Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева правят първата българска

...
Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева правят първата българска
Коментари Харесай

Колелета на поискване

Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева вършат първата българска компания за споделени колела. С инвестиция от бизнес ангели в размер на 100 хиляди евро пускат 100 велосипеда в София през април 2022 година Приложението Cyrcl към този момент има над 5 хиляди регистрирани клиенти и възнамерява разгръщане в други български градове.
" Работата на 425 дръвчета за една година. " Толкова се равнява карането на колело от потребителите на услугата Cyrcl за 300 хиляди минути, с което са спестени 8.5 тона въглеродни излъчвания съгласно Енрико Маринов, един от тримата съоснователи на първата българска компания за споделени механични колела. И то единствено за пет месеца след формалното пускане на приложението, чиято задача е да направи София по-зелен град, а след столицата да навлезе и в други местоположения в страната. Да поемеш риск на дребен пазар Докато следва в Милано преди години, Маринов за пръв път вижда споделени електрически колелета, каквито до тогава няма в България. Звъни на приятеля си от детинство Асен Янков и стартират да се чудят по какъв начин да внесат същия този модел в София, където инфраструктурата няма доста общо с огромните градове в Западна Европа. В последна сметка вземат решение да не стартират подобен бизнес, тъй като нямат увереността, че моделът ще проработи на наша почва. Няколко години по-късно - през 2019 година, двамата още веднъж разискват концепцията, откакто компанията за споделени коли Spark опровергава упованията им за сектора на споделеното пътешестване. " Казахме си, че щом на всички места в Европа става, може и в България да ни се получи ", споделя Маринов.

Покрай общи познати двамата се срещат и с третия съосновател на Cyrcl - Симона Йончева, която се занимава напълно с човешкия фактор в развиването на компанията, като цели да сътвори общественост към задачата на бизнеса. Екипът се сработва добре, разяснява Маринов, защото тримата имат напълно разнообразни качества и дилемите са разграничени. Маринов е виновен за оперативните задания и финансовите каузи, а Янков, който по обучение и специалност е IT експерт, поема софтуерната част на стартъпа. От концепция до работещ бизнес модел С към този момент образуван екип тримата вземат присъединяване в акселераторската стратегия Founder Institute, където избистрят концепцията и се стопират дефинитивно на бизнес със споделени механични колела. " Тогава нямаше такива в София, мога да кажа, че и през днешния ден сме единствената частна българска компания, която предлага услугата в страната ", споделя Маринов. Оттам стартира търсенето на външна инвестиция за плана, в който тримата съоснователи към този момент са вложили 15 хиляди евро персонален капитал. Намират такава в лицето на двама ангел-инвеститори - Юлиян Захариев и Камен Йончев, който е член на мрежата CEO Angels Club. С тяхна помощ и средства купуват 100 велосипеда, като стартират на 16 април тази година с 50 колелета и за по-малко от четири месеца удвояват броя в столицата. Инвестицията на Захариев и Йончев е в размер на 100 хиляди евро против общ дял 15% в сдружението " Съркъл мобилити ".

Колелетата на Cyrcl се създават от българската компания Cross, като за задачите на бизнеса спомагателни елементи и модификации се прибавят в Сърбия. До края на 2023 година проектът на Маринов, Янков и Йончева е да пуснат още 400 велосипеда в придвижване и да навлязат в 2 други български града. В по-дългосрочен проект обаче концепцията е да изнесат бизнеса и отвън България, като ще се целят това да се случи първо в границите на Източна Европа. За момента сдружението пораства с към 50% на месечна база, като в приложението към този момент има над 5 хиляди регистрирани консуматори. Поради метеорологичните условия в столицата през зимата се чака спад на използването най-малко на половина в идващите месеци, предвижда Маринов.
Реклама
Данните демонстрират, че потребителите на Cyrcl са три съществени вида - такива, които употребяват услугата за къси дистанции и задания из града, само че пък го вършат всекидневно, други, които наемат за забавление - за няколко часа, както и туристи, които идват, с цел да обиколят цяла София, и нормално наемат колелетата за повече от ден.
До края на 2023 година бизнесмените възнамеряват да пуснат още 400 велосипеда в придвижване и да навлязат в 2 други български града Фотограф: Цветелина Белутова
Услугата на Cyrcl работи по този начин - потребителят конфигурира мобилното приложение и отваря карта на града, където може да открие и резервира най-близкия велосипед за 15 минути. Цената е 0.15 лева./мин., като минималният интервал за наем е 10 минути. Потребителите могат да прекъсват пътуването си против такса за пауза от 0.10 лева./мин., а при постигане на сметка от 18 лева могат да употребяват велосипеда до края на деня без в допълнение възнаграждение. Оперативната зона в София се простира от центъра на града до бул. " България ", бул. " Цар Борис III " и бул. " Тодор Каблешков ", като има особено начертани зони, където велосипедите да се оставят, а паркирането не е разрешено в паркове и зелени площи, по спогодба сред съоснователите и Столичната община.

Мобилното приложение на Cyrcl не е вътрешен артикул, а се създава от друга млада българска компания - Ampeco, която се грижи за поддръжката му против абонаментна такса. Ampeco създава два вида програмен продукт - за зарядни станции на електрически коли и за споделена подвижност, което прави компанията подобаващ колегата на Cyrcl, а и преимуществото на партньорствата с български компании е, че връзката е лесна, а времето за реакция - минимално, прибавя Маринов. Развитие и разгръщане Близо 6 месеца след стартирането на Cyrcl активността към момента се прави единствено от тримата съоснователи на компанията, защото мащабът на бизнеса към момента го разрешава. " Ние сами подвигаме телефоните, ние ставаме и се качваме на колелата, с цел да ги разпределяме в разнообразни елементи на града ", изяснява Маринов, само че споделя, че с предстоящото разширение през идната година ще търсят и нови хора, " За всеки нов град ще е нужен екип, който да дава отговор за инвентара и да прави това, което ние тримата вършим тук. "

След време ще търсят и фрагменти, които да се грижат за маркетинговото развиване на стартъпа, което до момента остава на назад във времето. " Разчитаме най-много на наши познати и другари за маркетинг напъните, тъй като към момента нямаме потенциала да поемем доста консуматори едновременно със 100 колела ", отбелязва Маринов. За момента в реклама са влагали средства в спонсорирани изявления в обществените мрежи, като инфлуенсъри популяризират велосипедите без в допълнение възнаграждение, тъй като поддържат задачата на Cyrcl - по-тиха и чиста София. В търсене на вложения За разрастването до 500 велосипеда Cyrcl търсят спомагателна инвестиция, благодарение на която чакат бизнесът да излезе на нула в границите на по-малко от 12 месеца. Очакват намирането на български вложители да бъде предизвикателно, защото бизнес моделът на Cyrcl изисква огромен капитал, с цел да добие мащаб и да стартира да печели. " Търсим инвестиция от бизнес ангели, само че ще се обърнем и към VC фондове. Искаме да наберем 250 хиляди евро, като за момента трети бизнес ангел има интерес да влага 50 хиляди евро, т.е. битката е за другите 200 ", споделя Маринов, като разяснява, че идващият капиталов кръг ще бъде комбинация от дълг и дялова инвестиция.
Реклама Q & A Енрико Маринов,съосновател на Cyrcl Кой кара повече колела - мъжете или дамите? - За разлика от бизнеса със споделени тротинетки, където по-често ползвателите са мъже, в Cyrcl наклонността се оформя повече дами да употребяват услугата.На каква възраст най-често са потребителите на услугата? - Отчитаме, че над 50% от потребителите ни са на възраст сред 24 и 35 години. Свързани публикации Дигиталният лекар на Healee 30 септември 2022, 06:15 Моята поумняла електрическа мрежа 16 септември 2022, 12:37 Е-велосипеди чартърен: Lime пуска услугата в Пловдив до октомври 2 август 2022, 06:00 Какво би трябвало да знаят българските градове за велоалеите 21 март 2022, 16:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Предприемач
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР