Младата българска компания "Рентроникс", която работи през бранда Addit.tech, отдава

...
Младата българска компания "Рентроникс", която работи през бранда Addit.tech, отдава
Коментари Харесай

Компанията за електроника под наем Addit.tech получи 555 хил. евро инвестиция

Младата българска компания "Рентроникс ", която работи през марката Addit.tech, отдава чартърен електронни устройства от година и половина. Неотдавна компанията притегли 555 хиляди евро инвестиция от Sofia Angels Ventures. Дружеството чака следващата година да отвори онлайн маркетплейс за електроника втора употреба.
Идеята да си наемеш телефон или друга потребителска техника е малко или доста непозната на доста места по света - малко са хората със смарт телефон в джоба, който да не е тяхна благосъстоятелност. До април 2020 година тази опция не беше налична и за българския консуматор. Тогава се появява Addit.tech, платформата за даване на техника чартърен за интервал от 1 до 18 месеца. " Целта ни е да променим отношението на потребителите към непрекъснатото закупуване на нова електроника и да им се даде съответна и бюджетна опция ", споделя един от петимата основатели на компанията, Ани Бъчварова. Предлагат се най-различни джаджи - от смарт телефони, през умни часовници и преносими компютри до слушалки, прахосмукачки и други

Дружеството " Рентроникс ", през което работи Addit.tech, е записано през 2019 година, като отпред на плана стоят Ани Бъчварова, Владимир Колев, Ивайло Петков и Асен Асенов. Четиримата се познават от години и са работили дружно по общи планове в предишното. Обсъждат сходен модел за отдаване чартърен, който са видели в Западна Европа, и вземат решение да го тестват в България. По-късно към тях се причислява и Страхил Радовски, който има опит в корпоративни финанси и финтех стартъпи.

Началото е финансирано с 200 хиляди лева личен капитал, които стигат за развиване до стартирането на уеб страницата през април 2020 година Оттогава притеглят дългово финансиране, първо от финансова къща " Логос " в размер на 300 хиляди лева По-късно получават още 400 хиляди лева от Българо-американска кредитна банка и още 300 хиляди лева от Българската банка за развиване. Бъчварова споделя, че парите от дълговото финансиране се усвояват за разширение на портфейла на компанията - закупуването на нови устройства, които да бъдат отдавани чартърен.
Реклама
Наскоро в компанията влагат и Sofia Angels Ventures, клуб на благ вложители, които влагат 555 хиляди евро рисков капитал. Инвестицията е ориентирана към бъдещото развиване на Addit.tech, наемането на по-голям екип и създаването на нова бизнес ниша - пазар за обновена електроника втора употреба. " Ще предлагаме актуализирана електроника. Централизирано ще изкупуваме остарели устройства, ще ги поправяме и продаваме ", споделя Страхил Радовски. " Целим оптимално атрактивен тип за клиента, като че ли си купува нов артикул, а всевъзможни изчезнали аксесоари ще бъдат добавени от нас. " Покупката на устройства по този начин или другояче към този момент е допустима в уеб страницата на Addit - в случай че някой консуматор хареса дадена стока чартърен, може да доплати избран брой вноски, с цел да я придобие. Новата платформа ще е профилирана комерсиална платформа, където ще отиват и по-стари модели от портфолиото на Addit.tech, които към този момент не се наемат.
Целият екип на Addit.tech Източник: Addit.tech Как да наемеш джаджа
Addit.tech работи на относително елементарен принцип - клиентът избира устройство, преценя за какъв брой време се нуждае от него, като минималният интервал за наем е един месец, а оптималният - 18 месеца. След това подписва електронен контракт. Джаджата идва посредством пощальон и при потребност от ремонт 75% от разхода се изплаща от Addit. " Целият развой, от самата поръчка до доставката - всичко е цифровизирано ", споделя Бъчварова. Затова и екипът е относително дребен - в офиса на Addit работят едвам четирима души, а общият екип в уголемен състав е девет.

" Един от страховете ни беше какъв брой мъчно ще е да отдадем едно устройство за повторно ", споделя Бъчварова. Оказва се обаче, че закупените към този момент артикули се наемат още веднъж относително бързо, а с разрастването на портфейла, се разраства и търсенето.

В момента портфейлът на Addit съдържа към 600 устройства. Към момента на диалога на компанията с " Капитал " единствено 30 от тях не са отдадени чартърен. Това допуска потребността от по-голямо портфолио, което е и най-големият разход на компанията. Екипът избира каква електроника да купи по отношение на потребителско търсене - устройствата идват едвам откакто някой направи поръчка, с цел да избегнат ненужното депозиране на артикули със едва търсене. Според Бъчварова и Радовски, продуктите на Apple несъмнено са най-често наеманите продукти.
Реклама
Бъчварова обаче е почитател на две други категории, по-далеч от всекидневната техника - детските артикули и дроновете. " При тях има най-голяма логичност да наемаш, а не да купуваш ", споделя тя. Радовски да вземем за пример, който неотдавна е станал татко, се е възползвал от услугите на компанията и е наел количка и панер за бебето си. Казва, че когато след шест месеца ги върне, различен ще може да се възползва и ще спести инвестиция в артикули, които другояче всички се чудят " в кое мазе да приберат ". Addit.tech пък ще завоюва, тъй като ще отдаде активите няколко пъти преди да станат неизползваеми и ще удължи живота им.

Средният наем на устройство към този момент е към 12-13 месеца, само че периодите падат. Това приказва, че в случай че първоначално клиентите са гледали на Addit като на услуга за разсрочено придобиване на устройства, то в този момент осъзнават, че няма потребност да получават един актив, а да го употребяват до момента в който им прави работа, счита Радовски. " Предлагаме най-голямата еластичност на пазара, по тази причина и виждаме огромен % на завръщащи се клиенти. "
Преди приходите - огромни разноски
Двамата признават, че компанията към момента не генерира последна облага, въпреки оперативно бизнесът работи. Радовски е убеден, че моделът е финансово изискан и би трябвало да доближи избран мащаб на портфейла, с цел да генерира задоволително доходи и да покрива всички разноски на компанията. Казва, че едно от най-големите провокации е точно потребността от голяма инвестиция за разгръщане на инвентара, по тази причина и дълговият капитал е толкоз нужен за бизнес проекта на Addit.tech.

Очакват идната огромна стъпка да е разгръщане на B2B бизнеса им. Смятат, че има голям капацитет в съдействие с бизнес клиенти, защото оферират налична електроника, която не изисква големи вложения. Освен това, прибавя Бъчварова, наемането на устройства улеснява и административната работа - " наемът минава единствено като разход и улеснява счетоводството ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Start Up Реклама
Казват, че чакат от ден на ден хора да се извърнат към услугите на Addit.tech. От една страна, поради забележителното повишаване на електрониката, само че и тъй като логистично, новите модели стават все по-недостъпни. " Ако се опитате да откриете последния модел iPhone, ще осъзнаете, че е на практика неоткриваем ", прибавя Радовски.

Освен че отдават електроника чартърен и ще отварят нов онлайн пазар на устройства втора употреба, от Addit.tech са решени да поддържат концепцията за зелена стопанска система и да стартират да оферират преработване на неизползваеми устройства, като към момента си търсят сътрудник, с който да си сътрудничат. " Рециклирането на артикули ще пораства от ден на ден от в този момент нататък ", приключва Ани.
Q&A Как промотирате бизнеса си Промотираме се в Гугъл и Фейсбук от ден едно. От няколко месеца работим и с доста инфлуенсъри, които са като brand ambassadors, показват продукта ни на крайните клиенти, оферират промо кодове.Кои са съперниците виНямаме пряк съперник. Нашият бизнес модел се назовава Device-as-a-Service и в България няма друга компания, която да го предлага. Онлайн ритейлърите с алтернатива за пазаруване на артикул с погашение може би се приближават най-вече до услугата ни и въпреки всичко процесът при нас е доста по-улеснен и еластичен, а и в последна сметка задачата ни не е да сме маркетплейс. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Предприемач
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР