Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс беше уволнен

...
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс беше уволнен
Коментари Харесай

Херберт Дийс - външният човек, който не успя да завърши революцията във Volkswagen

Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Group Херберт Дийс беше уволнен без предизвестие три години преди приключване на контракта му. Постоянните му конфликти със синдикатите, недомислените му изказвания, както и проблемите в софтуерното поделение на VW настроиха значително хора против него. Наследник на Дийс е ветеранът в групата Оливер Блуме, чието предопределение може да алармира и по-малко амбициозни цели от тотална офанзива на електрическия фронт.
" Благодаря на всички сътрудници, наслаждавайте се на почивката. Компанията ни е добре позиционирана за втората половина на годината. " Положителният пост в LinkedIn беше пуснат единствено два часа преди създателят му да разбере, че изобщо няма да изкара втората половина на годината в същата тази компания. Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Group Херберт Дийс беше уволнен без предизвестие три години преди приключване на контракта му. Един от най-могъщите хора в автоиндустрията пое един от нейните колоси преди четири години. Сега уволнението му слага под подозрение осъществяването на поставените от него цели и тактики.

А единствено преди година Дийс не усещаше никаква опасност за кариерното си бъдеще. Той съумя да извлече групата от рецесията след така наречен " Дизелгейт ", а амбициозната му тактика за преобразяване на VW в колос за електрически автомобили и даже общественото му другарство с създателя на Tesla Илън Мъск единствено радваха вложителите. Въпреки това непрекъснатите му конфликти със синдикатите, недомислените му изказвания, както и проблемите в софтуерното поделение на VW настроиха значително хора против него. Дийс въпреки всичко се усещаше сигурен поради поддръжката на фамилиите Пийх и Порше, които държат над половината от акциите с право на глас и 31.4% дял във Volkswagen. Но уволнението му към този момент е реалност, откакто загуби и тяхното доверие.
Реклама От огромния съперник към VW
Херберт Дийс дойде във Volkswagen от огромния съперник BMW през 2015 година, където беше в надзорния съвет и отговаряше за разработките на нови модели. Според източници от компанията тогава напускането му е било обвързвано и с пренебрегването на кандидатурата му да оглави BMW. Във VW той влезе непосредствено в управителния съвет като ръководещ марката VW. Първата половина от престоя му във VW съответства с следствията от дизеловия скандал през есента на 2015 година, довел до всеобщи изтегляния на коли изключително в Съединени американски щати и струващ на производителя близо 20 милиарда $. Кризата се отрази и на Audi, Porsche и Skoda, само че до 2018 година се уталожи, въпреки и с цената на доста пари и удар по репутацията на колоса. Всъщност на Дийс се падна да се оправя с рецесия, зародила надалеч преди той да се причисли към компанията, една от най-големите в автоиндустрията през последните десетилетия, разяснява сп. Autoweek.

През 2018 година Дийс пое ръководството на цялата група. През годините преди този момент той и екипът му се бориха да възстановят имиджа на Volkswagen след абсурда. И една от най-важните признати ограничения беше преходът към електромобилност. Дийс сложи началото на всеобщите вложения в коли и технологии на ток, като по този начин даде преимущество на групата пред главните й (традиционни) съперници. Групата разгласи планувани вложения 89 милиарда евро през идващите пет години в създаването на цифрови и електрически автомобилни технологии (около половината от целия бюджет за вложения на компанията за периода). От 2019 година компанията стартира да пуска на пазара модели под е-бранда си ID и откри Цвикау като индустриален център. И въпреки Tesla към този момент да беше набрала преднина в Европа, VW съумя да настигне съперника си. Самият Дийс в никакъв случай не е криел възторженостите си към Илън Мъск, и то дотам, че това дразнеше някои хора в ръководството на групата. През последните две години моделите ID.3 и ID.4 са измежду най-продаваните на пазара, въпреки и във време на пандемия и дефицит на чипове.

Друга съществена цел пред Дийс, когато влезе във VW, беше да понижи разноските. През 2015 година тогавашният изпълнителен шеф на групата Мартин Винтеркорн му сложи задачата да редуцира 5 милиарда евро на година от разноските. Още тогава това го сложи в спор с могъщите профсъюзи, който по този начин и не се уталожи през целия му престой в групата. Темата за загуба на работни места е доста сензитивна в компанията, която е един от най-големите частни работодатели в света с над 670 000 световни чиновници (290 000 от тях в Германия). Долна Саксония държи 20% от акциите с право на глас във VW, а профсъюзите имат представители в надзорния съвет с огромно въздействие върху решенията. Дийс (а и изпълнителните шефове преди него) имаше задачата някак да удовлетвори желанията на тези групи и в това време да организира най-голямата промяна в историята на Volkswagen с последователното прекъсване на моторите с вътрешно горене. Точката на шупване беше достигната през есента на предходната година, когато Дийс съобщи, че забавянето на прехода към електрически автомобили може да коства на производителя над 30 000 работни места.
Софтуерно закъснение
Въпреки огромния прогрес в електромобилността под ръководството на Дийс компанията изостава в един главен аспект от него - софтуера. Според осведомени бавната работа и неуредици във вътрешния разработчик на VW - CARIAD, са коствали забавянето на съществени модели на другите марки. Подразделението беше под директното ръководство на Дийс и в един миг може да доближи 10 000 чиновници, което ще го направи една от най-големите сходни компании. Преди време Дийс направи огромната неточност импровизирано да каже, че Porsche и Audi са заплашили плана, като поискали персонализирани софтуерни системи. Според осведомени това също е асъдействало за недоволството против мениджъра.
Реклама
" Софтуерът просто има прекомерно доста проблеми. Досега само Tesla съумя да създаде софтуера си. Всички други автопроизводители, наподобява, срещат съществени компликации в прехода си към " софтуерно дефинирани " коли ", разгласи немският анализатор Фердинанд Дуденхьофер пред NY Times.

Въпреки че в един миг Дийс беше любим на вложителите, през последната година акциите на VW са изгубили 45% от цената си. Естествено, не по виновност (единствено) на мениджъра - имаше и пандемия, война, дефицит на чипове, инфлация. Но сривът също способства за уволнението му.

В последна сметка наподобява, че Дийс самичък се сложи сред чука и наковалнята: за някои в надзорния съвет той е работил прекомерно бързо, за други - прекомерно постепенно, разяснява Bloomberg. От една страна, беше в непрекъснат спор със съвета на служащите във VW, а от друга, фамилиите Пийх и Порше взеха решение, че резултатите не са задоволително приемливи за мултимилиардните вложения. Мениджърът не съумя да натрупа задоволително съдружници и най-после остана тотално изолиран.

" Напускането на Дийс не би трябвало да е изненада, като се има поради какъв брой маргинализиран беше той през последните месеци. Моментът е несполучлив и е още една илюстрация за нефункционалността във VW ", разгласи Филип Ушоа, анализатор в Jefferies.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР