Хората вече са изморени от темата за войната в Украйна.

...
Хората вече са изморени от темата за войната в Украйна.
Коментари Харесай

Мат Фотрел, FT: Около 60-70% от приходите ни са от платени абонаменти

Хората към този момент са изморени от тематиката за войната в Украйна. Но това е доста значима тематика и в FT продължаваме да я покриваме компактно. Колко по-фокусиран си, толкоз по-лесно е да имаш клиенти. До някаква степен страним от обществените медии. Инвестираме старания в Instagram и Twitter, по-малко във Фейсбук. Мат Фотрел е назначен за вицепрезидент на Financial Times US през 2018 година, като дава отговор за развиването на изданието на американския пазар. Фотрел е и ръководещ шеф на групата FT Specialist с портфолио от 17 бизнес и финансови издания, измежду които The Banker, и с повече от 250 хиляди платени клиенти по целия свят. Под негово управление приходите и облагата на FT Specialist нарастват доста, като изданията минават от печатен формат в цифров с над 80% от приходите, идващи от цифрови абонаменти и онлайн реклама.
Трябва ли медиите непременно да отразяват новините, от които читателите им се интересуват, или имат ролята да възпитават също нов усет и просвета?

Във FT прекарваме доста време, с цел да разберем от какво се интересуват нашите читатели. Имаме инструмент, с който следим в действително време какво четат хората, от кои страни са, какъв брой време прекарват в една публикация, какво четат по-късно. Имаме дълбоки знания за това какви са навиците им. От друга страна, не желаеме публицистите да пишат неща единствено за да усилват трафика. Трябва да знаем от какво се интересува аудиторията ни, само че въпреки това, имаме професионални публицисти, които работят по прецизна редакторска политика и имат чувство и инстинкти за това кое е значимо. Медиите би трябвало да намерят салдото сред това от какво се интересуват хората и кое е значимо. Затова ролята на редакторите също е извънредно значима.
Реклама
Например хората към този момент са изморени от тематиката за войната в Украйна. Ако следим единствено данните и индикаторите, би трябвало да изместваме тези истории все по-назад в изданието. Но в действителност това е доста значима тематика и продължаваме да я покриваме компактно и в детайли. Смятате ли, чеспециализираните издания имат по-голям късмет за триумф, в сравнение с широкообхватните?

Да, по-лесно е да бъдеш сполучлив, в случай че си фокусиран. Работата ми е да разраствам FT в Съединени американски щати, само че също по този начин оглавявам изданието ни FT Spacialist и работя по артикули, които са направени за съответни бизнеси. Например изданието The Banker е ориентирано към банкери. То е значимо за тях и са склонни да заплащат доста за него. Колкото по-фокусиран си, толкоз по-лесно е да имаш клиенти.

Медиите би трябвало да построяват доверие в читателите си. То се печели мъчно и елементарно се губи. Читателите от време на време може и да не харесват какво им споделят, само че в случай че имат вяра на изданието, това е необикновен актив, който ще се преобрази в абонаменти. FT продължава да има печатни издания. Защо в ерата на цифровите медии продължавате дагиподдържате?

Хората харесват печатния формат, в който информацията е събрана и курирана по доста добър метод. Четеш публикация за " Газпром " да вземем за пример и на идната страница има друга непредвидена вест. Лавирането сред разнообразни тематики може да се прави доста добре на хартия, а хората пък са доста по-фокусирани в това, което четат.
Реклама
Списанията имат чувство за първокласна стока. Рекламите в тях също не могат да се пресъздадат по същия метод в цифрова среда. Инвестираме доста време, старания и пари в печатните ни издания, макар че е доста скъпо, а цената на хартията, превоза и дистрибуцията се усилват с двуцифрени проценти. FT има повече от един милион платени онлайн клиенти.На какво се дължитози триумф?

Решението да таксуваме хората за нашето наличие взехме преди към 15 години, за което огромни заслуги има изпълнителният ни шеф Джон Ридинг. Имаме над 600 публицисти във FT и имаме вяра, че произвеждаме скъпо наличие. Това беше доста самоуверено решение, тъй като тогава изкарвахме положителни пари от печатна реклама, само че искахме да изградим постоянен бизнес модел, при който читатели заплащат за наличието. Това доста ни оказа помощ да изградим връзка с потребителите ни.

Приоритетна метрика за организацията ни е ангажираността на потребителите. Тя, от една страна, води до абонаменти, а от друга, притегля повече реклами.

Сега имаме нова цел. Имаме базата от 1.2 млн. неповторими платени консуматори, само че имаме доста клиенти на други издания от групата, които не четат FT, или такива, които идват на наши събития, само че не се абонират за изданието. Фокус ни е по какъв начин да ги окуражим да станат наши клиенти. Каква част от приходите ви идват от абонаменти и каква от реклами?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Здравеопазване 3 Медийна сергия 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Икономика 3 Здравеопазване Реклама Нямам точни данни, само че сигурно повече от половината, към 60-70%, от приходите ни са от клиенти. Рекламните доходи също са значими за нас и ги ценим. Рекламите са бързи пари, само че за клиенти се изисква дълготрайна тактика и фокус. Журналистите също харесват, когато читателите заплащат за тяхното наличие, и избират този модел, тъй като виждат, че работата им се прави оценка. Все отново качествената публицистика коства пари... Качествената публицистика е от особена значимост в днешно време. Не може блоговете да се одобряват за медии. Инвестираме доста време в образование на публицистите ни, да знаят по какъв начин да основават скъпо наличие. Финансираме следствия, които лишават месеци работа. Наскоро пуснахме подкаст в Съединени американски щати, наименуван Hot money, на тематика порно промишлеността, който лиши месеци работа, с цел да се случи. Едно издание на FT коства колкото едно кафе и някои хора отново не желаят да платят тази дребна сума за качествена публицистика. Как успяхте да прехвърлите в цифрова среда печатните издания от групата на FT Specialist? Ръководя FT Specialist от осем години и първоначално имахме близо 20 списания, множеството от които се устояха главно от рекламни доходи. Много одобрявам печатните формати, само че за мен беше полуда да поддържаме издания, които зависят единствено от печатна реклама, без да мислим по какъв начин да растем. Сега множеството ни издания са единствено цифрови и се устоят главно от клиенти. Това се случи вследствие на придобивания на няколко бизнеса, които спомогнаха за разрастването на групата на FT, закриването на печатни издания и преквалифицирането на публицистите. Екипът на FT Specialist наброява 300 души, като се опитахме да запазим всички от тях. Каква беше реакцията на публицистите при тези промени? Опитваме се да бъдем открити с сътрудниците за финансовите ни цели и индикатори. Винаги сме казвали на публицистите, че бъдещето е в цифровата среда. Голяма част от тях работеха и за щемпел, и онлайн. Тези, които се занимаваха профилирано по процеса на щемпел, се пренасочиха към видеопродукции. Много време инвестирахме в образования. Помагат или пречат обществените мрежи на медиите? Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама Ние до някаква степен страним от тях. Инвестираме старания в Instagram и Twitter, по-малко във Фейсбук. Те доближават до доста необятна публика и имат огромна отговорност. Понякога разочароват потребителите си. Разработихме нова консултантска услуга FT Strategies, с която да оказваме помощ на други медийни компании бизнесът им да пораства и да се трансформират. За да се развиваме сполучливо в онлайн среда, имахме потребност от инженерни разработчици. Макар да имаме опит с аутсорсинг, предпочетохме да създадем вътрешен екип. След изследвания на разнообразни градове, където има стабилно равнище на инженерен гений, добра среда и въпреки всичко не са надалеч до централата ни в Лондон, се спряхме на София. Екипът наброява близо 200 души, измежду които висококвалифицирани продуктови и инженерни експерти. Обмисляме с какви други експерти да разраснем екипа в София, да вземем за пример данни, маркетинг или друго. Как въздействат технологиите на медиите? Могат ли да заменятхората в специалността? Вярваме в задълбочената и качествена публицистика. За някои вид общоприети текстове, като да вземем за пример годишни доклади на фирмите, мога да си показва да се пишат автоматизирано единствено с надзор на качеството, преди да бъдат оповестени. Преводни текстове да вземем за пример също, когато има задоволително положителни принадлежности за превод. Вярваме обаче изрично, че качеството се прави от хора. Имаме невероятни публицисти, които не могат да бъдат заместени. Освен това хората желаят да четат отзиви, които е по-добре да идват от човек, а не от логаритъм. Има ли разлика в потреблението на медиитев Съединени американски щати и в Европа? Понякога се тревожа от американските медии, които са доста поляризирани, едни са прекомерно леви, други прекомерно десни. Надявам се хората да са наясно с това. За американския пазар нашето издание, което демонстрира обективно информацията, е доста значимо. Във FT се фокусираме върху световни тематики - какво светът мисли за Америка и противоположното. Има дискусия в публицистиката дали би трябвало да бъде справедлива или уравновесена. Какво мислите за това?
Смятам, че сме справедливи и можем да разясняваме пазари, компании и страни свободно. През 2015 година бяхме купени от японския издател Nikkei, които доста почитат публицистичната ни политика. Те са от медийния бизнес и добре знаят по какъв начин работят медиите. Има медии, през които се чува гласът на притежателя, само че при нас няма нищо сходно. Имаме публицистична независимост. Чува се гласът на основния ни редактор, който взема решение. Същото важи и за рекламния бизнес, той не може по никакъв метод да въздейства на публицистичното наличие.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Свързани публикации Моника Евстатиева, NPR: Дали едно общество е крепко или болно се дефинира от положението на медиите му 14 януари 2022, 06:33 Financial Times и " Капитал " отварят достъпа до наличието си за възпитаници от горния курс 13 декември 2021, 14:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР