Един от най-скъпите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост

...
Един от най-скъпите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Новите влакове за 1 млрд. лв. Доставка до 2026 г.

Един от най-скъпите планове по Плана за възобновяване и резистентност е за БДЖ - грант за 666 млн. лева Той е за 35 едноетажни и 7 двуетажни електрически мотриси за 160 км/ч за крайградски транспорти и 20 влака за скорост от 200 км/ч за главните посоки в страната Планът планува до края на тази година да бъдат оповестени търговете за закупуването им, а договорите да се подписват следващата година
Настанявате се комфортно. Имате си кафе, книга за четене, планувана среща в различен град и денят наподобява обещаващ. Само още минута и влакът ще потегли.

Час по-късно към този момент сте не запомнили за кафето, книгата е останала неотворена, а влакът все по този начин не е помръднал от гарата. Нервната и към момента изпълнена с очаквания фаза на крачене напред обратно и задаването на въпроса " какво става " е отминала. Останали са единствено самообвиненията, че сте постъпили хазартно при избора си на превоз. Причината за провалените проекти е ясна. Пътувате с БДЖ. Или най-малко по този начин се води.
Реклама
Стоенето на гарата към час в очакване на различен трен, който да дойде от някъде, с цел да му се разкачи локомотивът и да се закачи на мястото на вашия, който се е счупил малко преди пътуването, не е нещо нетипично за Българските държавни железници. Всъщност даже имате шанс, защото сте на гарата в София, а не посред нищото. От години превозвачът изпитва продължителен дефицит на преносим състав и по-специално на локомотиви и на процедура извършва разписанието си с огромни закъснения или напряко с анулацията на влакове.

Темата със закупуването на нови локомотиви и мотриси за потребностите на БДЖ е измежду отдавнашните мечти на страната и е един от най-скъпите планове по Плана за възобновяване и резистентност.

Бенефициент на европейските пари е министерството на превоза. Общата инвестиция ще е 1.022 милиарда лева - 665.9 млн. лева грантова част, а останалите 355.9 млн. съфинансиране от бюджета. Срокът за осъществяване е 2022-2026 година Това, което се планува да се купи с тях, са 35 едноетажни и 7 двуетажни електрически мотриси за 160 км/ч за крайградски транспорти. 20 влака за скорост от 200 км/ч за главните посоки в страната. Както и 18 електрически акумулаторни маневрени локомотива.

Договорът на БДЖ с страната за осъществяването на публичната услуга изтича в края на 2024 година, а за нов ще бъде оповестена процедура. Или влаковете ще получи компанията, която завоюва поръчката за нов контракт за социална услуга за прилагане, като те си остават държавна благосъстоятелност. Тя ще поеме и ангажимент за обслужването и сервиза им. Надеждите на транспортния министър Николай Събев са това да е БДЖ.
Реклама Общата мрачна картина
Въпреки големите вложения в жп транспортите в Европа и мощната застъпеност на този тип превоз картината в България е много друга. По данни на Национален статистически институт делът на железопътния превоз за 2019 година е едвам 2.2% от всички пътувания при 84.7% за самостоятелния превоз. През последните години главните вложения в бранша отиват за рационализация на жп мрежа, което да разреши повдигане на скоростите, само че съгласно Интегрираната транспортна тактика до 2030 година нарастването до 160 км/h за пътническите влакове и до 120 км/h за товарните въпреки и в дребното прави, в които се случва някаква рационализация, няма да доведат до възстановяване на железопътната услуга, в случай че не се усъвършенства и преносимият състав, като от това зависи какъв ще е потенциалът на мрежата.

Така проектът в този момент планува три съществени детайла:

" Въвеждане на постоянно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските региони (например София, Пловдив и др.) посредством закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с оптималната скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS " " Подобряване на обслужването на пасажери с бързи влакове (InterCity) по главните посоки в страната посредством закупуване на едноетажни оперативно съвместими електрически push-pull влакове (локомотив, вагони и команден вагон) с оптималната скорост 200 км/ч, оборудвани с ERTMS " " Дигитализация и понижаване на излъчванията при осъществяване на железопътните маневрени действия в депата посредством закупуване на електрически акумулаторни маневрени локомотиви ".

Всичко това ще бъде гарнирано с възстановяване на употребата на влаковете, поддръжката на новия преносим състав ще бъде предоставена за период от 15 години, а разноските ще се покриват от компанията, оперираща активите. Средствата за поддръжка на крайградските и на push-pull влаковете възлизат общо на 415 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Право 1 Свят 2 Политика 3 Свят 1 Отбрана 2 Политика 3 Свят Реклама В покрайнините на София и Пловдив
Основен приоритет е повишението на потенциала на крайградската мрежа, или така наречен S-bahn на най-големите градове в страната като София и Пловдив.

Най-натоварените посоки за ежедневни крайградски пътувания към София са от Перник, Ихтиман, Своге и Драгоман. По данни на АПИ най-интензивен авто трафик има по направленията от Ихтиман (38%), Драгоман (32%) и Перник (25%). А железопътните пътувания по данни на БДЖ са най-вече по посоки до Перник и Своге, в по-малка степен към Елин Пелин и Драгоман.

Анализът демонстрира големия превес на леките коли над местата във влаковете. Или с други думи, наличният преносим състав е некадърен да поеме въпросния трафик. (Така да вземем за пример колите към Перник са над 47 хиляди, а местата във влаковете - 8400.) В най-хубавия случай железопътният транспортьор пуска оптимално два влака на час. А влаковете са с друг брой места във всеки от тях (между 123 и 300, според от съответния състав, който обслужва даден влак).

Предизвикателствата за Пловдив също са огромни, като забележителното повишаване на индустриалните и складовите площи в града и разрастването на " Тракия икономическа зона " притеглят от ден на ден служащи от района и създавайки ежедневни тапи на входовете на града. Най-натовареното направление е връзката с Асеновград, следвано от направлението сред Пазарджик и Димитровград и това до Карлово. Анализите на автомобилния трафик и потенциала във влаковете и там демонстрира най-малко двойно по-голяма численост на колите.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Или за решение на крайградските проблеми на София и Пловдив е изчислено, че са нужни 42 мотрисни влака, 7 от които двуетажни с по 300 места и 35 едноетажни с 200 места. Цената им възлиза на общо 532.5 млн. лева, от които 372 млн. лева грант. Както и спомагателни 200 млн. лева за поддръжка.

От София те ще се движат в направленията Лакатник, Драгоман - Елин Пелин, Радомир, Перник, Банкя - Елин Пелин. А в Пловдивско към Пазарджик, Карлово, Белозем, Димитровград, Асеновград.
Гръбнакът на мрежата
Вторият огромен план са междуградските влакове. Обслужването на страната с бързи влакове (InterCity) се прави по 14 съществени маршрута, като в най-голяма степен обслужването е ориентирано към направленията, свързващи шестте най-големи града в България, където и търсенето на транспорт е най-голямо. Основният жп възел - София, Пловдив, огромните промишлени центрове Варна и Бургас, Русе, като главен минус са ниските скорости по направленията към Горна Оряховица и Варна. И Стара Загора, през която се пресичат главните коридори - север - юг (Русе - Свиленград) и изток - запад.

Планът стъпва на разбор на 14-те съществени маршрута в страната, броя на жителите в градовете, които се обслужват по него, социално-икономическите връзки сред тях и положението на мрежата. И планува закупуването на 20 push-pull съставa, които ще се състоят от 1 локомотив и 5-вагонен състав - 4 вагона и един команден вагон. Минималното количество места в състава е 300. Цената им е 467.5 млн. лева (271.5 млн. лева грант, 196 - дофинансиране) и 215 млн. лева поддръжка.

Изборът на push-pull влакове (влакови сформира, при които локомотивът може да е и в двата края на влака, като може да бута отзад) е пояснен главно с пътническото натоварване по направленията, което е неравномерно през годината (по-високо през лятото и по-ниско през зимата). Или нужна е еластичност и опция за прибавяне на спомагателни вагони.

Другата специфичност е обвързвана със редуциране на разноските и времето при осъществяване на маневрена активност в крайните гари, където съставите губят доста време за маневри, резултиращи в спомагателни разноски за превозвача. " В това отношение push-pull влаковете ще отстранен всички маневрени действия в границите на дневната употреба на състава, което ще рефлектира в понижаване на разноските за инфраструктурни такси, сила, човешки труд и обезценка на преносимия състав и инфраструктурата. Поради обстоятелството, че досега в българските железници не са експлоатирани push-pull сформира, това може да се смята и като промяна на транспортната активност ", написа в проекта за закупуване на преносимия състав.
Дигитално и без излъчвания
Проблеми има и в депата. Към сегашния миг маневрената активност сега се прави от дизелови локомотиви, като старите локомотиви серии 52 и 55, с които се правят маневрите сега, са над 50-годишни. Последният план планува понижаване на излъчванията със закупуването на 16 електрически акумулаторни маневрени локомотива, които ще могат да се ръководят отдалечено.

Депата, в които ще бъдат доставени електрическите акумулаторни маневрени локомотиви, са София (6 бр.), Пловдив (3 бр.), Горна Оряховица (3 бр.), Варна (2 бр.), Мездра (2 бр.) Индикативната им стойност е 21.8 млн. лева - всичко грант.

Планът планува до края на тази година да бъдат оповестени търговете за закупуването им, а договорите да се подписват следващата година. Доставката на влаковете пък би трябвало да завърши през 2026 година
Свързани публикации Четирите риска за стопанската система, в случай че няма парламент и постоянно държавно управление 9 юни 2022, 11:26 Проектът за възобновление на " Български пощи " със 100 млн. лева 4 май 2022, 13:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР