Европейски ESG фондове започват да залагат на компании за изкопаеми

...
Европейски ESG фондове започват да залагат на компании за изкопаеми
Коментари Харесай

Енергийната криза кара ESG инвеститорите да преосмислят петрола и газа

Европейски ESG фондове стартират да залагат на компании за изкопаеми горива. За промяната на посоката способстват опасенията за дефицит на сила. Сегашните високи цени на енергийните запаси с изключение на на войната се дължат и на неналичието на вложения през последните години, настояват анализатори.
Целите за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, които доста държавни управления и компании си сложиха през последните години, изглеждаха прекомерно предизвикателни, а войната в Украйна в допълнение затрудни напъните за декарбонизиране на международната стопанска система. На мениджърите и политиците в този момент им се постанова да балансират сред упоритостите за чисто произвеждане и опасността от дефицит на сила. Руската инвазия разпали спор за ролята на петрола и газа в енергийния преход, а ESG вложителите, наподобява, вършат крачка обратно и стават по-благосклонни към фирмите за изкопаеми горива, демонстрира разбор на Financial Times.

Европейските фондове, които ползват ESG стандартите (екологични, обществени и управнически критерии), нормално заобикалят петролните и газовите компании. Но в този момент има признаци на смяна в позициите. 6% от европейските ESG фондове към този момент имат вложения в Shell спрямо 0 в края на предходната година по данни на Bank of America. Скромно се усилва ползата и към други енергийни компании като Galp Energy, Repsol, Aker BP и Neste измежду оценените от BofA 1200 европейски дейни и пасивни ESG фонда.
Реклама Смяна на посоката
Инвеститорите дават късмет на енергийните компании, защото без тях преходът би бил мъчно изпълним, считат специалисти. Много от замърсяващите бизнеси също се отнасят съществено към предизвикването за чиста нула, като влагат в технологии като водород и хващане на въглерод, споделя Марк Лейси, управител на тактиките във фокусирания върху енергиен преход фонд на Schroder за 3 милиарда $. Нагласите се изместват в интерес на енергийните компании даже измежду вложители, които до момента на желали да имат нищо общо със бранша.

До известна степен смяната е подтикната и от решенията на политиците. След месеци диспути неотдавна, в случай че дават отговор на избрани условия. Това ще удължи живота на някои нуклеарни и газови централи, а те ще притеглят по-лесно частни вложения и европейско финансиране.
Или стъпка от прехода
Насърчаването на по-чистите изкопаеми горива като природния газ вместо най-мръсните като въглищата е значима стъпка, споделя Джовани Стауново, пълководец в UBS. Отпускането на средства към фирмите за изкопаеми горива не значи, че вложителите би трябвало да изоставят екологичните си правила. Те могат да влагат в водачите по резистентност, в това число компании, които употребяват минимум нездравословни за околната среда техники за рандеман, пазят биоразнообразието и усилват разноските си за възобновими енергийни източници, споделя той.

Самите бизнеси се стремят към ESG критериите, защото те ги вършат по-желани от вложителите. По-високите ESG резултати се свързват с по-добро показване на акциите на петролните и газовите компании, демонстрира разбор на Rystad Energy, който съпоставя 42 обществени компании в бранша след 2016 година
Реклама
Ограниченията върху съветските доставки на изкопаеми горива тласнаха цената на суровия нефт брент до съвсем рекордно високо равнище през март, а цените на газа в Европа доближиха невиждани върхове. За настоящето повишаване с изключение на войната способстват и незадоволителните вложения през последните години. Несигурността във връзка с енергийните политики, както и опасенията, че спомагателните вложения в нефт и газ са в прорез с обещанията за чиста нула, са потиснали финансовите разноски под равнищата, които търсенето и предлагането изискват, счита Амрита Сен, шеф по проучванията и съосновател на консултантската компания Energy Aspects. Глобалните вложения в изследване и произвеждане на нефт ще се усилят от 390 милиарда $ тази година до 450 милиарда през 2024 година, само че ще останат под прага от 550 милиарда $, нужни, с цел да стартира да се поправя дефицитът в предлагането, твърди Energy Aspects.

Високите енергийни цени сътвориха големи непредвидени облаги за производителите на нефт и газ, като чистият приход ще се удвои тази година до 4 трлн. $ съгласно Международната организация по енергетика (IEA). Според организацията тези резултати са добра опция огромните петролни и газови компании да влагат в чисти технологии и да изпълнят уговорките си за нулеви чисти излъчвания.
Свързани публикации Голямата енергийна договорка, от която Европа се нуждае, с цел да победи Путин 25 юли 2022, 06:15 Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство 18 юли 2022, 16:32 Скандалът с DWS, или по какъв начин " грийнуошингът " вкара ESG фондовете в обсега на регулаторите 13 юли 2022, 10:30 Европейски Съюз пропусна опцията да бъде пример за зелени вложения 12 юли 2022, 16:47 ESG стандартите стават наложителни през 2024. Какво прави бизнесът? 7 юли 2022, 15:00 Европейският парламент удостовери газа и нуклеарната сила като зелени енергийни източници 6 юли 2022, 14:48 Въглищата краткотрайно се възраждат в Европейски Съюз поради войната в Украйна 20 април 2022, 16:38 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР