Графичната част на новия общ устройствен план се преработва след

...
Графичната част на новия общ устройствен план се преработва след
Коментари Харесай

Главният архитект на Пловдив: С решение от 2007 г. контролът върху строителството е загубен

Графичната част на новия общ организационен проект се преработва след възражения. Презастрояването е реалност и се дължи на сегашния Общ устройствен план, който е оставен без наставления. Спорни планове като втория гребен канал и зоологическата градина остават на дневен ред. ВизиткаАхрянов е приключил ОМГ " Акад. Кирил Попов ", а по-късно архитектура в УАСГ - София. Специализира " Опазване на недвижимото културно завещание " към Екол де Шайо, Франция, и има " забележителен опит в региона на публичната, жилищната и църковната архитектура ".Работил е като основен проектант на регион " Южен " в община Пловдив от 2011 до 2013 година От 2014 до 2019 г, заема длъжността основен проектант на община Карлово. Назначението му за основен проектант на Пловдив стана без конкурс, при встъпването в служба на кмета Здравко Здравков.
На какъв стадий е процедурата за приемането на Общия организационен проект?

Предварителният план за Общия организационен проект беше прегледан на 1 октомври. В момента се изготвя протоколът, би трябвало да бъде показан. Бяха прегледани над 300 рекомендации, оферти и тъжби от жители, от неправителствени организации, от политически сили, от браншови организации, експлоатационни сдружения, министерства и всички останали институции, длъжни да дадат мнения за самия проект. Експертният съвет по устройство на територията стигна до извода, че би трябвало да бъде направена една нова графика с нанасяне на корекции.
Реклама
Тази графика може би ще бъде подготвена в границите на 10-15 дни. Тя още веднъж ще бъде прегледана, с цел да се видят отразените забележки, които са били направени на предходния съвет. С това ще считаме предварителния план за признат. Ще влезем в процедура на правене на финален план. Ако паметта на ме лъже, по контракт проектантите би трябвало да показват окончателният план в 6-месечен период. Този план ще бъде прегледан и показан за одобрение на общинския съвет.

В момента се входира и екологичната оценка към предварителния план. С горделивост мога да кажа, че сме разгледали проекта и към този момент сме в хипотезата на правене на подробни устройствени проекти в сходство с новия Общ устройствен план. Как се трансформира площта, планувана за застрояване, по отношение на настоящия Общ устройствен план?
Урбанизираната територия понижава, мисля, с 20 хектара. Предвидените зони за застрояване и всевъзможен тип инфраструктура на общината се понижават. За да бъде направен, ОУП-ът би трябвало да обезпечи нужната обществена, здравна инфраструктура и озеленени площи. Проектантите са ги защитили. Имаше значителен спор по въпроса. В последна сметка приемането на проекта е в ръцете на общинския съвет. През последните години в Пловдив се следи повишаване на строителния интерес. Според вас по какъв начин се отразява такова наситено развиване, изключително на жилищните комплекси, на транспортната инфраструктура на града?
Ще излъжа, в случай че кажа, че се отразява незатормозяващо. Напротив. Доста е затормозяващо, тъй като едни такива комплекси концентрират значителен брой поданици, надлежно моторни транспортни средства. Въпрос на бъдеща политика на общината е какъв брой ще е разрешено потреблението на тези моторни транспортни средства, къде ще е разрешено да се употребяват, елементарно ли ще ни е да употребяваме коли в града.
Реклама
В целия свят трендовете са, че ще става все по- и по-трудно потреблението на персонален автомобил в централните градски елементи на огромните градове. Постепенно тези зони се уголемяват и в покрайнините.

Преди един или два дни се започва поръчка за правене на план за нискоемисионни зони, които много ще повлияят на потреблението на коли, най-малко в централната градска част. Това автоматизирано ще се отрази на мисленето на хората, когато са си у дома и би трябвало да стигнат до обещано място. Част от бъдещата политика на общината ще би трябвало да бъде и мисленето за типовете градски превоз. Предвижда ли новият Общ устройствен план транспортните кръгове в града да бъдат приключени?

Да, планува се. Обаче общият организационен проект е един проект и в случай че не се тръгне към осъществяване на тези кръгове, те ще си останат върху този проект, както са били и върху предходните два. Тоест да. Планът ги планува, само че дали ще се случат е въпрос на политическа воля.

След приемането на проекта може би би трябвало да има стратегия - реализация на този проект, която да не е съсредоточена в един мандат на един кмет, а би трябвало да има някаква последователност за реализацията на проекта. Този проект е с небосвод на деяние от 20 години. В проекта е заложен и планът за градска железница. Какво съдържа този план?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Банки и финанси 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Предприемач Реклама В съответния случай за нашата градска железница в действителност става дума за градска железница, а не за трамвай, за мотриси, които да се движат по улиците на града. Става въпрос за дребни влакчета, които употребяват съществуващите жп трасета, само че биха обезпечили връзка с летище Пловдив, с индустриалните зони, с околните обитаеми места, които по този начин или другояче се обслужват по линиите Асеновград, София, Бургас, Панагюрище, Карлово и Стара Загора. По тези лъчи могат да се създадат и се употребява съществуващото жп трасе в града. Сега за няколко съответни територии, които провокират гражданското внимание. Първо - за втория гребен канал. Какво планува новият Общ устройствен план за този план? Спорът по-скоро е за самото построяването на втория гребен канал, в сравнение с за зоната, в която се построява. Вторият гребен канал отпадна от графика в ОУП-а като съществуваща водна повърхност, която в действителност я няма сега. Зоната остава същата, каквато е и до момента. Тя дава опция в бъдеще да бъде построен втори гребен канал, при изискване че се съблюдават всички законови условия. Според член 62 от Закон за устройство на територията зелена повърхност, която е " осъществена ", не предстои на смяна на статута. Доколкото съм осведомен, теренът, за който е очакван вторият гребен канал, има осъществени дейности за реализация (изграждане на алеи). Не влиза ли концепцията за осъществяване на този канал в прорез с въпросния член?
Вие говорите за подробните устройствени проекти, които не са част от диалога за общия организационен проект. Общият организационен проект зонира. Това зониране разрешава бъдещото разработване на подробни устройствени проекти в сходство с ОУП-а.

Като реализация още в годините обратно знаете, че цялата тази зона е третирана като състезателен комплекс. Всички знаем, че това е зелената част на Пловдив и ние би трябвало да си я пазим. В тази връзка би трябвало да намерим вярната формула това да се случи. Ако не се стигне до консенсус сред жителите и която и да е администрация на Пловдив, до този канал няма да се стигне. Но новият Общ устройствен план няма да забрани такова създаване?
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Не, няма да го забрани. Не смятате, че това е в нарушаване на Закон за устройство на територията? Не. Какво предопределение е заложено в новия общ организационен проект за парка " Отдих и просвета "? Става въпрос за един обстоен организационен проект, който позволява строителство. При приемането на предходния Общ устройствен план през 2007 година територията на въпросния Подробен устройствен план е планувана за зелена повърхност, само че ПУП-ът не е променен.
Ако имаме настоящ обстоен организационен проект за една територия, той е настоящ. Ако е позволена някаква неправда в процеса на разработване или в допускане, или в одобрение на този общ организационен проект, той би трябвало да бъде анулиран. Това минава по правосъден ред. Не можем ние да се произнасяме дали нещо е вярно или погрешно.

Ако имаме обстоен организационен проект, който би трябвало да се трансформира в сходство със Закон за устройство на територията, то би трябвало да се промени по съответния ред. Тоест принципалът или притежателят на парцела би трябвало да изиска смяна на подробния организационен проект. Според член 104, алинея 2 от Закон за устройство на територията не може графичната част на общия организационен проект да се одобри без нужните наставления. В Пловдив обаче настоящият Общ организационен проект е признат в своята графична част без предписанията към него.

Да, по този начин е и Пловдив страда точно поради това. С това решение на общинския съвет от 2007 година проектът е сакат и контролът върху строителството е изгубен.

Затова моята вяра е в по-бързото приемане на новия Общ устройствен план, и то в целокупност, с цел да има параметри, с които да се преценява всеки предстоящ обстоен организационен проект. Нашите старания дотук в мандата на тази администрация са били в ограничението на параметрите при допускане на разработване на нови подробни устройствени проекти.

Със страдание мога да кажа, че има ужасно доста утвърдени, настоящи подробни проекти с извънредно високи параметри на застрояване. Това е процедура от години. В полемики, които сте имали по отношение на този проблем, ставало ли е дума дали подробни устройствени проекти, утвърдени с настоящия Общ устройствен план, могат да се жалят?

Повдиган е въпросът за цялостната легитимност на настоящия Общ устройствен план. Повдигнат въпрос в диалог не значи срутване на Общ устройствен план законно. Дискусии е имало, само че в последна сметка представете си пък какъв би бил резултатът, в случай че си представим, че този проект го нямаше. Тогава надали не щяхме да се върнем при предходния проект, който е от 56-а.

В оня проект огромна част от урбанизираните територии ги няма. Плюс това не би трябвало да отхвърляме всичко, което се е случило преди нас, даже то да има недъзи. Ние сме живели с това нещо и би трябвало да намерим способи да го използваме и надграждаме.

Интервюто взе Веселин Нанов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР