Десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация

...
Десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация
Коментари Харесай

Европа трябва да се подготви за пълно спиране на газа от Русия

Десет страни от Европейски Съюз оповестиха ранни предизвестия за изключителна обстановка с газа Германия към този момент се намира в газова рецесия МАЕ вижда като единствен отговор нарастването на вложенията в зелена сила
Русия усилва напрежението в Европа с понижаване на доставките на природен газ към редица страни. Москва намали количествата по основния водопровод до Германия " Северен поток 1 " с 60% предходната седмица с оправданието, че западните наказания затрудняват поддръжката му, което не се приема от Берлин.

Много от водачите на европейските страни имат вяра, че Кремъл употребява силата, с цел да упражнява напън и да се опита да разколебае Европейски Съюз в желанието му да се откаже в средносрочен проект от съветския газ. Европейските цени на газа се повишиха с 50% през последната седмица и дефицитът затруднява презареждането на газохранилищата на континента преди зимата.

Реклама
Десет страни от Европейски Съюз оповестиха ранни предизвестия за изключителна обстановка с газ. Международната организация по енергетика съобщи, че континентът би трябвало да бъде подготвен за цялостно прекъсване на износа на съветски газ тази зима.

" Европа би трябвало да е подготвена, ако съветският газ бъде изцяло спрян ", сподели ръководителят на Международната организация по енергетиката (МАЕ) Фатих Бирол пред Financial Times. " Колкото повече се приближаваме към зимата, толкоз повече разбираме желанията на Русия. Смятам, че съкращенията са ориентирани към това да се избегне запълването на хранилищата в Европа и да се усили въздействието на Русия през зимните месеци ".

Ситуацията води след себе и решения, които може да попречат на реализарането на европейските упоритости за зелена енергетика. Освен че се приготвят да пестят сила, страни, измежду които Германия, Австрия и Нидерландия, рестартират затворени електроцентрали, работещи с въглища. Това може да бъде обсъждано като директна опасност за закъснение на прехода към зелена сила, само че друга алтернатива пред тези страни сякаш няма. Връщането към въглища е частично неизбежно, тъй като държавните управления имат главен приоритет да поддържат стопанската система си работеща, което не може да се случи, в случай че се разчита само на съветските енергийни доставки.
Реклама

Ако не се отворят ТЕЦ-ове на въглища, може да се стигне до криза и усложнения за милиони европейски жители. Това може да разбие европейската поддръжка за напъните в региона на климата, а даже и по-лошо - за защитата на Украйна против съветската инвазия. Едно от най-големите терзания в Киев е, че точно сходно развиване на събитията би довели до надали не принудителен мир с Москва, откакто украинската войска мощно разчита на въоръжаване от Запада.

Войната в Украйна докара до понижаване на доставките на газ от Русия, само че множеството благоприятни условия за диверсификация на доставчиците към този момент са употребявани. Така че фокусът би трябвало да бъде върху различните източници на сила и успеваемостта. Едно решение на този проблем са нуклеарните централи, които биха могли да поемат огромна част от нужното произвеждане на сила, считат специалисти. Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз - Германия, обаче е приела проект, съгласно който всичките АЕЦ в страната последователно ще бъдат затворени. Правителството не отстъпва от позицията си, като Берлин продължава да упорства, че техническите и фактори и тези, свързани със сигурността, не му разрешават да удължи работата на реакторите. Според нуклеарни оператори животът на централите може да бъде безвредно продължен, само че това изисква навременно взимане на решения от държавните управления и започване на действия в близкото бъдеще.

МАЕ наподобява, че се съгласява с немската теза, като организацията продължава да твърди, че най-сигурният метод за преустановяване на зависимостта от съветската сила е увеличение в вложенията за зелена сила. През петте години след подписването на Парижкото съглашение от 2015 година вложенията в чиста сила нарастват с 2% годишно. От 2020 година темпът се форсира до 12%, въпреки и това частично да се дължи на по-високите цени на материалите. Това основава обстановка, в която действителните разноски за възобновими източници и енергийна успеваемост са много под нужното.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Пазари 3 Свят 1 Фотогалерии 2 Свят 3 Пазари 1 Пазари 2 Фотогалерии Реклама
Редица столици в Европейски Съюз към този момент създават проекти, в случай че Русия изцяло спре доставките на сила. За тази цел е нужна съгласуваност, с цел да се избегне конкуренцията сред страните за доставки, които ще бъдат нужни за облекчаване най-малко отчасти на енергийните им потребности. Покачващите се цени към този момент карат бизнеса и семействата да понижат потреблението на сила, само че държавните управления би трябвало да разполагат с ограничения за отбрана на най-уязвимите от проблемите.
Свързани публикации Шефът на МАЕ предизвести Европа да се готви за цялостно прекъсване на съветския газ 23 юни 2022, 08:09 " Булгаргаз " е договорил танкер с полутечен газ от Съединени американски щати и за юли 22 юни 2022, 17:21 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Румъния получи първи газ по плана MGD в Черно море 20 юни 2022, 17:31 Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 70% по-скъпи въглища: войната трансформира суровините в съвсем първокласни артикули (инфографика) 20 юни 2022, 10:47 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР