Набиращата авторитет международна награда е родена в социалните мрежи в

...
Набиращата авторитет международна награда е родена в социалните мрежи в
Коментари Харесай

Храна и мир - тенденции и новости от наградите The Best Chef

Набиращата престиж интернационална премия е родена в обществените мрежи в Полша. Шеф-готвачите през днешния ден са със статут на рок звезди и въздействието им надалеч надвишава кухнята и кулинарните тематики. Понятия като " резистентност " все по-често се употребяват за чисто маркетингови цели.
Испанският готвач Давид Муньос (3 звезди Michelin за неговия ресторант DiverXO в Мадрид) беше определен за най-хубав готвач в света за втора поредна година на премиите The Best Chеf. Официалната гала за 2022 година, както и траялите близо седмица сателитни събития се състояха наскоро в Мадрид, родния град на двукратния първенец в учредените през 2017 година интернационалните награди за готвачи. Журито стимулира първото място на Муньос с неговата " мощно персонална, непредсказуема, мечтана кулинарна галактика ". Втори остана Рене Реджепи (ресторант Noma в Копенхаген с 3 звезди Michelin), а трети Джоан Рока (ресторант El Celler de Can Roca в Джирона, Испания, с три звезди Michelin).

Изборът е на към триста и петдесет души. Създаването на годишната ранглиста стартира с гласовете на Топ 100 от миналата година плюс нови лица, препоръчани от разнородни експерти и даже фенове в региона на кулинарията. Преминалите първичната селекция 100 участници са класирани с гласове на специалисти и готвачи (имащи по-голяма тежест в крайния резултат със 70 % от гласовете).

" За разлика от огромна част от други интернационалните ранглисти, измежду които звездите Michelin и The World´s 50 Best Restaurants, нашите награди се концентрират не върху заведенията за хранене, а върху самите готвачи. И въпреки измежду гласуващите да има кулинарни публицисти, фотографи, фенове на гастрономията, максимален % от резултата се дефинира от самите готвачи. Като експерти те са най-хубавото допустимо жури за други готвачи ", споделя за " Капитал " полската фармацевтка и изследователка в региона на невронауките Йоана Шлусарчик, създателка на премиите The Best Chef дружно със своя брачен партньор, италианския чревоугодник Кристиан Гадау, който по думите й е работил " съвсем всичко " в ресторантьорския бизнес.
Реклама
Когато през 2014 година той ѝ предлага да провеждат огромно интернационално събитие с акцент върху срещите и взаимоотношението сред готвачи от целия свят, Йоана много иронично го пита " къде са му вложителите, бюджета и нужните хора, които да го поддържат ". Тя въпреки всичко го последва и три години по-късно те стартират премиите The Best Chef Awards във Варшава. Основният спонсор оттогава до през днешния ден е полската минерална вода Perlage.

Наградите набират скорост и интернационален отзив с всяко последващо издание (в Милано, Барселона, Амстердам). В началото двамата считат за минус обстоятелството, че в кулинарен аспект Полша надалеч не звучи толкоз атрактивно като Испания или Италия, а и не е известна кулинарна дестинация. " Все отново Кристиан като италианец внасяше западноевропейския детайл. Истината е, че първоначално малко хора въобще знаеха, че The Best Chef е полска компания ", споделя с усмивка Йоана. Днес тя е щастлива, че огромният триумф на премиите демонстрира, че сходна концепция може да се роди на всички места. Според нея водещо значение за този триумф имат обществените мрежи, " в действителност премиите бяха родени в тях ".

Макар премиите да лишават по-голямата част от времето на Йоана Шлусарчик, в научноизследователската си кариера тя продължава да се занимава с търсене и клинични проучвания на нови медикаменти. От нея идва концепцията за конгреса Food Meets Science , демонстрации, готвене онлайн, представяния на научни достижения и нововъведения, свързани с кулинарията, храната, екологията и метода на живот. " В началото мислех събитието да бъде по-тясно профилирано в региона на невронауките, само че скоро открих какъв брой доста други науки се ползват в хранителната промишленост. "

Водещ на Food Meets Science е Йорг Хофман, световен кулинарен шеф на " Луфтханза ". Сред представящите своите достижения е израелският готвач Шай Хайман от компанията Redefine Meat, основатели на хамбургери, свински кренвирши, телешко и агнешко филе от съставки на растителна основа, " или както ние го назоваваме, изцяло ново животно ". Произвежда се с някои от последните софтуерни достижения, в това число и 3D принтер, " единствено с пет % от ресурсите, нужни за произвеждане на месо от крави ". Намерението им е да убедят не вегетарианците, а феновете на месо.
Телешко на растителна основа от Redefine Meat Реклама
Затова най-важното е продуктите да са вкусни и да наподобяват оптимално на същинско месо, от външния тип, усета, цвета, текстурата, уханието до метода на подготвяне, в това число и присъщото цвъртене при пържене или печене. В компанията научават всичко за месото, вършат и разбор на неговата конструкция в най-високата позната резолюция в ускорител на частици в Канада, с цел да имитират всички чувства при потреблението на месо. Освен в Израел, с новото " месо " към този момент работят водещи готвачи в страни като Германия, Финландия, Нидерландия.

" Гордеем се, че в компанията не се борим за налагане на веганството и несъмнено няма да споделяме на хората какво да ядат. За нас веганството не е идеология, а нещо напълно практично. Ние в действителност обичаме обичайното месо, само че в случай че продължим да консумираме говеждо в международен мащаб както до момента, в един миг няма да има за никого ", споделя Шай Хайман.

В своята конференция Waste on the plate: Reimagining food waste Джон Фийни и Йоке Пътси от Custom Culinary демонстрират какво може да се подготви от отпадъците и неизползвани елементи от хранителни артикули, " въпреки и на пръв взор да не наподобяват секси ". Йоке Пътси показва изследвания, съгласно които една трета от храната в международен мащаб, една четвърт от употребяваните торове, една трета от обработваемата земя (или територия, по-голяма от цялостен Китай), една четвърт от водата (или три пъти колкото Женевското езеро) " отиват за нищо ". " А най-зловещото е, че неизползваната храна е четири пъти повече от нужната за изхранването на всички гладни хора в света. " Според нея с дребни промени може да се реализира доста, като да вземем за пример да се употребява по-голяма част от самото растение, да не се изхвърлят " грозните " зеленчуци. Джон Фийни от своя страна показва потреблението на артикули като брашно от зелени банани, фибри от ципата на портокалите, сироп и восък, извлечени от обелките от портокали, също протеин, фибри и сходство на соев сос, идващи от остатъците от зелето или " всичко, което другояче би отишло в боклука ". Той показва и свои предписания от " отпадъчните " съставки: чипс от леко препечени зелеви листа и обелки от картофи с глазура от зелев сироп, както и барче от брашно от зелени банани.

Дарин Даниел е дълготраен дегустатор и търговец на кафе, както и изпълнителен шеф на Allience for Coffee Excelence. Чрез организацията Cup of Excellence работи непосредствено с производителите за повишение на качеството, провежда награди и търгове, чиито високи цени разрешават по-голяма резистентност. Той счита, че живеем в доста вълнуващи и реформаторски времена в кафе промишлеността, в която стартират да се употребяват техники и способи, непокътнати до неотдавна за света на виното . В един от научноизследователските планове, в които взе участие, е проследено ДНК-то на кафето в неговата татковина Етиопия, където се намира 97% от генетичното благосъстояние против единствено три % в останалия свят. " Много от тези проучвания могат да оказват помощ на кафето, да не забравяме, че много експерти предсказват неговото изгубване след петдесет години, най-вече поради климатичните промени ", споделя Дарин Даниел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР