Гласът на опозицията не се чува през последните месеци и

...
Гласът на опозицията не се чува през последните месеци и
Коментари Харесай

Защо опозицията в София потъна в политическа тишина

Гласът на опозицията не се чува през последните месеци и чувството е за безвремие година преди локалните избори Българска социалистическа партия, Демократична България и Борис Бонев се сблъскват със стената на болшинството за множеството си оферти и това постоянно ги демотивира Ключово е обаче гласът на опозиционерите да продължи да се чува най-малкото тъй като осветлява решенията на ръководещите
Покрай кметските избори през 2019 година София кипеше. Най-заплетената за последните 15 години предизборна акция тогава роди нова сила и нови очаквания. За първи път на изборите се яви цивилен деен претендент, който завоюва безапелационен резултат. Това стимулира ненапълно двете огромни опозиционни групи - " Демократична България " и Българска социалистическа партия, да са по-шумни и по-инициативни. Освен това болшинството в Столичния общински съвет (СОС) се смали и като цяло имаше очакване за промени.

Три години по-късно, когато четвъртият мандат на кмета Фандъкова към този момент тлее, спринтьорите наподобяват изтощени. Гласът на опозицията не се чува през последните месеци, а фокусът на някои опозиционери към този момент се измества към подготовка за идващите избори и стартира да придобива по-скоро пиар нюанс.

Свършеното до тук въпреки всичко не е малко - " Демократична България " може да се похвали с някои позволени нередности, Българска социалистическа партия - с интензивност най-вече по тематиките за детските градини и сметосъбирането, a самостоятелният общински консултант и създател на " Спаси София " Борис Бонев има импортирани над 30 отчета в СОС (виж карето).
Реклама
Една от най-важните задания на опозицията обаче е да дава бистрота на решенията на ръководещите. Затова е ужасно, когато реши да си вземе " отмора " от шума и делата. Напоследък мъчно можете да се отличи интензивност отвън тази на ГЕРБ, а лятото (което върви и с августовата ваканция) не вещае особена вяра за смяна.
Изборите погълнаха СОС
Обяснението за затишието ненапълно е в изборните маратони през предходната година. Независимият Борис Бонев се изключва от общата наклонност, като напомня, че е внесъл десетки оферти с решения на проблеми. " Oпозицията в СОС като че ли се посвети върху спечелването на националната власт и доста сътрудници съветници станаха депутати. Фокусът им е в Народното събрание, а не в Столичната община, което за мен не е почтено към гласоподавателите. Който е желал да става народен представител или министър, не е трябвало да се явява на локалните избори през 2019 година, тъй като проблемите на София изискват сериозен фокус и дългогодишно неизменност. Няма какво да се лъжем - знаете и за съмненията, че част от опозиционерите работят дружно с ГЕРБ по някои основни за ръководещите въпроси ", разяснява той за " Капитал ".

От Българска социалистическа партия споделят, че съгласно тях е нямало мъртвило, като се аргументират с това, че въпреки всичко 2021 година е била извънредно наситена с политически проблеми на национално равнище, в това число и три предизборни акции, които са трансформирали фокуса на публичния интерес от локалната проблематика към националната такава. " За основаването на такива показа роля несъмнено изигра и коронавирус пандемията, заради която съвсем две години непрекъснатите комисии и сесиите на СОС допреди няколко месеца се организираха напълно онлайн ", споделя зам.-председателят на СОС и общински консултант Милка Христова за " Капитал ". Според нея поради това, че през 2023 година следва провеждането на локални избори, предстоящо ще се увеличи градусът на напрежение по проблемите на ръководство на Столична община.

" Българска социалистическа партия ще насочи напъните си да се открои като съществена опозиционна мощ и опция на ръководещото болшинство на ГЕРБ в СОС, като освен подлага на критика слабостите в ръководството, само че и предлага своите решения за тях ", споделя Христова.
Реклама
От " Демократична България " също смятат, че не може да се каже, че има мъртвило в дейностите на опозицията. От там одобряват, че при започване на мандата е имало по-голям интерес поради пробива на Демократична България в столицата и вниманието на медиите. " През предходната година фокусът - и политически, и медийно, се измести към националните избори и сформирането на държавно управление, което евентуално е основало чувството, че дейностите в столицата са неактивни. Напротив, общинските съветници не са спирали с самодейностите и може да се чака даже идентификация предвид на локалните избори през 2023 година ", споделят оттова.
Какво изсветлиха
Причината за умората на опозицията евентуално е в безвремието, подбудено от средата на мандата, когато никой няма особена полза да извлича политически дивиденти. Друг демотивиращ фактор остава това, че множеството оферти катастрофират в стената на болшинството. Понякога се случва още при разискването им в комисии с обяснението, че са нужни още мнения или приложения към документите, а след това се бавят с месеци.

Все отново остава скъпата роля на опозиционерите да оповестяват, когато ръководещите се готвят да одобряват противоречив отчет в общинския съвет (с обезпеченото болшинство ГЕРБ + ВМРО), както и да напомнят защо отиват парите на софиянци в последна сметка - било то посредством фотоси на некачествени поправки, репортажи от място за това какво става с боклука или разпространение на данни.

" От " Спаси София " осветихме свадите към ремонтите на " Граф Игнатиев " и Западен парк, на общежитието в " Дружба ", където цените бяха мощно повишени, публикувахме и стряскащите разлики в цените за уличното осветяване на стойност 73 млн. лева Подобни безобразия има във всяка сфера на градското ръководство - от ЦГМ, през ремонтите на ремонтите до сметопочистването ", споделя Борис Бонев. Според него транспарантното ръководство и честното вложение на парите на жителите е безусловно базовото изискване София да стартира да се развива като естествена европейска столица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР