Форум Ретинопатия на недоносеността - за бъдещето на нашите недоносени

...
Форум Ретинопатия на недоносеността - за бъдещето на нашите недоносени
Коментари Харесай

Водещи специалисти от България и света дискутираха ретинопатията при недоносените деца

Форум " Ретинопатия на недоносеността - за бъдещето на нашите недоносени деца " се организира в София през ноември. Той сложи във фокуса си един от най-наболелите и обществено значими въпроси на детската офталмология и неонатология. Обмяната на опита сред разнообразни експерти оказва помощ за по-качествена здравна помощ и понижаване броя на децата, изгубили зрението си.
Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата по целия свят. В България с помощта на взаимните старания на неонатолозите и офталмолозите през днешния ден тя е " една от водещите ", а не " водещата " причина за детска зрителна инвалидизация. Целта на българските офталмолози е статистическите данни за България да подхождат на тези в страните с най-високо равнище на неонатологична и офталмологична грижа.

Това е главното обръщение на симпозиума " Ретинопатия на недоносеността - за бъдещето на нашите недоносени деца ", който се организира на 12 ноември 2022 година в " Гранд хотел София ". Събитието бе проведено от Българското сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика под патронажа на президента на България Румен Радев и в партньорство с Българския лекарски съюз и Столичната община. Водещи лекари от България и изтъкнати интернационалните експерти обмениха опит в актуалната диагностика и лечебни благоприятни условия за лекуване на ретинопатията при недоносените деца в границите на симпозиума.

Във форума участваха близо 150 души - неонатолози, офталмолози, анестезиолози и експерти по здравни грижи.
Реклама
Лекторите бяха 15, разграничени в три панела. От българска страна лектори бяха проф. доктор Александър Оскар, ръководител на Българското сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, доцент доктор Невяна Велева, секретар на сдружението, доцент доктор Ралица Георгиева, проф. доктор Мая Кръстева, проф. доктор Боряна Слънчева, доцент доктор Галина Димитрова, доктор Огнян Младенов и други Чуждестранните лектори бяха проф. доктор Андреас Щаал, шеф на отделението по офталмология в Университетския медицински център Грайфсвалд, Германия, и доктор Йохана Пфайл, която взе участие в няколко интернационалните плана, свързани с преждевременното раждане. Проф. Щаал показа модерни трендове в лекуването на ретинопатията, а доктор Пфайл срещна участниците с европейския указател на децата, лекувани за ретинопатия, в който взе участие и България през клиниките по очни заболявания на УМБАЛ " Александровска " и на болница " Токуда ".
От ляво надясно: кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. доктор Александър Оскар, ръководител на Българското сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз, и проф. Андреас Щаал, шеф на отделението по офталмология в Университетския медицински център Грайфсвалд, Германия
Сред формалните лица, които почетоха форума, бяха и кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов, шефът на здравната каса проф. Петко Салчев, ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров и други

Форумът прегледа главните акценти в няколко тематични панела: ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и лечебни благоприятни условия.

Няколко съществени извода могат да се формулират на база на лекциите и полемиките:
Реклама
Ретинопатията, обвързвана с недоносеността, въпреки и към момента да е измежду водещите аргументи за детска слепота, към този момент не е съществена причина, както бе до преди няколко години. Разполагаме със модерна инсталация за скрининг, диагностика и лекуване на недоносените бебета. Неонатологичните грижи са от значително значение за предварителна защита развиването на ретинопатия. " Златен " стандарт в лекуването е лазерната фотокоагулация на исхемичната ретина, независимо или в композиция с интравитреални инжекции на лекарства, които потискат неоваскуларизицията. Самостоятелното приложение на лекарства крие крие риск от рецидив и изисква дълготрайно наблюдаване (до 7 месеца).

През последните 10 години познанията и опитът на лекарите се обогатиха доста във всеки аспект на заболяването. Това е една от аргументите да се провежда подобен конгрес, който да събере на едно място всички експерти, ангажирани с тематиката, като се показват всеобхватно аргументите за развиването ѝ, ранното ѝ диагностициране и навременното лекуване, дълготрайното следене и предотвратяването на очните затруднения, които могат да се следят при деца, родени прибързано.
От ляво надясно: проф. Александър Оскар, проф. Мариета Конарева (офталмолог), проф. Мая Кръстева (неонатолог) и доцент Невяна Велева (детски очен доктор и секретар на офталмологичното дружество).
Сетивата са връзката сред индивида и света, те дават на детето опция да има пълностоен живот и да развие своя капацитет - това се споделя в приветствието на президента Румен Радев до участниците във форума. Радев напомня, че самодейността " Българската Коледа " поддържа напъните и устрема на българските офталмолози да ползват новаторски способи на диагностика и лекуване, като обезпечава на лечебните заведения инсталация от най-ново потомство.

В приветствието до участниците проф. доктор Александър Оскар и доцент доктор Невяна Велева също акцентират смисъла на " Българската Коледа " за обезпечаване на инсталация за диагностика, лекуване и следене, която доста покачва както опциите на лекарите, по този начин и здравната грижа, която се дава на дребните пациенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР