Конституционният съд отмени ограничението, според което строително разрешение се издава

...
Конституционният съд отмени ограничението, според което строително разрешение се издава
Коментари Харесай

Подари шест метра от терена си за улица

Конституционният съд анулира ограничаването, съгласно което строително позволение се издава единствено в случай че земята за пътя до терена към този момент е общинска. Регионалното министерство предлага да се върне уличната повинност, която разрешава на общината да отчуждава безплатно. Така ще се решат проблемите с построяването на улици в някои от новите квартали, считат и строителните бизнесмени.
Един позабравен юридически метод - на уличната повинност, се оказва вероятен вид за решение на насъбраните проблеми с построяването на улици в някои от новите жилищни квартали. Възстановяването му предлага Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) след разискване в работна група от специалисти от общини и строителни вложители.

Уличната повинност е заложена още в Търновската конституция и работи при всички останали конституции до анулацията й през 1998 година, като не влиза и в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който е в действие от 2001 година

Най-общо тя позволява при първа регулация на дадена територия да се лишават безплатно до 6 метра от лицето на всеки парцел, урегулиран с проекта, с цел да се построи улица. Общината заплаща единствено някои усъвършенствания върху получения терен - постройки, уреди, трайни насаждения. Отчуждаването е безплатно, защото се приема, че притежателят е обезщетен от многократното нарастване на цената на парцела си - един път, тъй като към този момент теренът му е в регулация, а и тъй като до него ще има улица.
Реклама
Уличната повинност се обрисува като работещ вид и за вложителите, и за общините, и за хората, изясни зам.-министърът на районното развиване Иван Шишков. Още повече, откакто през ноември Конституционният съд анулира последните текстове, които на процедура прехвърляха върху частните вложители общинската задача за отчуждаване на земята за улици. Тя е и решение по отношение на изтичащите периоди за отчуждаване, опитът за чието следващо удължение също се спъна в Конституционен съд през 2020 година
Проблемът с улиците
Проблемът с улиците е забележим най-много в новите квартали на София като " Манастирски ливади " и " Кръстова вада ". Новите здания там са приключени и обитаеми, само че на доста места инфраструктурата още липсва и хората газят в калта. Общината твърди, че няма по какъв начин да строи улици, тъй като терените не са отчуждени и тя не е техен притежател. Задвижва се на пожарен принцип, най-много когато градусът на напрежението измежду жителите стане доста висок. Предприемачите се мъчат да отчуждават, подаряват свои парцели или купуват непознати за задачата. Операцията естествено влиза в цената на жилищата и се заплаща косвено от купувачите.

През последните пет години в София това, че вложителите имат грижата да отчуждават земята под улиците, е открита процедура - най-малко за улиците, които не попадат в проектите на общината. Главният проектант издава строителни позволения единствено в случай че земята под улицата пред бъдещия обект е отчуждена и дарена. Това е методът на общината да съкрати дистанцията сред личните си мудни темпове на отчуждаване и надалеч по-големите мащаби на частната строителната самодейност, без да я стопира.
" Не сме в еуфория. Текстовете не решаваха казуса, анулацията им - също. Решението е във въвеждането на уличната повинност. " Георги Шопов , ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени Реклама Опитът за решение, който не мина през Конституционен съд
С последните ремонти в Закон за устройство на територията, влезнали в действие през февруари, тази процедура на столичната община беше узаконена. Депутатите гласоподаваха, че позволение за градеж в урегулиран аграрен парцел се издава единствено при прибавен обстоен организационен проект във връзка с регулацията, т.е., в случай че земята под прилежащата улица към този момент е общинска (чл. 148, алинея 16). Прието беше и че даден градеж се вкарва в употреба единствено в случай че прилежащите улици, пътища или алеи към този момент са изпълнени. Тази норма и преди съществуваше за курортите, само че законодателите я разшириха и за териториите със приблизително и високо застрояване. Инициативата за тези текстове пристигна от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от основния проектант арх. Здравко Здравков, въпреки да беше импортирана от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Това даде мотив някои да я нарекат лобистка.

Не е редно общината да трансферира личните си неизпълнени задължения върху частните вложители. С този главен мотив против новите правила за улиците в Закон за устройство на територията се оповестиха професионалните гилдии. Президентът върна поправките в закона, Народното събрание ги прегласува. Върховните съдилища излязоха с негативни мнения. Подкрепена с тях омбудсманът, Диана Ковачева сезира Конституционния съд, който на 4 ноември разгласи текстовете за противоконституционни. Чл. 148, алинея 16 отпадна напълно. А ограничаването при въвеждане в употреба остана да се ползва единствено в курортите (). е в действие от 15 ноември.

" Не сме в еуфория. Текстовете не решаваха казуса, анулацията им - също. Решението е във въвеждането на уличната повинност ", разяснява по този мотив Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).
" Уличната повинност се обрисува като работещ вид и за вложителите, и за общините, и за хората ". Иван Шишков , зам.-министър на районното развиване Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Политика 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Неща Реклама А в този момент накъде?
В тази обстановка служебният екип на Министерство на регионалното развитие към този момент има подготвен отговор - към уличната повинност.

Всъщност още преди решението на Конституционен съд, при започване на мандата, по самодейност на министър Виолета Комитова е основана работна група, която да формулира най-неотложните промени в Закон за устройство на територията. Групата е с необятно присъединяване на професионалните гилдии, които имат голям брой възражения против някои новоприети текстове (сред които и член 148, алинея 16), а има и други правила, които основават проблеми при използването на закона. След три съвещания групата се сплотява към план и претекстовете за него са импортирани в Министерския съвет. Решението на Конституционен съд в този момент дава мотив те да бъдат допълнени. Ако служебното държавното управление ги утвърди, законопроектът ще бъде оповестен за публично разискване, изясни зам.-министър Шишков.

По отношение на проблематичния член 148, алинея 16 в работната група мислят в две направления: Как да го редактират, тъй че да бъде търпим за частните вложители. И по какъв начин да улеснят общината да придобива парцелите под улиците, вместо да трансферира това обвързване другиму.
Проблемите в текста
Извън кардиналните възражения против член 148, алинея 16 проблем се оказва, че той не формулира ясно каква тъкмо част от улицата би трябвало да бъде отчуждена, с цел да получи вложителят строително позволение. " Тази неизясненост създаваше риск всяко строително позволение след това да бъде анулирано ", изяснява Георги Шопов. Единственото безвредно тълкувание е, че строителството не може да стартира, в случай че улицата не е добита от общината в цялостния й габарит. Но по този начин дефинирана, задачата наподобява съвсем непостижима.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Затова работната група предлага условието да се ограничи до това, че би трябвало да има обезпечен достъп до парцела, върху който ще се строи (излаз на улица - бел. ред.). Логично е да се желае достъп, тъй като теренът би трябвало да бъде захранен с ток, вода и прочие, изяснява зам.-министър Шишков.

Никой не беше удовлетворен от новия текст, прибавя той. Инвеститорите, които към този момент се бяха съгласили да партнират на общината в построяването на инфраструктурата, виждаха, че сътрудникът им желае от ден на ден и им пречи. Общината осъзна, че по този начин бизнесмените ще спрат да поемат и частта от нейните задължения, която са изпълнявали до момента. Не се решаваха и проблемите на притежателите на терени, върху които към момента не е почнало да се строи. Достъпът да тях продължаваше да е нерегламентиран. Това понижаваше цената им и ги правеше нежелани от бизнесмените, изяснява зам.-министърът.
" Уличната повинност дава обещание да понижи финансовата тежест на общините при използване на уличната регулация и да даде подтик за създаване на транспортната инфраструктура. " Борис Милчев , общински консултант от Демократична България Справедливо ли е
" Уличната повинност дава обещание да понижи финансовата тежест на общините при използване на уличната регулация, и да даде подтик за създаване на транспортната техническа инфраструктура в урбанизираните територии. " Цитатът е от претекстове към законопроект, направен от специалиста по устройство на територията Борис Милчев и импортиран в 44-ото Народно заседание с ръководител Цвета Караянчева, на който по този начин и не е даден ход.

В претекстовете Милчев, който след това взе участие в работната група към Министерство на регионалното развитие, в детайли изяснява за какво уличната повинност е обективен механизъм. Не може да се каже, че притежателят търпи загуба, макар че площта на парцела му се редуцира, тъй като в действителност се обогатява, защото цената на парцела се повишава. Общината не печели, защото въпреки да взема част от парцела, поема задължения за по-нататъшни вложения. И в този смисъл по-скоро би било незаслужено, в случай че притежателят в допълнение бъде заплатен за частта от парцела му, отнета за обществени потребности, споделя Борис Милчев. В удостоверение дава образец с вълната от " дарения " от частни притежатели на части от техни парцели, които попадат в новопредвидени улици с концепцията, че построяването на тази инфраструктура ще увеличи цената на терените им.

Така той изпреварващо се пробва да отговори на предстоящите подозрения дали и уличната повинност не нарушава конституционни права. " Ако тя е противоконституционна, то подобен би трябвало да бъде и настоящият член 16 от Закон за устройство на територията, а против него няма възражения ", разяснява Иван Шишков.
Все отново с лимитирано приложение
Макар уличната повинност преди време да е анулирана, философията й е развита по по-различен метод в Закон за устройство на територията. Неговият член 16 дава опция при първа регулация общината да придобие безплатно до 25% от контролираните парцели. Така тя получава освен терените за улици, само че и за детски градини, учебни заведения и градинки и прочие Освен това законът планува, че подробните устройствени проекти не се вършат по имотни граници, и позволява на дадена територия парцелите на всички да се редуцират поравно и да се създадат нови имоти. При редукция от 20% да вземем за пример притежателят на терен от 1 дка остава с 800 кв.м на друго място. Смята се, че това е гъвкава процедура, посредством която се основават по-добри имоти като величина и настройка. В комбиниране с член 16 това дава опция да се сътвори доста по-добра градска среда. Планове по член 16 са правени да вземем за пример в " Малинова котловина " или във вилна зона " Симеоново-север " зад " София кръг мол ".

Проблемът в действителност идва от различен вид проекти - чието планиране е почнало по реда на някогашния ЗТСУ и те са признати към 2001-2002 година Такива са да вземем за пример проектите в " Манастирски ливади " и " Кръстова вада ". За тях е нямало по какъв начин да бъде прибавен новият член 16, тъй като тази норма не е съществувала при започването им. Уличната повинност към този момент е отпаднала. В закона по този начин и не е очакван стопански юридически механизъм, който да разреши на общината да развива и построява тези територии. " Плановете останаха на хартия и регионите започнаха да се развиват безусловно безредно. Инвеститорите строяха улиците на парче ", изяснява арх. Шишков. Именно за тези региони, които се развиват бурно, първата регулация отчасти е приложена, само че не може да се приложи в цялостния й размер заради казуса с отчуждаването на улиците, се предлага да работи уличната повинност.

Идеята е към този момент двата механизма - по член 16 и уличната повинност, да работят редом, като всички бъдещи проекти да са по член 16. Ангажиментът на общините да отчуждават в някаква степен ще остане - да вземем за пример за парцели, които попадат напълно под огромните булеварди. Но по този начин задачата им ще се свие до по-малки мащаби и ще бъде напълно изпълнима, изяснява зам.-министър Шишков. Тя ще отчуждава за своя сметка и в случаите, когато има предходен настоящ проект.
Плюс изтичащи периоди за отчуждаване
Има и друга причина Министерство на регионалното развитие да бърза с решаването на казуса. Зам.-министърът припомня, че през 2020 година Конституционен съд анулира като противоконституционно следващото удължение на периодите, планувани за отчуждаване на частни парцели. При състояние че периодите са изтекли, а улиците са отчасти осъществени, обстановката е много патова - нито може трасетата им да се трансформират, нито терените да бъдат отчуждени, изяснява Иван Шишков. Уличната повинност е допустимо решение и в този проблем.

На договарянията за съставянето на бъдещата коалиция по тематика районно развиване беше решено в идните четири години да бъде направен нов закон или кодекс за териториално устройство. Това обаче не изключва в това време в съществуващия Закон за устройство на територията да бъдат правени незабавните промени, се съгласиха специалистите. Приемането на уличната повинност попада в това определение.
на Конституционния съд " Прилагането на уличната регулация е напълно обвързване на общината, като против бездействието й притежателите на засегнатите парцели не могат да подхващат никакви ограничения, нито пък могат да извършат независимо дейности за използването на тази регулация, доколкото на никое място в закона не е планувана опция за частноправните субекти да ползват проектите за регулация ", се споделя в претекстовете на Конституционен съд.Именно по тази причина, с цел да не страда капиталовият развой заради бездействието на общината да построи улична регулация, законът планува опция да се допусне строителство в УПИ посредством пробутване на краткотрайни пътища, които обезпечават лице и достъп до парцела, разяснява съдът.Ограничава се правото на собственостСъздаденото ново изискване към възложителите да приложат Подробен устройствен план по регулацията, в това число и уличната регулация, без да основава съответни отговорности за общината, на процедура обезпечава безкрайно във времето отсрочване на осъществяването на това обществено обвързване на общините и значително лимитира правото на благосъстоятелност на жителите, доколкото препятства застрояването съгласно благоволението на локалните управляващи. " Ограничават се само правата на притежателите и на носителите на правото на градеж, без да е планувано насрещно обвързване за общините да отстранят в избран период и при избрани условия пречката за разрешаване на строителството - използването на уличната регулация [...]Въвежда се строителна забранаПо своята същина възбраната за издаване на позволение за градеж до използването на уличната регулация съставлява строителна възбрана, освен това неограничена със период, прилагана от общините, които не са изпълнили общественото си обвързване да приложат уличната регулация.Задължения постфактумАналогични са претекстовете на Конституционен съд да разгласи за противоконституционно задължението за построени улици и алеи като изискване за въвеждане в употреба в териториите със приблизително и високо застрояване, а освен в курортите. Освен другите причини тук е взето поради и че това обвързване се вкарва за градежи, за които към този момент е било издадено позволение в предишен миг, когато в закона не е съществувало условие за построяването на улици и други детайли от пътната мрежа за достъп до съответния аграрен парцел.Отхвърлени очакванияПоради това притежателите на тези градежи са имали своите упования, че при довеждане докрай на строителните работи, посочени в разрешението за градеж, ще получат позволение за въвеждане на градежа в употреба. А с измененията в закона в един по-късен миг тези упования са отхвърлени по конституционно непоносим метод, приема Конституционен съд. () Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР