Министерски съвет драстично промени списъка, който МРРБ предложи с общински

...
Министерски съвет драстично промени списъка, който МРРБ предложи с общински
Коментари Харесай

Играта с парите на общините: одобрени са 400 млн. лв. за 193 общини през тази година

Министерски съвет фрапантно промени листата, който Министерство на регионалното развитие предложи с общински планове Финансирането в окончателния вид обгръща 74% от общините в България и 87% от популацията на страната Малко над половината от общата стойност отива за реорганизация на общински пътища, а 40% - за ВиК инфраструктура
Когато към този момент някогашният министър председател Кирил Петков и при започване на юни той беше безапелационен " няма ваши и наши ". До него тогава стоеше министърът на районното развиване Гроздан Караджов.

Само месец и половина по-късно, стана ясно че наши и ваши има, а борбата за парите за общините се оказа последната сред Караджов и " Продължаваме промяната ".

В последния си работен ден, държавното управление на Петков утвърди лист с водни и пътни планове за субсидиране с държавни средства от Министерството на районното развиване и благоустройството. Този лист беше прехвърлян няколко пъти сред Министерство на регионалното развитие и министерство на финансите. Първо по неразбираеми критерии и в мощно стеснен тип - 170 плана. После Кирил Петков сътвори междуведомствена група, която да разшири обектите и После Министерство на регионалното развитие още веднъж го взе, изхвърли част от новите, вкара част от старите и добави отначало листата. В последна сметка, той набъбна до 297 обекта и 234 общини - съвсем всички в България.
Реклама
Тази седмица обаче, последната дума се оказа на Асен Василев. Приетият в финален тип лист от Министерски съвет връща топката обратно към предпоследния вид, в който пари ще получат 196 общини и 302 плана.

С този удар в последния миг се лиши опцията на Караджов да вземе решението, тъй като оттук насетне то ще е в ръцете на служебния министър на районното развиване Иван Шишков, който ще би трябвало да подпише разпределението. Повече, по-евтини, платени в този момент Играта сред двете министерства се състоеше в няколко стадия. Първо, беше ясно че единствено Министерство на регионалното развитие може да удостовери листата, защото парите излизат от нейния бюджет. Второ, самото министерство обаче не можеше да вземе независимо решението, защото всеки разход над 900 хиляди лв. би трябвало да мине през Министерски съвет, поради заповед на Кирил Петков. И трето, двете министерства явно се дебнеха - районното, с цел да прокара личния си лист, а финансите - с цел да го спрат.

В предлагането на Караджов, общата стойност на финансираните планове възлизаше на 827 млн. лева - надалеч над наличните в бюджета 400 млн. За да оправдае този разход, екипът му беше показал, че всички планове ще се финансират на 50% тази година и ще търсят другото финансиране от възможен нов общински фонд в Министерство на регионалното развитие следващата година. Така за заплащане през годината оставаха 413 млн. лева

В окончателния вид, утвърден с постановлението на Министерски съвет, междинното равнище на финансиране за тази година е сред 70-80%, като доста от плановете ще бъдат финансирани на 100%. За сметка на това, общата сума за годината е по-малка: 398 млн.лв, както и общата стойност за целия ангажимент - 581 млн.лв.
Реклама
Това се дължи на изхвърлянето на доста от огромните планове най-вече за пътища и оставянето на по-малки. Така, макар близкия сбор на обектите в двата листата, те се припокриват едвам на 50%. Поредният фронт на борбата със строителите Например, при съпоставяне в двата листата се вижда, че в топ 10 на най-големите планове при Караджов са били единствено огромни общински пътища, на обща стойност 111 млн. лева, до момента в който в този момент са вътрешни улици и канализация за към 87 млн.

Промените за някои дребни общини изключително, са осезаеми. Така да вземем за пример, община Априлци беше общината с най-вече пари на глава от популацията (3294 лева./човек) с два плана на обща стойност близо 9 млн.лв. (приблизително равни на годишния ѝ бюджет). Във финалния вид на документа средствата, които общината ще получи, са съвсем три пъти по-малко или 1254 лв/човек. Това се дължи на махането на план за ремонт на общински път за съвсем 6 млн.лв, който този месец е получил предложения и следва избирането на реализатор. На негово място е определен различен, доста по-евтин план за реорганизация на водопроводна мрежа.

По същия метод се трансформират нещата и за другите 4 общини, които щяха да са най-облагодетелствани от листата на Министерство на регионалното развитие - във всички тях са отстранени скъпоструващите планове, свързани с реконструкцията на общински пътища и на тяхно място са поставени други, определени от МФ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР