Компанията започва с олио, но бързо се насочва към производството

...
Компанията започва с олио, но бързо се насочва към производството
Коментари Харесай

"Готмар": Тихият пластмасов гигант до Съединение

Компанията стартира с олио, само че бързо се насочва към производството на бутилки от пластмаса. Пандемията и войната не са се отразили отрицателно на бизнеса, който стига 182 млн. доходи за 2021 година Собственост на групата са марките " Бачково " и Derby.
Когато става въпрос за сериен вложител в България или компания с над няколко хиляди души служащи, постоянно упованията са това да е задграничен план. " Готмар " обаче е напълно българска благосъстоятелност. Основател и към момента притежател е Георги Тучев.

Компанията е профилирана в преправянето на термопластмаси и оперира на пазара от далечната 1992 година От тогава до момента компанията се развива устойчиво, като финансовите ѝ индикатори сочат постоянен напредък, достигащ до 182 млн. лева доходи за 2021 година и над 10.5 млн. лева облага. В компанията, чиято база е край Съединение, наоколо до Пловдив, работят над 1300 души.

Към групата е и. То наброява в допълнение още над 600 души. Приходите за 2021 година са малко под 63 млн. лева, а облагата - 2.1 млн. Освен това " Готмар " взе участие с 8.4% в. То от своя страна е с 40% растеж за 2021 година, когато приходите му доближават до над 32.6 млн. лева, а облагата - над 3.2 млн.
Реклама Начало отвън бранша
Малко след отварянето на българския пазар за света Георги Тучев стартира своя предприемачески път, като основава " Готмар ". Главното комерсиално занятие на компанията тогава е да създава олио за локалния пазар. Впоследствие Тучев взема решение, че е по-добре да бутилира самичък продукцията си, което е и първата крачка към настоящия бизнес модел за производство на произведения от пластмаса.

" При процеса на закупуване на пластмасови бутилки за опаковката на слънчогледовото олио той преценя, че може да стартира да ги създава самичък. След това започва бизнеса с бутилки, преформите (заготовката за бутилки - бел. авт.) и капачки, с цел да има един заключителен артикул, който да се създава при нас на място ", описа Мария Тучева, понастоящем общоприет управител в " Готмар ".

Това се оказва верният път за младата компания, която в този момент обработва по 120 тона пластмаса, или шест товарни камиона дневно. Продуктите включват капачки и дръжки за бутилки, произведения от термопластични полимери, опаковки за козметичната промишленост и инструментална екипировка. Клиенти са главно интернационални сътрудници като Liebherr, ABB, Schneider Electric, Sanmina ( - бел. ред.), които участват и в индустриалните зони към Пловдив.

В момента шеф на компанията продължава да бъде Георги Тучев, който обаче упражнява тази си активност от разстояние. През 2015-2016 година името му изскача в медийни изявления към следствието на убийството на митничаря Георги Дребчев, който е убит от Божидар Атанасов в Пловдив. Самият той не е викан по делото.
Реклама
Според ръководителите на компанията той сега живее зад граница. " На него (на Георги Тучев) му хареса методът на живот в други страни и носталгията не е на дневен ред. Така че едва ли ще се върне ", разяснява финансовият шеф Иван Иванов. На място, в България, ръководството е поето от щерка му Мария Тучева и брат й Васил Тучев.
Пазар и суровина - зад граница
По думите на финансовия шеф Иван Иванов основният пазар на " Готмар " е отвън България. " Около 50% от нашето произвеждане е за чужбина. Ако прибавим и производството за нашите корпоративни клиенти - тук и в чужбина - продукция, която се изнася посредством приключените артикули на нашите клиенти, то тогава износът ни е към 90% от нашето произвеждане ", разяснява той.

За производството на своите артикули компанията внася първични материали напълно от чужбина, защото промишлените количества, от които има потребност дневно, са по опциите на малко компании в България. Стратегията на компанията е да не е подвластна от един пазар на производители, като за задачата диверсифицира своите източници, само че основно наподобява те да са от Азия. Философията на поръчване е да договорят нужните си количества материал за месеци надалеч напред - за момента от компанията са създали своите поръчки до март 2023 година
Иван Иванов, финансов шеф на " Готмар " Фотограф: Антон Чепилски Компания, устойчива на рецесии
Периодът на коронавирус пандемията за " Готмар " е по-скоро опция, споделя Мария Тучева. За първата година и половина компанията от Съединение освен не стопира работа, а усилва броя на работещите с към 100 души. Ход, подбуден от нарасналото търсене на пластмасови опаковки и произведения, изключително за геловете за дезинфектанти. За производството на тези артикули от компанията влагат и в допълнение за индустриални машини. " Закупихме нова апаратура за преформи, тъй че чакаме да увеличим броя им през 2023 година ", споделя още Тучева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР