Евтините ипотечни кредити, търсенето на сигурност за спестяванията и мобилността

...
Коментари Харесай

Жилищният пазар набра скорост след пандемията

Евтините ипотечни заеми, търсенето на сигурност за спестяванията и подвижността на популацията водят до растеж в покупко-продажбите с жилищата. Активното търсене и краткотрайно понижаване на предлагането - резултат от стъписването в строителството при корона рецесията, подвигат леко цените през първото тримесечие. Ще се обърне ли наклонността - зависи от лихвите на банките, политическата и икономическата непоклатимост и възможен растеж в предлагането на жилища.
Жилищният пазар в България мина леко през трите талази на корона рецесията и към този момент е в доста добра форма. През първото тримесечие на 2021 година са подписани повече покупко-продажби освен в сравнение с при започване на 2020 година, само че и в съпоставяне със същия интервал на 2019 година По данни на Агенцията по вписвания растежът за страната е 17%, а за София - 26%, и той не може да бъде пояснен единствено с по-ниската база през предходната година. Има растеж и по отношение на релативно мощната 2019 година - 10% за страната и 18% за София.
Автор: Капитал
" Такива резултати, почтено казано, не съм очаквал. Изненадан съм, само че когато задълбаем за аргументите, виждаме, че може би има логичност ", споделя Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие " Недвижими и парцели " и шеф на " Фарос ".
" Има насъбрана ликвидност и тя търси способи да бъде вложена, а недвижимите парцели са един от сигурните и желани активи. " Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties Евтини заеми и огромни спестявания
И сегашната интензивност на имотния пазар в огромна степен е обвързана с политиката на банките. Рекордно ниските лихви по заеми подтикват покупките с ипотечен заем. Спестяванията в рецесията нарастват, само че нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над избран размер карат хората да избират инвестиция в парцел вместо банков депозит. Тенденцията не е нова, само че е определяща за пазара на жилища.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ", поддържа тези наблюдения с числа: " Близо 50% от покупко-продажбите, подписани през първите три месеца, са финансирани с банков заем. По данни на Българска народна банка новоотпуснатите и предоговорени остарели заеми за придобиване на жилище от началото на годината са 1.01 милиарда лв., което е с 9% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
От началото на изключителното състояние до края на март 2021 година банковите депозити на семействата са нарастнали с 6.73 милиарда лева, или 12% повече по отношение на година по-рано, демонстрира статистиката на централната банка. Недвижимото имущество се приема като най-хубавото влагане на средствата и ползата към парцелите, изключително в рецесия, е обикновено да нарасне ", показва тя.
" Не записваме понижение на цените в нито един жилищен сегмент измежду регионалните градове в страната. " Антон Андонов, изпълнителен шеф на " ЕРА недвижими парцели " Активна миграция на население
Динамиката е обвързвана с някои демографски трендове - продължаващи, и някои при вътрешната миграция и при завръщането на българи от чужбина, споделя Добромир Ганев. По данни на Национален статистически институт през предходната година за пръв път има позитивен приръст на българите, които са се върнали от чужбина (30 000), по отношение на тези, които са отпътували (около 6000). Около 25% от завърналите се са от Турция. Голяма част от тях купуват парцели в Южна България - в Кърджали и Пловдив, и тъкмо в Пловдив следим огромен растеж на покупко-продажбите, споделя Ганев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР