На предсрочните избори отново ще се гласува само с машина

...
На предсрочните избори отново ще се гласува само с машина
Коментари Харесай

Как гласуваме на изборите за парламент

На предварителните избори още веднъж ще се гласоподава единствено с машина в секциите с над 300 гласоподаватели и с хартиена бюлетина в секциите с под 300 гласоподаватели С машини ще се гласоподава и в множеството секции в чужбина Болните от COVID-19 и карантинираните могат да упражнят правото си на глас в преносимите секции, посредством които гласоподават хората с увреждания
На 2 октомври българските гласоподаватели ще гласоподават за депутати на изключителния парламентарен избор. Това са четвъртите подред избори за последната година и половина. До предварителния избор се стигна, откакто една от партиите от ръководещата четворна коалиция в 47-ото Народно заседание - " ИТН " (ИТН), отдръпна поддръжката си за държавното управление на Кирил Петков и при импортирания избор на съмнение от ГЕРБ кабинетът беше свален с гласовете на групировката на Бойко Борисов, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ. Падането на държавното управление докара до парламентарна рецесия и неспособност да се сформира ново държавно управление в границите на последния парламент. Последва разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори от президента Румен Радев за нов парламент. Къде гласуваме Подобно на предходните два парламентарни вота през юли и ноември предходната година и на тези избори гласуването в страната и в чужбина ще става единствено посредством машини в секциите с над 300 гласоподаватели и с хартиени бюлетини в секциите с под 300 гласоподаватели. В България с устройства ще се гласоподава в 9 363 изборни секции като в 1104 от тях машините ще са по две. 2270 са секциите в страната, където ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Машинно гласоподаване ще има и в 301 секции в чужбина като в по-голямата част от тях устройствата ще са по две в помещение. Общо секциите за гласоподаване зад граница са 755 като максимален брой ще бъдат открити в Турция - 166. Във Англия те са 126, в Германия - 77, а в Испания - 65.

Избирателите в чужбина могат. Тези в България могат да се осведомят авансово къде се намира мястото, където ще гласоподават,, посредством SMS на обединен номер 18429, като в текстовото известие е належащо да се изпише единният цивилен номер, или на номер 0800 1 4726, който е безвъзмезден за цялата страна.
Реклама
Избирателите в България могат да гласоподават единствено по непрекъснат или сегашен адрес. Ако в деня на вота даден гласоподавател се намира на място, друго от непрекъснатия му адрес и не е подал заявление в съответната община, че желае да гласоподава по сегашен адрес, то той няма да може да упражни правото си на глас. В чужбина няма ограничаване за гласоподаване в тъкмо избрана секция. По тази причина преди да упражни правото си на глас всеки гласоподавател попълня декларация, че не е дал своя вот и няма да гласоподава на друго място.

На тези парламентарни избори за разлика от предходните три вота няма да се откриват специфични мобилни секции за болните и карантинираните от COVID-19. В неделя те ще могат да упражнят правото си на глас посредством преносимите секции, предопределени за хората с трайни увреждания, в случай че такива има разкрити в съответното обитаемо място. Такава секция може да се образува, в случай че са подадени минимум 10 заявки за гласоподаване с преносима урна. Болните от ковид и карантинираните могат да подават заявки за гласоподаване с мобилна секция до кмета на съответното обитаемо място и в деня на вота.

От ЦИК обясниха, че повода да няма специфични преносими урни за болните от ковид е, че това е било регламентирано в закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, което беше анулирано при започване на април тази година. Според решението на ЦИК членовете на изборната комисия с преносимата урна първо ще посетят домовете на гласоподавателите с трайни увреждания и по-късно при спазването на противоепидемичните ограничения и жилищата на болните от COVID-19 и карантинираните. Гласуване с машина При гласуването с машина гласоподавателят получава от секционната изборна комисия карта. След слагането й в устройството на екрана се зарежда електронната бюлетина. От лявата й страна в квадратчета са изписани номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на претендентите за депутати, за които може да се гласоподава преференциално. В изборите вземат участие 29 партии и обединения, а в два изборни региона - Варна и 25-и МИР в София има и по един самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет.


Реклама
Номерата на претендентите за депутати стартират от 101 и изобразяват поредността, в която те са подредени в листите на партиите. Преференциалното гласоподаване за даден претендент може да пренареди листата на съответната партия. Това става, в случай че за избран претендент са дали своят вот най-малко 7% от гласоподавателите, подали гласа си за съответната партия в изборния регион.

След като машината зареди електронната бюлетина гласоподавателят би трябвало да открие партията, за която желае да гласоподава. Ако тя не се намира на първата страница с натискането на бутон " идващ " се отваря втората страница . Участващите в изборите обединения са изписани на общо три страници. Гласуването става посредством допиране на екрана в квадратчето против името на партията или обединението, а в случай че гласоподавателят желае да даде желанията си за съответния претендент в листата, той би трябвало да допре и номера му в кръгчето. За задачата гласоподавателят би трябвало да знае авансово под кой номер в листата е претендента, за който желае да гласоподава. Номерата с имената на партиите и претендентите в листите са изложени пред помещението за гласоподаване.

След като гласоподавателят направи своя избор за партия и за желания от него претендент от съответната листа, той би трябвало да натисне бутона " обзор ". На екрана на устройството ще се появи името на групировката и претендента за народен представител, за които е дал своя вот. Ако гласоподавателят желае да промени вота си, може да го направи като натисне бутона " промени избора ". Тогава на екрана ще се появи още веднъж електронната бюлетина.

Ако гласоподавателят желае да удостовери вота си, би трябвало да допре опцията " гласоподаване ". Веднъж натиснал този бутон, гласоподавателят не може да промени избора си. След като завърши гласуването гласоподавателят ще получи от машината квитанция с името на партията, за която е дал своя вот и името на претендента за народен представител, в случай че е дал своя вот преференциално. Тази квитанция би трябвало да се пусне в непрозрачна кутия. Подобно на предходния избор и на този ЦИК реши секционните изборни комисии да преброяват всички разписки след края на изборния ден. Резултатът от това броене обаче е единствено за сведение. Крайният избирателен резултат е този, отразен в протокола от машината, който се отпечатва след края на изборния ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР