броят на починалите при произшествия, трудови злополуки и инфаркти и инсулти.

Над една трета от територията на България е заета с планини, което в комбиниране с тежки зимни условия допуска и съществени проблеми при обезпечаването на своевременна незабавна здравна помощ. Според специалистите незабавната помощ е най-ефективна, в случай че бъде получена в границите на 15 до 20 минути. Около 15% от обитаемоте места в България са с време за достъп в диапазона над 30 минути. В труднодостъпни и отдалечени региони, в които наоколо няма болница с необятен профил, живеят към 1 млн. българи.
Реклама
В същото време България има втората най-ниска предстояща дълготрайност на живота измежду страните в Европейски Съюз, а смъртността от сърдечно-съдови болести (сред които инфаркт и инсулт) е три пъти по-висока от междинната в Европейски Съюз. Само умрелите вследствие на инсулт са четири пъти повече на 100 хиляди души, в сравнение с в Германия.

Една от аргументите за дребното на брой трансплантации е освен ниската дарителска просвета, само че и неналичието на превоз, защото времето, в което един орган може да бъде трансплантиран, е сериозно малко - да вземем за пример при сърцето то е най-много четири часа.

Само броят зародили пътнотранспортни катастрофи през 2020 година е 5710, като при тях са били ранени 7120 души и са починали 463.

Изводът е, че невъзможността да се окаже незабавна здравна помощ в точния момент е измежду главните аргументи за високата смъртност в България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
Според специалистите оказването на квалифицирана помощ в границите на така наречен златен час би довело до съкращаване с до 20% на обстановките с летален излаз.
За какви пациенти са хеликоптерите
В плана за основаване на " Хеликоптерна незабавна здравна работа " е маркирано, че повикването на екипажите ще става посредством националната система 112 и хеликоптерите могат да се употребяват в разнообразни обстановки. Например когато поради неприятните пътища и сложния достъп няма опция за превозване на пациент в животозастрашаващо положение или то ще се проточи доста във времето.

Хеликоптери ще бъдат пращани при огромен брой потърпевши при произшествия или промишлени повреди, при които не доближават колите за спешна помощ.

Медицинските положения, при които ще се праща хеликоптер, са изпадане в безсъзнание, инфаркт, хипертонична рецесия, мозъчен удар, гръбначна контузия с показания за параплегия (обездвижване на тялото от кръста надолу), полиорганни контузии (нараняване на няколко органа едновременно), контузия на главата, изискваща незабавна нервнохирургична интервенция, гръдна или коремна контузия, изгаряния от втора и трета степен, изгаряне на дихателните пътища, фрактури и тежки пострадвания на таза, хипотермия, пътнотранспортни катастрофи, детонации, пожари и други обстановки, изискващи незабавна интервенция на медицински екип.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР