Фокусът за мениджърите може да се наложи да се измести

...
Фокусът за мениджърите може да се наложи да се измести
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на стратегиите във фармацевтичната индустрия

Фокусът за мениджърите може да се наложи да се измести към по-дългосрочни външни провокации. Търсенето в международен мащаб пораства бързо и невижданата потребност от ваксини и терапия против коронавирус оказа спомагателен напън върху промишлеността. Засилената държавна интервенция и протекционистичните търговски политики основават нов напън върху индустриалните мрежи и биха могли да доведат до нараснала регионализация.
В предишното доста фармацевтични компании не бяха определили като приоритет оперативната си тактика на фона на растящата конкуренция. Сега това се трансформира. Фактори като пандемията от ковид, високата инфлация, геополитиката, новите лечебни модалности и способи на работа вършат жизненоважно за фармацевтичните компании деликатно да преразгледат своя дълготраен избор в снабдяването, производството и веригата за доставки.

Сега е точното време фармацевтичните компании още веднъж да подчертават върху оперативната тактика, тъй като секторът излиза от две години интензивно " гасене на пожари ". Фокусът за мениджърите може да се наложи да се измести от преобладаващия акцент върху непрекъснатото усъвършенстване - в това число икономисване на разноски, обезпечаване на качеството и непрекъсната подготвеност за осъществяване - към по-дългосрочни външни провокации. Те включват висока инфлация и увеличение на сложността на интервенциите и риска, както и комбинираните резултати от действието на тези фактори. Това се споделя в настоящ разбор на консултантската компания McKinsey.
Реклама
Директорите, отговарящи за фармацевтичните интервенции, в този момент имат опция да обезпечат още по-голяма стойност на фирмите, като реализиран тази смяна във фокуса, само че те би трябвало да работят бързо, с цел да бъдат в крайник с провокациите, пред които е изправена промишлеността.
Перфектна стихия от външни провокации
Фармацевтичната промишленост е изправена пред голям брой предизвикателни трендове. Търсенето в международен мащаб пораства бързо и невижданата потребност от ваксини и терапия против коронавирус оказа спомагателен напън върху промишлеността. Способността на бранша да намира новаторски решения за основаване на ваксини против ковид-19, до момента в който към момента съществува съществено търсене, е удивително достижение, само че възходящото световно търсене към момента е доста предизвикателство за промишлеността в дълготраен проект.

Нови лечения като клетъчна и генна терапия и технология за иРНК ваксини са се нараснали от 11 на 21% от създаването на медикаменти - най-бързият напредък, следен в миналото в бранша, означават създателите на разбора. Тази смяна евентуално ще докара до по-голяма фрагментация на технологиите, нови вериги за доставки и неповторим витален цикъл на един артикул. Към характерните за промишлеността трендове би трябвало да се прибавят и по-широки световни такива като напън върху веригата за доставки. Фармацевтичната промишленост се смята за ненапълно предпазена поради високите си равнища на ресурси и дългогодишното двойно доставяне, за 10-годишен интервал вероятността от спиране на веригата за доставки към момента може да докара до евентуална загуба на 25% от брутната облага.

Инфлацията се увеличи през последните месеци до равнища, невиждани от десетилетия, което докара до увеличение на разноските за труд, първични материали и превоз. Това надвишава непрекъснатия ценови напън, пред който фармацевтиката към този момент е изправена, изключително при генеричните медикаменти. Тъй като не се чака клиентите на фармацевтичните компании да поемат изцяло тези нараствания на разноските, маржовете на облагата са под напън. В същото време засилената държавна интервенция и протекционистичните търговски политики основават нов напън върху индустриалните мрежи и биха могли да доведат до нараснала регионализация. Това би било капиталоемко упражнение - с цел да се регионализират единствено 10% от настоящата търговия с ваксини в съответен географски район, държавните управления ще би трябвало да влагат към 100 млн. $, пресмятат консултантите от McKinsey.
Реклама
Фармацевтичната промишленост също е изправена пред дефицит на гении, обвързван с по-широките трендове на пазара на труда, в това число 20-процентното нарастване на търсенето на позиции, свързани със STEM, в промишлеността на науките за живота в Съединени американски щати. Това предизвикателство се усложнява от повишаването на отдалечената работа, което покачва упованията на чиновниците за еластичност. В отговор съвсем всички фармацевтични компании опитват с хибридни модели на работа.
Основни резултати
Авторите на разбора означават, че тези световни трендове имат шест съществени последствия за фармацевтичните компании: възходяща оперативна трудност, покачващ се риск, изменящи се условия за потенциал, по-високи условия за финансови разноски, нараствания на променливите разноски и благоприятни условия за спестявания.

Рисковете може да се усилят заради възходящите екологични, обществени и управнически (ESG) упования и пропуски в уменията, до момента в който новите лечения и ускорената цифровизация също могат да доведат до смяна. Това е допустимо да наложи преквалификация и повишение на квалификацията на личния състав, както и възобновен фокус върху набирането на личен състав отвън фармацевтичната промишленост. От позиция на разноските фармацевтичната промишленост може да усети нуждата от доста нарастване на финансовите разноски, свързани с построяването на нови обекти и нова цифрова инфраструктура. Вероятно е да се повишат и променливите разноски в области като първични материали, превоз и овакантяване на чиновници, преквалификация и хонорари.

Въпреки че тези последици са предизвикателни, те могат да обезпечат и благоприятни условия за спестявания в няколко области. Например уговорките на ESG за понижаване на отпадъците биха могли да намалят разноските, както и сполучливата цифровизация. Предизвикателството се крие в монетизирането на тези спестени разноски, като се има поради, че промишлеността от дълго време основава стойност основно посредством разширение на приходите, а не посредством икономисване на разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР