МРРБ е заделило бюджет за финансиране за общински пътища и

...
МРРБ е заделило бюджет за финансиране за общински пътища и
Коментари Харесай

Държавата отпуска 500 млн. лв. на общините за ВиК и пътни проекти

МРРБ е заделило бюджет за финансиране за общински пътища и ВиК уреди. Наличните по него 500 млн. лева ориентирани към всички265 общини и 28 регионални администрации. Срокът за кандидатстване е продължен с 15 дни, само че няма критерии за оценка на плановете.
Държавата е решила да помогне на общините в България да си подобрят ВиК и пътната инфраструктура посредством заделянето на бюджет от 500 млн. лв.. На пръв взор това е добра вест, защото поради слабата децентрализация градовете у нас са в продължителен дефицит на средства и мъчно могат сами да извършат каквито и да било по-мащабни поправки. Но въпросното начинание бе оповестено на 13 май с оповестена на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството информация, като даденият период за кандидатстване е продължен с 15 дни.

Това значи, че до края на тази седмица всички искащи общини и регионални администрации би трябвало да приготвят и подадат своите оферти, в случай че желаят да получат финансиране. Твърде е допустимо обаче огромна част от тях изобщо да не са разбрали, че има такава опция.

През 2013-2014 година имаше сходен опит за планово финансиране на общините от страната, само че той беше несполучлив. Тогава кабинетът на Пламен Орешарски задели 300 млн. лв. за общините, само че след това съдът анулира тези постановления поради нарушени законови условия за бистрота и публично разискване на постановленията преди приемането им, както и нарушаване на условията за бистрота при разпределението на обществените средства. Това стана, откакто три общини - Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово, намиращи се в област Враца, оспориха законността на издадените постановления.
Реклама
Дали и в този момент няма да е по този начин, изключително като се има поради, че доста от кметовете в страната са на ГЕРБ, следва да забележим.
Вместо милиард - половин
Създаването на подобен фонд за районно развиване на процедура бе стартирано още при започване на мандата на министър Гроздан Караджов. Тогава той разгласи това като, само че съгласно проектите му фондът трябваше да е с индикативна стойност 1 милиарда лева и да взема решение проблемите на общините, като преодолее " държавната дисхармония ", която съществува в този момент.

Още тогава обаче Караджов изрази песимизъм във връзка с това, че фондът ще може да проработи бързо, а от сдружението на общините желаеха най-малко 300 млн. годишно да бъдат заделяни за ремонт на пътища. Именно поради това закъснение евентуално и поради обстоятелството, че общинските бюджети са извънредно дребни, стъпката към основаването на някаква опция за осъществяване на общински планове и поправки е била да се заделят целеви средства от 500 милиона посредством преструктуриране на бюджета на Министерство на регионалното развитие.
За кого и защо
Поканата е ориентирана към всички общини и регионални администрации в страната. Могат да бъдат подавани обаче единствено нови оферти, като има изключение и за остарели, които към този момент са постъпили в Министерство на регионалното развитие, само че за които има смяна в събитията, като към този момент определен реализатор да вземем за пример.
Реклама
Две са направленията, по които могат да аплайват администрациите. Първото е за обекти, ориентирани към възстановяване на общинските пътища или сектори от тях. Условията тук са обектите да включват единствено пътища или сектори от тях, одобрени в листата на общинските пътища. Те следва да са с цялостна планова подготвеност и издадено позволение за градеж или такива, които се планува да се осъществят посредством инженеринг, само че преимущество ще имат готовите планове с издадено към този момент позволение.

Допустими за финансиране действия за общинските пътища са поправки на пътното платно и прилежащи уреди, практикуване на строителен и авторски контрол по време на строителството и инженеринг - разработване на планова документи, ведно с осъществяване на строително-монтажни действия и практикуване на авторски контрол.

Второто направление, по което могат да подават оферти общините и регионалните администрации, е за обекти, ориентирани към възстановяване на ВиК инфраструктура.

Тук възможни ще бъдат обекти с цялостна планова подготвеност, годно позволение за градеж и процедура по реда на Закон за обществените поръчки, обекти, за които се планува да се осъществят посредством инженеринг, и обекти, кандидатстващи за фаза планиране.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Строителство и парцели 2 Икономика 3 Коментари и разбори Реклама
Дейностите, които се чака да бъдат изпълнени, са аналогични с тези за пътищата - строително-монтажни работи, контрол и разработване на планова документи.

Недопустими за финансиране ще са всички дължими налози, административни разноски и такси.

Реалното разпределяне на средствата ще стартира от началото на юни. От поканата на Министерство на регионалното развитие обаче не излиза наяве по какъв начин тъкмо ще се правят оценка постъпилите планове - дали " първи по време - първи по право " или по някакви критерии. Също по този начин не се схваща и дали има ограничаване за финансирането на даден план и дали да вземем за пример една община ще може да вземе 100 мнл. лева, а за останалите 264 ще останат по милион и половина. Няма обаче да се изисква самофинансиране от общините и те ще получават цялата сума, за която са кандидатствали, в случай че бъдат утвърдени.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР