Единици са по-големите чуждестранни компании, избрали България за производство през

...
Коментари Харесай

Инвестиции на местна почва

Единици са по-големите задгранични компании, избрали България за произвеждане през последните години. Пандемията в допълнение затрудни процеса, като накара доста компании да отсрочат капиталовите си проекти. В същото време значително български и открили се в страната непознати предприятия уголемяват мощностите си. БГ Индустрия 4.0 Макар че пандемията отсрочи някои капиталови проекти, значително компании уголемяват производството си или стартират нови планове. Наред с непознатите компании все по-уверено на капиталовата карта застават и българските предприятия. Това е част от трендовете и опциите за привличане на нов бизнес, които ще бъдат дискутирани на обичайния годишен конгрес Industry 4.0, който " Капитал " и община Пловдив провеждат за поредна година през октомври.
Когато преди две години Volkswagen обмисляше България като допустимо място за новия си цех в Източна Европа, очакванията бяха, че това ще промени коренно капиталовата среда, привличайки голям брой нови производства. Неслучилият се план обаче е индикативен за това за какво в последните години новодошлите огромни задгранични компании се броят на пръстите на едната ръка. България тогава отпадна като избор за сметка на Турция макар запасите на немския тръст за обстановката с човешките права поради дейната политика на Анкара за привличането на инвестицията, в това число със великодушни дотации, само че и поради развитата среда там - нещо, което тук очевидно липсва. В последна сметка Volkswagen изцяло се отхвърли от завода, откакто пандемията сви търсенето на коли. Отлагането на капиталовите проекти на доста компании поради неяснотите и рецесията около ковид се отрази и на обстановката в България. Но отвън икономическите терзания страната от години е заобикаляна поради корупцията и превзетата правосъдна система.

Все отново планове има, въпреки и не толкоз огромни. Основният мотор на вложенията след началото на пандемията са към този момент открилите се в страната задгранични компании, които уголемяват производството си, както и голям брой по-малки и по-големи български предприятия. А това е добър сигнал, че локалната промишленост към този момент има опита и самочувствието да излезе на последващо равнище.
Статистика и действителност
Ако се съди по статистиката на Българска народна банка, директните задгранични вложения през 2020 година са достигнали рекордните над 2.1 милиарда евро. Числото обаче идва след договорката за БТК и променения метод на отчитане, който " обезпечи " три четвърти от сумата. За първата половина на тази година директните задгранични вложения леко понижават (до 657.8 млн. евро), като главната част от прилива на капитали идва от реинвестиране на облаги. Има обаче и различен ъгъл - не всички средства, които влизат в стопанската система, се регистрират като директни задгранични вложения. " Те постоянно идват под формата на некапиталови разноски, когато да вземем за пример дадена компания зареди сметка на дъщерното си сдружение тук, като средствата по-късно се употребяват за оперативни разноски, в това число за наем на постройка, съоръжение и така нататък ", разяснява икономистът Георги Стоев, който е ръководител на пловдивската платформа Trakia Tech. Той изясни, че това да вземем за пример става при планове от вида built-to-suit, когато българска компания строи предприятието на личен риск и го отдава дълготрайно чартърен на непознатия шеф, който действително не прави директна инвестиция.

Интересът особено към Пловдив, който през последните години се разви като главен промишлен център около зоната " Тракия ", остава мощен. " Запитванията от вложители не стопират, а потенциалът на локалния оператор да ги обслужи не е неограничен и по тази причина се целят по-надеждни и стратегически партньорства ", сподели Стоев. По думите му има и доста планове, които остават под радара на наблюдаващите, тъй като се вършат от съществуващи вложители в разширение въз основата, само че са не по-малко значими.
Капитал - брой 35
За област Пловдив общите разноски за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) през 2020 година са в размер на 1.72 милиарда лева, което е намаляване от 11% по отношение на 2019 година " Като се има поради, че 2020 година беше паднемична и дейностите на бизнеса бяха внимателни, това не може да се дефинира като трагичен спад ", разяснява Стоев. От общата сума малко над една пета е делът на вложенията на задгранични компании.
Малки, само че значими
Данните общо за страната също демонстрират, че значително българският бизнес изнася тежестта на икономическото развиване през предходната година. От 50-те компании с най-големи разноски за ДМА 20 са с българска благосъстоятелност (виж таблицата), което е забележителен дял. Подреждането включва компании от преработващата промишленост, които са класирани по сумата на разноските за здания и машини през 2020 година

Липсата на забележима огромна инвестиция съгласно Стоев не е проблем, а и подобен вид планове рядко се случват единствено с задгранично присъединяване. " В сферата на машиностроенето да вземем за пример има значителен % български компании, които движат този бранш. Те може да не са доста огромни, само че погледнати в народен проект, са значими, тъй като, когато видите нов производител на автокомпоненти, той влиза в една относително открита среда за него и част от българските компании му стават поддоставчици ", изясни той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР