Хебърбус ще инвестира собствени средства в обновяване на старите тролеи

...
Хебърбус ще инвестира собствени средства в обновяване на старите тролеи
Коментари Харесай

"Хебърбус": Тролеен и автобусен транспорт ще има в Пазарджик, докато сме акционер

" Хебърбус " ще влага лични средства в възобновяване на старите тролеи Никола Тиков отхвърля " Хебърбус " да има интервенция във вземането на решение за продажбата на общински акции Той отдава неналичието на други участници на влошеното финансово положение на сдружението и потребността от годишна субсидия
Миналата седмица Фирмата купи част от акциите на община Пазарджик в " Тролейбусен транспорт-Пазарджик ", където досега бяха собственик на 50% и по този начин към този момент ще има 70% от последното сдружение, което не е под неин надзор. Дружеството към този момент обслужва всички 14 автобусни линии в града, като има извоювана социална поръчка до 2025 година

Компанията на Михаил Тиков беше единствен участник в търга и на последната сесия на общински съвет беше утвърдена за победител, като следва до края на този месец да бъде подписан и договорът за прекачване на акции. " Капитал " изпрати въпроси до компанията, с цел да разбере претекстовете ѝ, както и да попита за бъдещето на градския превоз в Пазарджик (общината отхвърля да приказва с изданието към този момент години наред).

В отговор, Никола Тиков - шеф на компанията, както и на други компании от групата към " Булфарма " разгласи, че ще обновят транспортните средства в града без европари, а със лични средства и подсигуряват, че няма да се стигне до сюжета в Пловдив, където тролеите изчезнаха. " Градски превоз - тролеен и автобусен, ще има в Пазарджик, до момента в който нашата компания-майка е акционер ", акцентира Тиков. Лошото положение на сдружението Дружествата на Михаил Тиков постоянно са единствен участник в търговете и публичните поръчки в града, а нерядко сключваните контракти наподобяват по-изгодни за частния интерес, в сравнение с за общината. По тази причина от опозицията на кмета в града в лицето на Българска социалистическа партия показаха подозрението си дали решението е взето за придобиване на средства, които общината да употребява за разплащане на битови сметки, както сподели кметът или по други подбуди. Нещо повече, кметът Тодор Попов в началото искаше да бъдат продадени не 20%, а 25%, с което общината щеше да загуби изцяло контрола над сдружението.
Реклама
Николай Тиков отхвърли всякаква интервенция от тяхна страна за взимане на решение за продажба на общинските акции, като е безапелационен, че нямат визия за какво се е стигнало до провеждането на този търг и какво и кой го е продиктувал.

" Хебърбус " бяха единствен участник в конкуренцията и доколкото търгът протече без наддаване, акциите ще бъдат продадени на началната тръжна цена от 620 хил.лв. или 0,65 ст/акция. " Взехме решение да участваме макар високата цена и годишната счетоводна загуба ", изясни той. Според отговорите, компанията не планува за момента увеличение на капитала, чрез каквото вероятно биха могли да вземат цялостен надзор на сдружението. През такава скрита приватизация в Пловдив няколко сдружения на Георги Гергов да вземем за пример, получиха надзор над доста общински парцели, както и над Панаира.

По думите на шефа на " Хебърбус " точно докладите на " Тролейбусен транспорт-Пазарджик " са отказали евентуалните вложители, тъй като са осъзнали, че сдружението има потребност от годишна субсидия.

Относно многото контракти, които " Тролейбусен транспорт-Пазарджик " има подписани със свързани с " Хебърбус " компании, Николай Тиков сбито разяснява, че " Тролейбусен превоз има подписани контракти с доста контрагенти, извънредно на пазарен принцип в границите на закона до съответните прагове. Предполагам, че има и контракти със свързани наши компании, което не е нарушаване, само че съм сигурен, че са за незначителни стойности. "
Реклама
През предходната година общата стойност на тези покупко-продажби е към 60 хил.лв., което е ⅓ от разходените 200 хил.лв за външни услуги за 2021 година Бъдещето на тролеите Основен въпрос след провеждането на този търг е какво следва да се направи за сдружението, тъй че да се усъвършенства положението му и да се увеличи качеството на предлаганата услуга. Велина Георгиева - съветничка от Българска социалистическа партия разяснява, че пред тях не са предоставени каквито и да е капиталови планове от " Хебърбус ". Много общини този интервал ще аплайват за електрифициране на превоза си и средства за нискоемисионни транспорти, защото европрограмите имат специфична устременост натам. Тиков обаче отхвърли неговата компания да възнамерява да взима такива пари.

" Не планираме за употребяваме европрограми, сами ще се оправим с капиталовата ни стратегия, която включва годишна замяна на остарелия автопарк ", съобщи шефът в отговор до " Капитал ". " Ще продължим да влагаме заради две аргументи - обществения детайл и огромният брой наши служащи в обвързваните с компанията майка компании, които употребяват градски превоз в Пазарджик ", изяснява той.
Свързани публикации Капиталист на деня: Тодор Попов, кмет на Пазарджик 1 ноември 2021, 13:58 Собственикът на " Софиямед " Михаил Тиков навлиза в търговията с коли 28 юни 2021, 17:17 АПИ разгласи търг за над 67 млн. лева за 6-километров обход на Пазарджик 10 февруари 2021, 16:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР