Икономистите очакват ситуацията да се влоши допълнително, преди напрежението върху

...
Икономистите очакват ситуацията да се влоши допълнително, преди напрежението върху
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната за пръв път е двуцифрена, в Германия е най-висока от 71 години

Икономистите чакат обстановката да се утежни в допълнение, преди напрежението върху цените стартира да отслабва ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите, с цел да се оправи с високата инфлация Берлин ще ограничи цените на природния газ
Инфлацията в еврозоната доближи нов връх от 10% през септември, демонстрират данни на Евростат. Това е покачване от съвсем 1 прочие пункт над равнището през август и надскача прогнозите на специалисти от 9.7%. В същото време в Германия индикаторът е най-голям от 70 години.

По-сериозният проблем, пред който е изправена еврозоната, че инфлацията към този момент стартира да обгръща доста по-голям обсег от артикули. До момента тя беше най-сериозна при цените на храната и силата, само че към този момент има съществено наличие в съвсем всички аспекти на стопанската система на страните, които употребяват еврото.
Реклама
Евростат, заяви, че цените на силата са се повишили с 40.8% през септември по отношение на 38.6% през предходния месец. Цените на храните, алкохола и тютюна са се повишили с 11.8% по отношение на 10.6% през август. Базовата инфлация, която изключва по-нестабилните цени на силата и храните, е повишена до 4.8% по отношение на 4.3% през август. Като цяло икономистите чакат обстановката да се утежни в допълнение, преди напрежението върху цените стартира да отслабва.

Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято цел е да поддържа равнището на инфлацията към 2%, съобщи, че инфлацията е " прекомерно висока " и уточни, че има намерение да продължи да покачва лихвите, до момента в който растежът на цените не се забави доста. Централната банка увеличи лихвения си % по депозитите с 1.25 прочие пункта на последните си две съвещания, а пазарите чакат повишаване с още 0.75 процентни пункта на 27 октомври.

Сйима Шах, основен световен пълководец в Principal Global Investors, съобщи пред CNBC, че до момента в който общата инфлация може да е достигнала своя пик, обстановката на континента остава надълбоко тревожна. " Наистина, макар че общата инфлация може да стартира да понижава вследствие на базовите резултати и нестабилните цени на силата, като безработица е на ново дъно, главната инфлация набира скорост и е евентуално да се увеличи в допълнение през идващите месеци ", счита тя.

Безработицата в еврозоната през август се е запазила на равнище от 6.6% това демонстрира, че пазарът на труда е останал резистентен макар предстоящата криза и енергийна рецесия. Тъй като пазарите на труда са към момента напрегнати и инфлацията последователно се вкоренява от ден на ден в стопанската система на еврозоната, днешните данни единствено ще насърчат ЕЦБ да се концентрира само върху инфлацията, давайки им зелена светлина да създадат още едно доста повишение на главния лихвен % - даже когато стопанската система се насочва към тежка зима и криза ", прибавя Шах.
Реклама Рекорд и в Германия
Увеличението на цените за еврозоната е съществено повлияно и от инфлацията в Германия, която доближи нов връх от 10.9% през септември. Това се случи откакто държавните ограничения за намаляване на въздействието на енергийната рецесия, в това число отстъпка от митото върху горивото и субсидирани €9 месечен билет за трен, завършиха. Инфлацията в страната за пръв път от 71 години доближи двуцифрени стойност, като икономисти чакат немската стопанска система да се свие през идната година. Цените на силата са се повишили с 43.9% от началото на годината, по отношение на 35.6% през август. Тези на питателните артикули са скочили с 18.7%, по отношение на 16.6% през предходния месец.

В четвъртък немското държавно управление разгласи проекти да ограничи цените на природния газ, който може да забави инфлацията в бъдеще. За да реализира това, администрацията на канцлера Олаф Шолц ще вземе нов заем на стойност най-малко 150 милиарда евро, написа Bloomberg, базирайки се на осведомени източници.
Икономическа рецесия
Спирането на доставките на съветски природен газ вкара страната в най-тежката енергийна рецесия след Втората международна война. Рязкото повишаване на цените на газа принуди доста компании да понижат производството си или даже да спрат напълно работа, а семействата се приготвят за голямо нарастване на сметките за отопление.

Според прогноза, готова от водещите немски стопански институти, стопанската система на страната ще се повиши с 1.4% през тази година, ще се свие с 0.4% през 2023 година, и ще нарасне с 1.9% през 2024 година Икономистите обаче предизвестяват, че немската стопанска система може да се свие с 7.9% през идната година при положение на извънредно студена зима и нормиране на потреблението на газ в индустрията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР