"ИСА 2000" купи Sofia Outlet Center и пое дълговете му

...
"ИСА 2000" купи Sofia Outlet Center и пое дълговете му
Коментари Харесай

"ИСА 2000" купи Sofia Outlet Center и пое дълга му от 13.5 млн. евро към ББР

"ИСА 2000 " купи Sofia Outlet Center и пое задълженията му към Българската банка за развиване Кредитът за градежа на аутлета е бил рефинансиран с 13.5 млн. евро от държавната банка Продавач е австрийско сдружение на кипърска офшорка, само че има връзка и с вносителя на мода "Вайк "
Sofia Outlet Center е много необикновен търговски обект. Замислен е като мол за маркови облекла и обувки от миналогодишни сбирки. Но несъмнено има проблеми - за 12-те години, откогато работи, не е изплатил първичната си инвестиция и има отговорности към 13.5 млн. евро. При над 50 наемателя в миналото, при започване на март в него са отворени едвам десетина магазина. За някои специалисти Sofia Оutlet Center е изпреварил времето с концепцията си. За други - тя изначално е сбъркана и по тази причина и времето му по този начин и не е пристигнало. Сега има вест - при започване на февруари " София аутлет център " дружно с задълженията му към Българската банка за развиване (ББР), е купено от българската " ИСА 2000 " на неназована цена. Компанията е известна най-много като строител на инфраструктурни планове по публични. Собственикът й не пожела да разяснява пред " Капитал " по какъв начин вижда бъдещото развиване на проблематичния актив.
Виенски притежател
Собственикът на " Вайк " също стартира да затваря телефона, откакто разбра тематиката, по която е издирван. В бизнес средите Sofia Оutlet Center се свързва с вносителя на фешън марки Ваагн Варданян, въпреки името му да не попада измежду формалните притежатели. От основаването му през 2006 година до преди месец " София аутлет център " принадлежи на едно и също сдружение - австрийското " Арнок неподвижен ". То е записано във Виена, а като автентичен притежател в Търговския указател е посочена кипърска офшорка със сходно име.

Според интернационална базата данни с фирмена информация сдружението за недвижими парцели Arnoc Immobilien GmbH има активи за 1.635 млн. евро, няма активност и единствената му благосъстоятелност е Sofia Оutlet Center. Самото то принадлежи на Suzel Enterprices, представлявано от юрист, и на Heico Ventures, обвързвано с DF Investments. Според Offshore Leaks DF Investments e част от клъстер офшорни компании. Всичко това допуска, че притежателят на Arnoc Immobilien надали е единствено един.
Реклама
" Вайк " - връзка

Каква тъкмо е ролята на Варданян в плана е неразбираемо, само че факт, че темплейтът на финансовите доклади на " София аутлет център " е напълно еднакъв с този на сдруженията на Варданян, а и се изготвят от еднакъв човек. Освен това се разяснява, че дребното работещи магазини в аутлет центъра са свързани с марки от портфолиото на

от стилния бранш от времената, когато международните марки участваха в България най-вече посредством извънредни представители и вносители. С участието на страната в Европейски Съюз марките навлязоха на локалния пазар непосредствено най-често с магазини в новооткриващите се молове. Sofia Оutlet Center е планиран през 2006 година - тъкмо в навечерието на тези събития. Вероятно е въображаем като формат, който да обезпечи бъдеще на " Вайк " в добре познатата му търговия с облекла и обувки, само че към този момент като хазяин и продавач на миналогодишни сбирки. През същата 2006 година в София бяха отворени първите молове City Center Sofia и Mall Sofia. А с откриването му през 2010 година Sofia Outlet Center изпреварва с месеци комерсиалните центрове от втората вълна - Serdika Center и The Mall.
Сред десетте магазина, които към момента работят в Sofia Outlet Center, са аутлетите на Adidas, Salamander, Orsay, Kenvelo, Triumph, мултибранд магазинът Collective и други Фотограф: Надежда Чипева Мол, само че не напълно
Архитектурно Sofia Outlet Center наподобява на мол. Сградата му е триетажна, с първокласен външен и вътрешен дизайн, отчасти с естествена светлина и доста просторна - застроената й повърхност е 8.9 хиляди кв.м, комерсиалната - над 15 хиляди кв.м. За разлика от моловете обаче теренът от 15 дка не е на оживена локация. Скрит е на " втора линия " на бул. " Цариградско шосе " зад магазините на " Метро " и " Техномаркет " (а към този момент и зад двете най-високи офиссгради в София). Това съседство евентуално изяснява и за какво в микса му липсва супермаркет за " котва ", който да обезпечава ежедневен трафик. Представителният магазин за алкохол Vinello на партера, наподобява, не се оправя с тази роля и в понеделник преди обед посетителите в постройката бяха не повече от десетина.
Реклама
Аутлетите по идея оферират огромни марки на налични цени. В последните години обаче тази ниша завзеха онлайн магазините. А във физическия свят фирмени аутлети в последно време в България се отварят най-много в ритейл парковете. При този формат наемите са по-ниски, в сравнение с в моловете, и това разрешава на търговците да поддържат и по-ниски цени.

В допълнение - в случай че вносител на фешън марки е притежател на търговски център и главен наемател в него, това надали е атрактивно за конкурентните марки.
Магазините за алкохол Vinello потеглят от компанията на Варданян " Вайк уайнс ". Представителният обект на марката на партера наподобява не съумява да играе ролята на " котва ", която да притегля ежедневен трафик към аутлета. Фотограф: Надежда Чипева С заем от Райфайзенбанк
За времето си планът Sofia Outlet Center наподобява повече от внушително. Той е първият за България аутлет център, създаден по международните стандарти за подобен вид търговски обекти. Сред дребното в Европа е с многоежатна идея. Но основателите твърдят, че точно тя е утвърдила Фокстаун (Швейцария) като най-успешния търговски аутлет център в Европа. Оперативният мениджмънт е предоставен на GVA Grimley Outlet Services. А с концепцията и интернационалния контрол се занимава европейският водач при комерсиалните центрове " ЕСЕ Проджект мениджънт ".

Така напудрен, планът получава капиталов заем в размер на 29 млн. евро от Райфайзенбанк. Той е провиснал на " Арнок имобилиен " през 2007 година, като дебитор е сдружението " София аутлет център ". От докладите му се вижда, че то има финансови доходи още преди построяването на постройката, които идват от преоценка на земята, която е купена за 430 хиляди лв., а през 2008 година е оценена за 9.816 млн. лв.. През тази година " София аутлет център " получава и револвиращ заем от " Райфайзенбанк " за 2 млн. евро при годишна рента 3-месечен EURIBOR и надбавка от 1.95 пункта. Като залог служат дяловете на сдружението.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
Центърът отваря през март 2010 година със 70 фирмени аутлета и 70% понижения, а лентата е прерязана от тогавашния министър председател Борисов.
Сградата на Sofia Outlet Center е триетажна, с първокласен външен и вътрешен дизайн, отчасти с естествена светлина и доста просторна - застроената й повърхност е 8.9 хиляди кв.м. Фотограф: Надежда Чипева Операция " Феникс "
Четири години по-късно отговорностите на " София аутлет център " по двата заема от Райфайзенбанк към този момент са на внушителната стойност 33.7 млн. евро. В края на януари 2014 година те са купени от " Феникс дивелъпмънт " на Армен Левон Саакян. Дружеството е учредено едвам три месеца по-рано. А самият Саакян, както към този момент писа " Капитал ", е руснак, получил българско поданство по рекомендация на тогавашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано за заслуги като треньор на националния тим по бокс за олимпийските игри през 2004 година в Атина.

В контракта за цесия е записано, че " Феникс дивелъпмънт " купува отговорностите на " София аутлет център " към Райфайзен банк за 9 млн. евро.
Спасителят ББР
" Феникс дивелъпмънт " получава въпросните 9 млн. евро като заем от Българската банка за развиване. Договорът е от 3 януари 2014 година и от страна на ББР е подписан от тогавашния основен изпълнителен шеф Димо Спасов и от изпълнителния шеф Билян Балев. Лихвата е 3-месечен EURIBOR и надбавка от 3 процентни пункта, само че не по-малко от 7% годишно. В средата на януари като поръчителство по този заем " Арнок неподвижен " учредява необикновен
залог в интерес на банката върху дяловете си в " София аутлет център ", а Армен Саакян - на тези на " Феникс дивелъпмънт ". По това време Саакян е в Москва и движи интервенциите посредством прокурист.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Два месеца по-късно - през март 2014 " София аутлет център " към този момент непосредствено получава още 4.85 млн. евро от ББР. Обезпечение по него са комерсиалното дружество, движимите му движимости и вземанията по наемни контракти. Този път за заема са подписали Билян Балев и изпълнителният шеф Иван Христов.

Ипотеката върху земята и постройката в интерес на Райфайзен е свалена и е учредена нова - на ББР. В средата на април Саакян трансферира " Феникс дивелъпмънт " на " Арнок имобилиен ", което през юни взема решение да влее " Феникс " в " София аутлет център ".
Празните пространства в аутлет центъра са дискретно прикрити и не скапват общия тип. 12 години задължения
След това " София аутлет център " има годишни доходи по към 4-5 млн. лева от наеми и такси и работи на загуба, като се изключат 2015 и 2016 година, когато регистрира доходи от преоценки на парцелите. През 2019 година " Арнок " сменя дългогодишния шеф Ваня Несторова. Позицията й е заета от съветската гражданка Любов Кондратева от Красногорск. Новият притежател Юлиян Инджов назначава за управител сина си Деян Инджов.

Осем години след финансовата инжекция от ББР " София аутлет център " продължава да й дължи 8.7 млн. евро по единия заем и 4.78 млн. евро - по другия. Сегашната договорка е със единодушието на банката и " ИСА 2000 " публично встъпва в този дълг.
Ваагн Размикович Варданян е обвързван с най-малко осем сдружения, сочи информация в Търговския указател. Едноличен притежател е на " Вайк груп ", записаното през 2011. От 2012 година то е сдружение - майка на " Вайк уайнс " и " Брендмейкър ". През 2017 година " Брендмейкър " става благосъстоятелност на Аделина Габровски. А през 2016 година " Вайк уайс " е трансферирано на " МДМ България " със притежател Кристиана Бенчева. " МДМ България " е вносител на над 1000 наименования виновност, алкохолни и енергийни питиета. Има лична дистрибуция, в това число и посредством веригата магазини Vinello.Интересно е, че в по-ранните си сдружения - регистрирани към 2008 година, Ваагн Размикович Варданян е съсобственик с немски жител с доста сходно име - Вачатан Размик Вартанян. На двете имена е записана през 2008 година " Пам модерно ", която в този момент е еднолична благосъстоятелност на Варданян. Двамата дружно с Камен Николов са съдружници в " Лайв гастрономи ", записаното през 2009 година Заедно са и в " О-фешън ", записано през 2011 година, само че три години по-късно то е трансферирано на Гергана Вълева.Във " В и В консалтинг ", което до 2014 година е притежател на " Рено България ", Ваганян е сътрудник с Мари Плузян. По-късно тя му трансферира каузи си, а по-късно и той своя на панамската офшорка " Ипито асошиейтид инк ". През 2014 година, шест години след основаването му, " Ритейл сървисиз " е трансферирано от Варданян на Петър Петров. През 2015 сдружението е запорирано поради дълг към ДСК, а през 2016 година - поради дълг към ОББ. " ИСА 2000 " е от огромните строителни компании в България. Регистрирана е през 2008 година, благосъстоятелност е на Юлиян Инджов и е известна с работата си по инфраструктурни и най-много пътни планове. Самият Инджов има дял и в " ПКФ ЦСКА 1948 ". " ИСА 2000 " е строила е сектор от пътя Пловдив - Асеновград, основната пътна връзка на Смолян и други Има и частни планове като логистичния център на " Кауфланд ", публични - като реновацията на 272 публика в СУ " Св. Климент Охридски ", и общински - като план по софийската пречиствателна станция за отпадъчни води " Кубратово ".Работила е и по рехабилитацията на сектора Чирпан - Стара Загора на автомагистрала " Тракия ". Когато Министерство на регионалното развитие забави заплащанията с аргумента, че компаниите по този план са определени непрозрачно от държавната " Автомагистрали " и не е ясно по какъв начин са избрани фактурирани цени по 4 млн. лева на километър, " ИСА 2000 " излезе на митинг дружно с " Автомагистрали - Черно море ". По този мотив министър Виолета Комитова разяснява, че " тук приказваме за компании, които са абонирани за държавните поръчки - те вършат пътища, ВиК мрежи и пречиствателни станции ".Това не става без политически връзки, а на " ИСА 2000 " се приписват такива с Движение за права и свободи. Вероятно мотив е, че в зората на бизнеса си Юлиян Инджов е съучастник с Румен Асенов. Около 2000 година двамата се разделят и единият взима " ИСА инженеринг ", а другият - " ИСА 2000 ". " ИСА инженеринг " строи персоналната резиденция в Бояна на Ахмед Доган.Компанията на Инджов има и жилищни планове най-много в София. Част от тях са " завещание " от строителната компания " Станилов ", която влезе в процедура по банкрут. Инджов беше удостоверил, че договаря с кредитори за придобиване на вземанията и обезпеченията им от нея.В един от жилищните планове на " ИСА 2000 " клиент е и синът на Ахмед Доган - Демир. Според информация от имотния указател в края на 2020 година той купува от Инджов апартамент в " Стрелбище ". Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР