Енергийният сектор се оказва най-печелившият от началото на годината. Някои

...
Енергийният сектор се оказва най-печелившият от началото на годината. Някои
Коментари Харесай

Скритите борсови острови на доходност

Енергийният бранш се оказва най-печелившият от началото на годината. Някои промишлености съумяват да предпазят вложителите си от спада на тържищата. Докато някои компании се приготвят за криза, други чакат засилен напредък.
Рецесия? Каква криза? Така реагира на 25 октомври на въпрос от вложителите Бадри Котандараман, изпълнителен шеф на Enphase Energy, след публикуването на финансовите резултати за последното тримесечие. " Имам поради, в случай че ни питате дали виждаме някакво закъснение, няма нищо такова ", споделя Бадри.

Приходите на Enphase, енергийна компания, която създава слънчеви микроинвертори, акумулатори и станции за зареждане на EV най-вече за битови клиенти, се усилват съвсем двойно за тримесечието спрямо миналата година. Чистата облага се усилва с над 400% за същия интервал. Това изяснява ненапълно за какво акциите на компанията, която е част от показателя S&P 500, нарастват с над 65% от началото на годината. Enphase Energy е една от фирмите и представители на браншове, които освен че не са ударени от мечия пазар, само че награждават вложителите си и с прилична рентабилност. Кладенец в пустиня

Все отново октомври не се оказа толкоз неприятен за борсовите пазари. Дори в противен случай. Щатският бенчмарк S&P 500 се повиши с близо 9% през месеца, към момента обаче се намира надълбоко в алено от началото на годината - към 19% (спрямо 31 октомври). Технологичните компании също регистрират растеж през последния месец, към 5%, само че котвата, която го дърпа надолу, към момента се вижда. Индексът Nasdaq 100 е минус 30% за 10 месеца.
Реклама
На фона на световното поевтиняване на активи има няколко бранша, които съумяват да възнаградят вложителите си, даже в тези тежки времена. Предвид повишаването на енергийните първични материали, на напред във времето излиза енергийният бранш. Компаниите, които добиват, преработват, търсят и дават услуги, свързани с нефт, газ, както и тези, които създават първична електрическа енергия, са измежду най-печелившите през 2022 година

Някои компании, свързани със зеления преход, като Enphase се възползваха от Inflation Reduction Act, който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа през юли и също се разраснаха доста през годината. Според новия бюджетен закон през идващите 10 години Съединени американски щати ще заделят към 369 милиарда $, с цел да финансират стратегии, свързани с енергийната сигурност и смяната на климата.

Не всички имат същия шанс с държавните пари. На секторно равнище енергийният е единствен на облага от началото на годината. Когато секторите се раздробят на промишлености обаче, резултатите се трансформират. Плюсове след пандемията

Макар че вирусът към този момент е зад нас, следите от него върху световната стопанска система към момента са забележими. За някои има и плюсове обаче. След като фармацевтичните компании се втурнаха да пуснат имунизациите на пазара, пътят за по-бързото одобрение на новаторски медикаменти и появяването им на пазара към този момент е отъпкан.
Реклама
Миналата година да вземем за пример Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати утвърди първата терапия за рак, ориентирана към някои от най-смъртоносните типове на заболяването. " Това е вяра в хапче ", споделя пред списание Nature Тери Конърън, която получава финансиране от фармацевтичната компания Amgen, с цел да развие своето изследване. " В резултат през днешния ден имаме живи пациенти. " Очаква се второ лекарство да бъде утвърдено тази година.

Резултатът се вижда и на графиката. Акциите на основаната в Калифорния Amgen нарастват с над 20% от началото на годината. Фармацевтичният и биотехнологичният бранш също са нагоре дотук през 2022 година, въпреки растежът да е с по-умерени темпове спрямо енергийните компании. Гладни вложители

Освен силата около спора в Украйна нарастнаха и агрокултурите. Цените на храните бяха в основата на покачващата се инфлация през последната година. Бързооборотните артикули - храните и напитките, бързо асимилираха възходящите си разноски в цената. Акциите на някои от най-големите компании световно в този бранш - Coca Cola и Pepsi, в действителност се повишават тази година.

" На този декор (инфлация, волатилност, несигурност) нашата промишленост остава здрава и пораства както в номинални стойности, по този начин и в размер , което продължава да включва някои изгоди от цикличните въздействия, свързани с Коронавирус, от миналата година ", показа пред вложители Джеймс Куинси, изпълнителен шеф на Coca Cola, след доклада на 25 октомври. Книжата на компанията са с към 1% нагоре от началото на годината. Акциите на Pepsi също се повишават - с към 5% нагоре.
Част от фирмите с добра възвръщаемост от началото на годината Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР