Голяма част от исканията на превозвачите нямат особен икономически смисъл

...
Голяма част от исканията на превозвачите нямат особен икономически смисъл
Коментари Харесай

Превозвачи с политически връзки и мащабни искания за държавни помощи

Голяма част от настояванията на превозвачите нямат необикновен стопански смисъл и не биха имали резултат за активността им. Заради това наподобява, че митингите им са по-скоро политически стимулирани и целят рухването на държавното управление. Фирми от сектора играят още на пазара на горива и в строителството.
Международни превозвачи, които работят и зареждат най-вече в Европа, желаят отстъпки в цените на горивата от българското държавно управление. Автобусни компании, които употребяват изцяло гратис по-голямата част от пътищата, като да вземем за пример този от Пловдив до Пампорово и Смолян, желаят да не престават да не заплащат. Всички заедно упорстват за понижаване на Данък добавена стойност и повече дотации. Но в последна сметка покачват цените на услугите си за крайните клиенти.

Ситуацията може да звучи неуместно, само че напълно действително стотици камиони и рейсове блокираха основни пътни артерии. А защото настояванията на сектора са неизпълними или неприемливи, митингът им се трансформира в политически - с крясъци " оставка ".
Реклама История на историята
Годината е 2008 година В Столичната община гръмва скандал след приключването на 39-минутен запис на диалога сред зам.-кмета по превоза Велизар Стоилов със притежателите на две частни автобусни компании - Ивайло Константинов ( " Юнион Ивкони " ) и Миролюб Столарски ( " Карат-С " ), и с шефа на общинската " Столичен автотранспорт " Асен Добранов, които тогава си поделят автобуснитe линии на столицата.

Близо 15 години по-късно от срещите на властта с превозвачите отново изтичат записи. Този път обаче задачата бе да се покаже борбата на сектора и властта, а не пазарлъците сред тях.

Превозвачите бяха заплашили с голям народен митинг на 18 май, който да блокира цялата страна. да отпадне биодобавката за горивата, да има 50-процентно понижение на акциза на горивата и мораториум върху повишението на тол таксите и обсега на платените пътища. Ден преди датата на митинга разговорът сред превозвачите и кабинета беше възобновен с взаимни извинения на страните. Но реализирани договорености нямаше - единствено обещания за нови срещи в експертен формат. Заради което митингът въпреки всичко се състоя, въпреки и в по-малки мащаби.

Според представители на сектора обаче сега те са толкоз обединени, колкото не са били от години. А повода е, че министърът на превоза Николай Събев е съумял да ги обиди с незачитането на сектора и част от фирмите се чувствали " изоставени ".
Реклама
Но въпреки това митингът на превозвачите наподобява повече на политически, изключително откакто министърът на превоза Николай Събев и няколко компании влязоха в пряк спор. Факт е, че доста от тях имат директни политически връзки и ползи в разнообразни сфери като строителство и търговия с горива. Което прави обстановката доста по-комплексна.

Освен това в част от настояванията на превозвачите няма огромен смисъл - да вземем за пример множеството транспортни компании се движат из цяла Европа и зареждат гориво отвън България, тъй че каквито и отстъпки да се вършат тук, резултатът ще бъде най-малък. По отношение на тол таксите пък в медиите бе публикувано видео, което демонстрира, че спонсор на ( " Интелигентни трафик системи " АД).

А по този начин или другояче всички по-големи разноски са калкулирани в цената, която се заплаща по веригата и от крайния консуматор. Показателен в това отношение е и фактът, че броят на миналите камиони през границите се усилва с над 18% на годишна база и бизнесът освен не закъсва, а и се развива.

Проблем има единствено за автобусните превозвачи с закрепени цени на билетите, само че пък за тях ръководещите бяха оповестили, че ще търсят метод за подкрепяне.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Пловдив 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама Министърът против огромните
Според министър Събев превозвачите са употребявани, с цел да вдигнат температурата на напрежението, тъй че държавното управление да падне. По-рано с обява във фейсбук той съобщи: " В предходните години страната е раздавала обилно и без доста да внимава, дотации и на автобусните превозвачи. Вече има повече надзор и това докара до митинги. Контролът не е самоцел. Той би трябвало да спести пари на всички нас и да подреди вярно връзките в стопанската система. Филмът с няколко послушни транспортни компании на " държавна хранилка " завърши. " В процеса на диалози, закани и неодобрение изплуваха имената на няколко компании - обвързваните " Юнион Ивкони " и " Груп плюс " и пловдивската ПИМК. Или на процедура най-големият автобусен транспортьор и най-големият товарен.

" Юнион Ивкони " упрекна държавното управление, че прави " чудовищни репресии " против тях поради присъединяване като един от уредниците на митинга на Обединения транспортен отрасъл. Последва известие от министерството, че " в ход е инспекция, разпоредена от министъра на превоза и известията Николай Събев, по отношение на публикувания сигнал от съдружие " Боец " за прикриване на нередности в активността на " Юнион Ивкони ". Последва отгoвор от страна на " Юнион Ивкон ", в който Георги Георгиев от " Боец " се заплашва със съд, а Събев е запитан дали има връзка експанзията му против " Юнион Ивкони " с това, че предходната година " получихме лиценз за куриерски услуги, с изключение на с присъединяване ни в митингите ".
Всеки за себе си
През 2019 година, и стана безспорен водач в бранша. Купувачите бяха млади мениджъри без личен запас, а интервенцията не получи доверието на частна комерсиална банка. Вместо това огромният заем от 40 млн. евро бе даден от държавната ББР. Формирането на новата най-голяма компания се случи през акционерното сдружение " Транспект ", съществуващо от края на 2017 година, с капитал 50 хиляди лева и все още на договорката разграничен поравно сред Георги Атанасов, шеф на " Юнион Ивкони ", и Петър Господинов, по думите на останалите - финансист.

След договорката дългогодишното лице на " Юнион Ивкони " Ивайло Константинов, който беше народен представител от ГЕРБ, съобщи, че ще се отдаде на търговията с горива. Но все пак е изпълнителен шеф на Националното съдружие на автобусните превозвачи.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Споровете с ПИМК пък излизат отвън рамките на превоза, като компанията е и един от огромните строители в страната., поставяйки под блокада регионалната администрация. Причината беше срещата сред шефа Йордан Иванов и районния министър Гроздан Караджов, които трябваше да изяснят има ли проблем в Пловдив да се утвърждават нови подробни устройствени проекти (ПУП) за строителство.

Активно присъединяване в митингите взима и Йордан Арабаджиев, който в този момент е ръководител на Сдружението на интернационалните превозвачи. Дълги години, при ръководството на ГЕРБ обаче, той беше шеф на ДАИ.
Борба за гориво
Основната част от настояванията на сектора са във връзка с горивото. Любопитно е, че и двете съществени компании, забъркани в свадите с властта в последните дни, имат бизнес точно в областта на горивата.

Важно е да се напомни, че в персонален спор с министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев влезе Георги Самуилов, притежател на " Инса ойл ". о. " Инса ойл " доставя доста по-малки търговци на горива, само че от началото на войната от пазара обясниха, че не предлага толкоз атрактивни условия както преди.

Групата на Илиян Филипов има 8-9 обекта за продажба на горива. Те се развиват през компанията " Европейска комисия Петрол ", като компанията се занимава и с превоз на дизелово гориво в България и Европа и разполага с автоцистерни за доставка. Фирмата е благосъстоятелност на Костадин Филипов и на Елена Демирова. Костадин е наследник на един от двамата основатели на най-големия авто транспортьор на товари (ПИМК), Илиян Филипов.

Компанията е учредена през 2015 година Създаването на петролна компания от транспортьор не е изненада, като огромните автомобилни компании постоянно разполагат със лични бензиностанции и да са по-независими от огромните търговци на горива.

Ивайло Константинов пък развива бизнеса си през " Уни енерджи ", която развива верига бензиностанции под марката Avia. " Уни енерджи " съществува от години. Компанията е с 505 хиляди лева капитал. Преди време Константинов съобщи, че има към 20 терена и аграрни земи, както и планове да развива огромна верига. Avia действа на правилото на съдружие. " Уни енерджи " има дял в " Авиа България ", в която вземат участие още швейцарското Avia International и третият сътрудник - " ТТН комерс ". Развитието на обектите е на принцип, непосредствен до франчайзинга, като в страната има още няколко обекта под марката.

Всичко това демонстрира, че зад митингите на превозвачите се крият доста повече неща от икономическите претенции. Въпросът е дали държавното управление ще може да отговори на всичко, или митингите ще продължат с по-голяма.
Исканията на превозвачите са от седмици, не са в писмена форма, само че ето най-често спряганите: Да не се подвигат цената на тол таксите и обсегът на платените пътищата Да се понижи акцизът на горивата с 50% за 6 месеца Да отпадне краткотрайно биодобавката към горивата 100% субсидиране на преференциалните пътувания при постоянните линии, които се движат с метан, тъй като там няма данък Да се таксуват по-скъпо непознатите превозвачи през първокласните пътища, само че не и българските. Какво предложи кабинетът: Намаляване на цената на биодобавката със 150 - 200 $ на звук по-ниско от цената на спот пазара за юли - септември Премахване на акциза за пропан-бутан и метан, което ще смъкна 34 ст. от цената на кг Намаляване на Данък добавена стойност за пропан-бутан и метан от 20% на 9% Работна група ще стартира да прави разбори за индексация на договорите на автобусните превозвачи, които имат закрепени цени. Коментар за какво поисканото е невероятно България е на минималната акцизна ставка за дизел и бензин, а Брюксел не позволява рухване под нея Тол таксите бяха понижени през 2020 година сякаш краткотрайно, само че без смяна и до момента. Платеното сподели, че от винетки на леки коли се събира двойно по-висока сума, в сравнение с от камиони и рейсове. Последните постоянно употребяват изцяло безплатната за тях второкласна пътна мрежа - да вземем за пример пътят Пловдив - Смолян е подобен Таксуването на непознати превозвачи по друг метод от българските опонира на европейските правила на конкуренцията За интернационалните товарни транспорти тези претенции не са решение, защото горивата по маршрута в чужбина си остават скъпи. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР